Fabio Cancellara. (Foto: TV 2)
Fabio Cancellara. (Foto: TV 2)

Sykkelstjerne mener Norge behandles urettferdig i VM

– Det gir ingen mening at Norge bare har tre plasser, sier Fabian Cancellara til tv2.no.

SOBER/GUIJUELO (tv2.no): Diskusjonen om hvem som skal utgjøre den siste plassen på Norges tremannslag til sykkel-VM har pågått i flere uker.

Skal tidligere verdensmester Thor Hushovd eller OL-bronsevinner Alexander Kristoff få den siste plassen ved siden av Lars Petter Nordhaug og Edvald Boasson Hagen? Uttaket skjer torsdag.

Tv2.no stilte det spørsmålet til sykkelstjernen Fabian Cancellara. Men i stedet for å svare direkte på spørsmålet, så tok sveitseren i stedet – på egen initiativ – opp hvor urettferdig det egentlig er at det spørsmålet i det hele tatt må stilles.

Den tidligere tempoverdensmesteren mener nemlig Norge er blitt tildelt altfor få plasser gjennom rankingsystemet til det internasjonale sykkelforbundet (UCI).

– Hvis jeg var en nordmann, ville jeg ringt direkte til UCI og bedt de om å endre reglene. For de fungerer ikke, sier han.

Hvis jeg var en nordmann, ville jeg ringt direkte til UCI og bedt de om å endre reglene.

Og fortsetter:

– Norge bare fortsetter å vokse som sykkelnasjon og har nå et luksusproblem. Derfor burde dere ha mer enn bare tre plasser. Vi (Sveits) er blitt tildelt ni plasser, og vi vurderer bare å stille med seks ryttere fordi vi ikke har nok gode proffer. Det henger ikke på greip, og det nåværende poengsystemet fungerer ikke, sier han.

– Norge bør være der oppe
De ulike landene som er tilknyttet UCI blir tildelt poeng ut fra hvordan nasjonenes respektive ryttere gjør det i proffritt rundt om i verden. Seirer gir selvsagt flest poeng, og spesielt triumfer i WorldTour-ritt (øverste proffnivå). Men fordelingen kan fort bli skjev når små land har en eller to ryttere som vinner veldig mye, og således skaffer masse poeng. Dette kommer spesielt til uttrykk gjennom den sjenerøse tildelingen av VM-plasser til flere asiatiske land, som tradisjonelt ikke har vært så sterke på sykkelsetet.

Cancellara mener man må se mer på den helhetlige kvaliteten til en sykkelnasjon.

– Jeg mener Norge burde hatt minst seks VM-plasser. Norge bør være helt der oppe blant de beste sykkelnasjonene, og bli rangert deretter. Det gir ikke mening at et land som for eksempel Aserbajdsjan skal få seks ryttere, fordi de har én god rytter, sier han.

– Jeg er selvsagt ikke imot noe enkelt land, men man må se stort på det. Det er viktig å gi asiatiske land muligheten til å utvikle seg gjennom å få være med i et VM. Men slik det er nå, så fungerer ikke reglene, sier Cancellara engasjert.

Se hva sykkelstjernene svarer på spørsmål om hvem som bør sykle VM for Norge (artikkelen fortsetter):

746788

Arvesen: – Får være måte på
Sky-trener og sportsdirektør, Kurt Asle Arvesen, er helt enig i det hans tidligere lagkamerat fra CSC- og Saxo Bank-dagene sier.

– Det er veldig merkelig at land som Iran og Marokko har fått seks plasser, mens Norge bare har tre. Dette er en del av UCIs måte å globalisere sykkelsporten på, men det får kanskje være måte på, sier han til tv2.no.

– Det nåværende poengsystemet bør absolutt diskuteres. Og slik jeg har fortstått det, så jobber faktisk UCI med en bedre uttaksplan med tanke på fremtiden. Det er absolutt på sin plass, sier Arvesen.