KYSSET DRAKTEN: Gareth Bale da han ble presentert for Real Madrid.  (Foto: Gerard Julien/AP)
KYSSET DRAKTEN: Gareth Bale da han ble presentert for Real Madrid. (Foto: Gerard Julien/AP)

Overgangsekspert om Bale-prisen: – I dagens marked kunne Ronaldo kostet 1,6 milliarder

Tor-Kristian Karlsen mener prislappen på Gareth Bale er riktig.

London (TV2 Sporten): Gareth Bale er verdens dyreste fotballspiller, og eksperter verden over jamrer seg.

Prislappen på rundt 800 millioner kroner har satt sinner i kok, og BI-professor Tor W. Andreassen beskrev forrige uke det hele som «grådighetens galskap». Overgangsekspert Tor-Kristian Karlsen mener imidlertid at prisen er riktig, og minner om at fotballøkonomien opererer etter litt andre prinsipper enn resten av verdensøkonomien.

– Jeg tror du må se det i konteksten av hva som har blitt betalt for Falcao, som var bort imot 480 millioner kroner, Cavani var vel 500 millioner kroner. Pluss det har vært andre overganger av midtbanespilleret i sjiktet 280 til 360 til og med. Her er det en av Premier Leagues store profiler, som er britisk, som skal selges fra en klubb som egentlig ikke trenger å selge. Det er ingen klausul i kontrakten der, som både Falcao og Cavani hadde og som gjorde at prisen kanskje ble mindre enn markedsverdien, da er det klart at dette her blir svindyrt, sier Karlsen til tv2.no.

Les også: Bale i selskap med Maradona, Ronaldo, Cruyff og Zidane

Inflasjon

Om ikke summen i seg selv er svimlende nok er det vanskelig for mange å akseptere at den velfriserte waliseren skal være verdt mer enn spillere som Cristiano Ronaldo og Zinedine Zidane var da de gikk til Real Madrid, men Karlsen mener dette bare er et resultat av inflasjon i markedet.

– Det er inflasjon vi snakker om her. Hadde Cristiano Ronaldo gått i dag, i dette markedet, i en alder av 24-25 år som han gjorde, da ville han kanskje kostet 1,6 milliarder kroner, ikke 800 millioner. Så det er egentlig bare et resultat av at markedet i dag er mye dyrere enn det var 4-5 år siden, sier Karlsen.

Les også: Verdens dyreste fotballspiller pusset skoene til Lundekvam

Ifølge Deloitte ble det brukt hele 6 milliarder kroner bare i Premier League – ny rekord – og også på kontinentet har pengene sittet løst.

Paris Saint-Germain, Monaco og Real Madrid har brukt store summer denne sommeren. Men hvorfor har prisnivået blitt så høyt?

– Det henger sammen med bedre TV-avtaler, selvsagt. Så det er mer penger spesielt i Premier League. Og det handler om at markedet i år startet veldig tidlig, du hadde klubber som PSG og Monaco som var veldig tidlig ute og brukte mye – som igjen førte prisene oppover. Og det handler selvsagt om ambisjoner, og at etterhvert som tiden går nå så blir det enda mer lukrativt å vinne ting. Det skaper verdier, premier, og så videre. Og så selvfølgelig kappløpet om en Champions League-plassering, som nå begynner å bli ganske hett her i England, sier Karlsen.

– Henger ikke sammen med verdensøkonomien

Men spesielt i Spania virker kontrastene mellom fotballverden og den virkelige verden enorme. Mens Real Madrid henter Bale for 800 millioner kroner viser nye tall fra Eurostat at 25,3 av spanjoler er arbeidsløse. Karlsen mener likevel fotballen som sport ikke bør la seg bekymre av at lønninger og overgangssummer stadig stiger mens det er store problemer i verdensøkonomien ellers.

– TV-avtalene blir bedre og bedre. Det virker som at selv om folk ikke har råd til å kjøpe seg en capucchino på cafeen så har de råd til å betale for TV-abonnementet. Man har ikke sett noen spesiell grad av tilskuersvikt, supporterbutikkene selger som bare det. Nye mennesker rundt om i verden fra Asia til Sør-Amerika til Afrika kjøper seg også inn i dette her ved å investere penger i TV-abonnement, supporter-utstyr, turer, billetter. Fotballøkonomien på topplan henger egentlig ikke sammen med verdensøkonomien som sådan, det er en underholdningsindustri og selv i dårlige tider så vil folk se god underholdning og god fotball, mener Karlsen.

Les også: La Liga-ekspert skeptisk til Bale: - Han passer ikke helt inn i Madrid

Samtidig så virker det jo spesielt at markedsverdien på fotballspillere skal ha steget så voldsomt de siste par årene – spillerene har jo ikke blitt så mye bedre.

– Det hadde vært sunt om man bare bestemte seg for å devaluere fotballmarkedet, fjerne et par nuller, for det hadde jo blitt akkurat det samme kvalitetsmessig, sier Karlsen.