Sky trener Rod Ellingworth
Sky trener Rod Ellingworth

Profflagene har fått øynene opp for norske sykkeltalenter: – Nordmenn er alltid gode

Suksessen til Thor Hushovd og Edvald Boasson Hagen bærer nå frukter.

VIGO (tv2.no): Vegard Breen ble tidligere i sommer bekreftet som Norges nyeste sykkelproff. Unggutten skrev under for Lotto-Belisol, og blir dermed den sjuende norske sykkelproffen på landeveiene i 2014.

Men flere norske sykkelproffer kan det bli i årene som kommer. Sondre Holst Enger er allerede i samtaler med Belkin og kan fort bli den åttende proffen i 2014. I tillegg har Norge en rekke stortalenter som følges med argusøyne av profflagene, deriblant fjorårets juniorverdensmester på tempo, Oskar Svendsen, og Joker-Merida-talentet Kristoffer Skjerping.

– Nordmenn er sterk
Det er ikke tilfeldig, skal vi tro flere sportsdirektører og trenere som tv2.no har snakket med under årets Vuelta a España. Suksessen til storstjerner som Thor Hushovd og Edvald Boasson Hagen er én viktig årsak til det.

– De fleste norske ryttere er veldig gode. Jeg er helt overbevist om at Norge vil få flere proffer i årene som kommer, sier sportsdirektør i Lotto-Belisol, Bart Leysen.

– Jeg tror den suksessen som Boasson Hagen og Hushovd har hjulpet veldig. Hvis man har gode proffer som kjører godt, så vil unge ryttere automatisk følge etter. Det er veldig bra for sykkelsporten, sier belgieren.

Leysen mener også norske ryttere har et solid rykte.

– De fleste nordmenn som jeg kjenner er sterke og har god arbeidsmoral. De gir aldri opp, sier han.

Den tanken deler også Sky-trener Rod Ellingworth. Den tidligere proffen er mannen bak Mark Cavendish, og gis også mye av æren for suksessen til britisk sykkelsport de siste årene.

– Det som går igjen med norske ryttere er kvalitet. De er solide, de jobber på og klager lite. I tillegg kan man snakke til de, de tar til seg innspill og er seriøse. De er derfor veldig lette å jobbe med, sier han til tv2.no.

– Jeg tror mye av grunnen til det er den norske idrettsstrukturen. Vi har hørt mye bra om den lenge, men fikk selv oppleve det i sommer da Edvald skadet seg under Tour de France. Han ble tatt ekstremt godt vare på av Olympiatoppen hjemme i Norge. Slike forhold skaper gode ryttere, sier Ellingworth.

Tror på flere nordmenn i Sky
Sky-treneren er derfor overbevist om at flere og flere profflag nå har kikkerten rettet mot nord.

– Ja, utvilsomt. Det har vært en interesse for norske talenter lenge, men spesielt etter at Edvald kom inn på scenen har det tiltatt, sier han.

Sky har god tradisjon med norske ryttere. Totalt har laget hatt fire nordmenn i stallen: Nevnte Boasson Hagen og Gabriel Rasch er Sky-ryttere nå, mens Lars Petter Nordhaug og Kurt Asle Arvesen – som nå er trener og sportsdirektør i Sky – har tidligere akslet den svarte og lyseblå drakten.

På spørsmål om vi vil få se flere nordmenn i Sky-trøya de neste årene, smiler Ellingworth lurt.

– Vi følger alltid med norske ryttere, og både Edvald og Kurt snakker ofte om nye norske talenter. Vi har i tillegg gode kontakter i Norge, så jeg ser ingen grunn til at det ikke skal komme flere nordmenn hit.

Boasson Hagen: – Hjelper å være hyggelig
Boasson Hagen selv gleder seg stort over at flere nordmenn er på vei ut i proffrekkene.

– Det er veldig bra at Norge får flere proffer. Ikke minst blir det hyggelig å få flere å snakke norsk med under ritt. Jeg ønsker de alle sammen velkommen, sier opplendingen med et smil.

Boasson Hagen har selv merket av norske ryttere er i ferd med å få et solid rykte ute i sykkelverdenen.

– Ja, det er blitt bedre de siste årene. Det er veldig gøy at de store lagene ser mot Norge og gir norske unggutter sjansen. Man må helt klart ha gode resultater for å skape interesse. Men det hjelper også å være en hyggelig og omgjengelig person. Og vi nordmenn er gjerne det, sier han og ler.

PS! Foruten Breen i Lotto, er Thor Hushovd (BMC), Edvald Boasson Hagen og Gabriel Rasch (Sky), Alexander Kristoff (Katjusja), Lars Petter Nordhaug (Belkin) og Vegard Stake Laengen (Bretagne-Séché Environnement) allerede proffer. I tillegg sykler Frederik Wilmann for det danske kontinentallaget Christina Watches-Onfone.