VINNERE PÅ ULIKE MÅTER: Liverpool manager Brendan Rodgers og Manchester City manager Manuel Pellegrini.
VINNERE PÅ ULIKE MÅTER: Liverpool manager Brendan Rodgers og Manchester City manager Manuel Pellegrini.

Ny overgangsrekord i Premier League: Disse topplagene brukte pengene best

TV 2s fotballekspert Petter Myhre mener alle topplagene er styrket, men trekker frem Manchester City og Liverpool.

Ved midnatt mandag lukket sommerens overgangsvindu.

De siste timene ble hektiske for Premier League-klubbene da Mesut Özil gikk til Arsenal, Marouane Fellaini forlot Everton til fordel for Manchester United og Everton på sin side hentet tre spillere.

Overgangsrekord

Hele overgangsvinduet var hektisk, noe som gjenspeiles i pengene som ble brukt.

Premier League som produkt er styrket gjennom handlingen toppklubbene har gjort

Ifølge the Mirror, som gjengir tall fra Deloitte, brukte de engelske toppklubbene samlet 630 millioner pund på å hente spillere. Det tilsvarer 6 milliarder kroner.

Det er ny rekord, og slo rekorden fra 2008 kraftig da stusselige 4,7 milliarder skiftet eiere. En del av forklaringen er den nye og lukrative TV-avtalen.

TV 2s fotballekspert Petter Myhre mener alle toppklubbene fra forrige sesong er styrket som følge av spillere inn og ut.

– Premier League som produkt er styrket gjennom handlingen toppklubbene har gjort, sier Myhre.

PL i altomfotball.no: Tabell | Terminliste | Statistikk
Kan du skape et vinnerlag? Spill Premier League-manager!

Tre overgangssagaer
Sommeren har vært preget av tre store overgangssagaer.

Hva ville skje med Wayne Rooney, Luis Suarez og Gareth Bale som alle ønsket seg bort fra sine respektive klubber?

Med fasit i hånd ser man at Rooney og Suarez ble i Manchester United og Liverpool, mens Bale forlot Tottenham i det som omtales som tidenes største overgang.

Han mener at det å holde på stjernespillerne var med på å gjøre overgangsvinduene til Manchester United og Liverpool gode, men betegner det ikke som en katastrofe at Tottenham solgte sin kronjuvel.

– Det var riktig av Tottenham å selge Bale. De fikk overpris deluxe for en spiller som ville bort til en av verdens beste klubber som spiller i en annen liga, sier Myhre til tv2.no.

– For Manchester United og Liverpool var det først og fremst snakk om å selge til en annen Premier League-klubb og styrke en konkurrent. Det siste er en vesentlig faktor.

Les også: Overgangsekspert om Bale-prisen: – I dagens marked kunne Ronaldo kostet 1,6 milliarder

KYSSET DRAKTEN: Gareth Bale da han ble presentert for Real Madrid.  (Foto: Gerard Julien/AP)
KYSSET DRAKTEN: Gareth Bale da han ble presentert for Real Madrid. (Foto: Gerard Julien/AP)

Liverpool mest styrket

Manchester City har handlet mest gode fotballspillere, mens Liverpool har styrket laget mest

Premier League-klubbene brukte 3,75 milliarder kroner netto på spillerkjøp når man trekker fra inntekter på spillersalg.

Det er derfor spillere inn som er forventet å avgjøre mest.

Der trekker Myhre frem to klubber som et litt hakk foran de andre.

– Manchester City har handlet mest gode fotballspillere, mens Liverpool har styrket laget mest, sier fotballeksperten.

Hvilken klubb mener du har gjort det beste overgangsvinduet? Avgi din stemme i avstemningen ute til høyre og si din mening i kommentarfeltet.

De lyseblå seriemesterne fra 2011/2012-sesongen har kjøpt Fernandinho, Jesus Navas, Alvaro Negredo og Stevan Jovetic, men gjorde seg stort sett ferdig med handlingen tidlig i vinduet. Martin Demichelis var unntaket som bekreftet regelen.

Liverpool på sin side har hentet Kolo Toure, Luis Alberto, Iago Aspas, Simon Mignolet, Aly Cissokho, Mamadou Sakho, Tiago Ilori og Victor Moses.

– City har høyest kvalitet pr. nye spiller, men også et bedre lag i utgangspunktet. Liverpool har den største forbedringen av troppen gjennom sine kjøp, utdyper Myhre.

– Begge lagene har handlet spillere der de trenger det mest, særlig Liverpool. De har styrket både den bakre fireren og keeperspillen betraktelig, i tillegg til å få mer bredde i den offensive delen av laget, spesielt siden de beholdt Suarez.

Les også: Her ser Liverpools tre nysigneringer sine nye lagkamerater

Positiv til Fellaini
Han poengterer imidlertid at alle lagene fikk et godt vindu - til slutt.

United-fansen mener kanskje at Marouane Fellaini ikke var det det de drømte om, men TV 2-profilen er positiv til den sene signeringen.

– De er styrket med Fellaini. Han er en type spiller de ikke har hatt i stallen. Han kan gjøre en forskjell når han får brukt sine fysiske ferdigheter. Det kunne han gjort mot Liverpool i helgen på alle dødballene og innleggene Manchester United fikk, mener Myhre, som sier de var de ryktede signeringene av Ander Herrera og Fabio Coentrão unna et strålende vindu.

Les også: Manchester United sikret seg Fellaini «på overtid»

For Everton var det ikke helt heldig å miste en av sine to mest ettertraktede spillere på Deadline Day.

Den tidligere Vålerenga-treneren mener imidlertid at de kom godt fra det til slutt, etter at de hentet Romelu Lukaku, Gareth Barry og James McCarthy.

HAR SIGNERT: Arouna Kone har signert for Everton. (Foto: http://www.evertonfc.com/)
HAR SIGNERT: Arouna Kone har signert for Everton. (Foto: http://www.evertonfc.com/)
– Det var vel så viktig å beholde Leighton Baines som ville vært vanskelig å erstatte. Samtidig har de gjort gode signeringer og bredden i troppen er blitt vesentlig bedre enn det de har hatt. I tillegg har de fått Lukaku som kan være den målscoreren de har savnet. Han viste i West Bromwich at han kan, kommenterer Myhre.

Han er imidlertid litt mer kritisk til Roberto Martinez' trang til å hente spillere fra sin tidligere klubb. Wigan rykket ned fra Premier League forrige sesong.

– Jeg er ikke noen tilhenger av å hente flere spillere fra din gamle klubb. Da skal de være veldig gode og kunne utgjøre en forskjell, og av Koné, Alcaraz, Robles og McCarthy er det kun sistnevnte som passer den kategorien.

Overskriftene forbundet med klubben har stort sett gått på verdensklassespillere som er solgt, og da hjelper det med en slik inn Özil skaper interesse
Arsenal signerte også en spiller nærmere selve deadline på deadlline day. Mesut Özil ble ny overgangsrekord for klubben da han signerte en avtale verdt rundt 400 millioner kroner.

Offensiv midtbane var kanskje ikke den posisjonen fotballekspertene vurderte at klubben mest trengte en signering.

– Det kjøpet skaper en interesse og en stolthet blant fansen som de absolutt har trengt. Overskriftene forbundet med klubben har stort sett gått på verdensklassespillere som er solgt, og da hjelper det med en slik inn, evaluerer Myhre.

– Alle lag vil ha bruk for en verdensklassespiller av det formatet. Så får vi se om Flamini er den sentrale midtbanespilleren de har etterlyst og om Viviano er bedre enn Szczesny eller kan presse han til å komme opp mot sitt makspotensial. Da gjenstår det en stopper og en spiss for Arsenal. Det gjenstår å se om Giroud vil levere de 20 pluss målene hver sesong eller om Mertesacker, Koscielny og Vermaelen er gode nok over en hel sesong.

Les også: Engelsk avis: – Özil blir Arsenal-spiller

Forvaltet Bale-pengene godt
Nord-London-rival Tottenhams salg av Gareth Bale til Real Madrid åpnet muligens for Özils overgang til Arsenal og slikt sett kan det ha styrket rivalene.

Tottenham har imidlertid brukt pengene godt, så langt fotballeksperten kan vurdere.

– De har styrket seg i posisjoner der de har vært svake før og har en midtbane som er vesentlig bedre enn i fjor. De har mange flere offensive spillere som er kapable til å score mer enn det Dempsey, Lennon og Adebayor var istand til i fjor, sier han.

Paulinho, Roberto Soldado, Erik Lamela og Christian Eriksen er offensive spillere med mål i kroppen.

Roberto Soldado, Tottenham (Foto: Sang Tan/Ap)
Roberto Soldado, Tottenham (Foto: Sang Tan/Ap)

For en annen London-klubb er det nettopp hvem som skal score målene som er spørsmålet.

Chelsea lånte ut Romelu Lukaku og hentet Samuel Eto'o på fri overgang i tillegg til at Fernando Torres og Demba Ba fremdeles er i stallen.

– Om Eto'o er på nivå med sitt beste så er det en sinnsyk bra signering, men jeg tror ikke han er på det nivået, så jeg forstår om Chelsea-fansen er skeptiske til hvem som skal stå for målene, sier Myhre.

Han sier klubben har hentet gode spillere, som André Schürrle, Willian, Marco van Ginkel og Kevin De Bruyne, men påpeker at dette er i posisjoner der de i utgangspunktet var ganske godt forspent gjennom Eden Hazard, Juan Mata og Oscar.

Derfor når ikke Chelsea opp mot Manchester City og Liverpool som totalt sett lykkes best i fotballekspertens øyne.

Hvilken klubb mener du har gjort det beste overgangsvinduet? Avgi din stemme i avstemningen ute til høyre og si din mening i kommentarfeltet.