LOVER BLÅ BEDRING: Heidi Nordby Lunde mener mye kan gjøres for å bedre forholdene på Grønland og at det aller viktigste er mer handlekraftig politi. (Foto: Kjersti Johannessen/TV 2 )
LOVER BLÅ BEDRING: Heidi Nordby Lunde mener mye kan gjøres for å bedre forholdene på Grønland og at det aller viktigste er mer handlekraftig politi. (Foto: Kjersti Johannessen/TV 2 )

Høyre: – Situasjonen på Grønland er verre enn noen gang

Tilsynelatende fri flyt av narkotika, mange bostedsløse, lommetyveri og ran. Grønlandsbeboere ber politikere ta grep.

Av Kjersti Johannessen

Åpenlys omsetning av narkotika. Fritidsklubber som arnested for kriminelle gjenger. Rusede og hjemløse som henger i parkene. Dette har blitt situasjonen rundt Grønland høsten 2013.

– Grønland har blitt et lovtomt rom, mener Høyres stortingskandidat Heidi Nordby Lunde.

I 2009 innkalte Arbeiderparti til et folkemøte under Vaterlandsbrua. Med parolen «Ta gata tilbake» lovet daværende justisminister Knut Storberget, tidligere statssekretær Libe Rieber-Mohn, og leder av Oslo Arbeiderparti Jan Bøhler å rydde opp - raskt. Se TV-reportasje om folkemøtet her.

Situasjonen har blitt verre

Fire år senere ser ikke situasjonen ut til å ha bedret seg. Etter bare få meter får Heidi Nordby Lunde og TV2.nos journalist tilbud om å kjøpe smuglersigaretter.

Lunde mener situasjonen er verre enn noen gang.

– Kriminalitetsbildet har utviklet seg. I praksis er kjøp og salg av narkotika blitt legalisert. Det florerer også av andre ulovlige smuglervarer. Dette finansierer igjen andre typer kriminalitet, sier Lunde.

Hva mener du bør gjøres for å rydde opp på Grønland? Si din mening nederst i saken!

På befaring: Justisminister Grete Faremo (Ap) og Kåre Stølen, stasjonssjef ved Grønland politistasjon, på spasertur over Grønland i 2012. (Foto: Grøtt, Vegard)
Hun mener at kriminaliteten på Grønland får ringvirkninger også for resten av landet.

– Om man klarer å kvele den organiserte kriminaliteten her, så vil det hjelpe hele landet. Grønland er kjernen til problemet, og det er her det er mest synlig.

– Er det ikke normalt at det oppstår soner som dette i en så stor by som Oslo?

– Det er ikke slik at det må oppstå lovtomme rom i en relativt liten by som dette. Det er forholdsvis oversiktlige forhold i Oslo, og Grønland ligger bare noen hundre meter fra Oslos sentrale politistasjon. Det er ikke naturlig, mener Lunde.

LES OGSÅ: Thomas (27) skulle hjem fra byen – ble ranet med pistol

Mener Arbeiderpartiet har mistet grepet

Hun reagerer på Arbeiderpartiets utspill om å ta byen tilbake under folkemøtet i 2009.

– Da hadde de allerede sittet ved makten i fire år. Det betyr at de under de fire første årene så glapp de taket. De lovet mer politi i gatene og kortere soningskøer, sier Høyre-politikeren.

Arbeiderpartiet har mistet grepet

Hun mener de lange soningskøene er en av flere grunner til i den negative utviklingen på Grønland.

– Når soningskøene forsvinner så blir en del av de gjengangerkriminelle borte. Ut fra et humant perspektiv så må folk få gjøre opp for seg. Hvis du må sitte et år eller to og vente på å gjøre opp dommen din, så har du ikke noe insentiv for å finne deg en jobb eller utdannelse. Hva gjør du da? Det er lett for at det kan føre til ny kriminalitet.

– Men Arbeiderpartiet viser til at soningskøen er redusert etter at de overtok. De hevder også at tallene svinger, og at dersom køen øker, er det på grunn av bedre etterforskningsmetoder og styrket politi?

– Det var justisminister Knut Storberget som for bare fire år siden lovet at soningskøene snart var historie. Dersom Arbeiderpartiet mener at tredoblingen siden den gang bare skyldes at tallene svinger, bør de kanskje la være å komme med så bastante løfter, sier Lunde.

Arbeiderpartiet har ikke svart på TV2.nos henvendelser i saken.

Dette vil Høyre gjøre for Grønland

– Hva kan vi forvente av Høyre om de inntar regjeringskontorene etter valget?

– Det har blant annet vært snakk om å gjøre om det gamle Botsfengselet for å få kortet den på soningskøen. Vi vil også jobbe med internasjonale avtaler for å få i stand soningsoverføring, lover Lunde. Hun sier at det aller viktigste er å få mer patruljerende politi i området, også på kvelds- og nattetid.

– Politiet må faktisk gå ut av bilene og griper inn i situasjoner. I tillegg trenger vi å utstyre politiet med håndholdte mobile enheter som avleser biometriske data som fingeravtrykk, for raskt å kunne avklare om personer som stoppes på gata er registrert som ettersøkt eller savnet i Schengenregisteret SIS.

Hun mener dette kan hjelpe politiet med raskere identifisering og retur av kriminelle som misbruker asylinstituttet, og står bak mye av omsetningen av narkotika i området.

LES OGSÅ: Så lett fikk TV 2 kjøpt narkotika midt på lyse dagen i Oslo

Strengere sjekk av fritidsklubbene

De må også kunne innføre sanksjoner mot fritidsklubbene når man ser at det foregår uønsket aktivitet der.

Lunde viser til de strenge kravene til norske utesteder og skjenkekontroll.

– Om en litt full mann lener seg på et gelender, kan et sted miste sjenkebevilgningen i to uker. Vi har mange virkemidler i forhold til alkohol, men når det kommer til ting som faktisk er forbudt så klarer vi ikke å gjøre noe med det.

Unger som vokser opp her, må ikke se at det lønner seg å ikke jobbe

Hun påpeker at Oslo-politikere jobber for at barnefamilier skal bli i byen.

– Men denne situasjonen kan ikke barn leke ute der de bor. Vi satser på grønne parker og bygger opp små, hyggelige plasser som Urtehagen på Grønland. Men de blir tatt over av de sterkeste mennene i gata.

Maskulint gatebilde

Informasjonssjef i Oslo Høyre, Pia Kristine Prestmo, bor selv på Grønland.
Det er få kvinner å se på gatene på Grønland, og fritidsklubbene vi passerer har bare mannlige gjester.

Informasjonssjef i Oslo Høyre, Pia Kristine Prestmo, bor selv på Grønland. Som småbarnsmor synes hun det er trist at hun ikke kan bruke parken i nærområdet fordi området er så belastet. Det har vært flere voldsepisoder rett i nærheten av Prestmos bolig, senest for to uker siden da en mann ble knivstukket bare noen meter unna inngangsdøren hennes. I tillegg er det stadig sprøytespisser og avføring på lekeplassen.

LES OGSÅ: Syv av ti gjenganger-kriminelle havner tilbake i fengsel

– En ting er hva regjeringen gjør, men har ikke byrådet, ledet av Høyre også en jobb å gjøre her?

– Jeg mener at det ikke nytter med positiv aktivitet i kommunen, så lenge ikke kriminaliteten fjernes. Om du setter i gang positiv aktivitet i et nærområde hvor folk blir knivstukket i oppgangen din, og det omsettes narkotika på åpen gate, så hjelper ikke disse tiltakene. Det blir bare bortkastede penger, sier Lunde.

Hun mener Grønland er et fantastisk og fargerikt sted.

– Vi ønsker at det skal være det, og at de ungene som vokser opp her skal være stolte av området sitt. Men de må ikke se at det lønner seg å ikke jobbe, og at de som har de fineste bilene har tjent pengene sine på narkotikasalg, sier Lunde.

– Det hjelper ikke med positiv aktivitet fra kommunen, når kriminelle har tatt over gata og går fri.

– Også Høyres ansvar

NY VOLDSEPISODE: En mann ble knivstukket på Grønland for to uker siden. Det er ikke første gang beboerne i nærområdet blir vitne til vold. (Foto: Aas, Erlend)
Yngvil Mortensen (40) har bodd på Grønland i flere perioder, og nå senest fra 2008.

Hun elsker mange ting med nærområdet sitt, men sier at utviklingen på mange måter har gått feil vei.

– Det er dessverre mange rusmisbrukere og åpen distribusjon av narkotika. Etter at rusmisbrukerne ble fjernet fra Plata ved Oslo S, har mange kommet hit. Rusomsorgsstasjonen i Urtegata gjør situasjonen verre for beboerne, sier hun til TV2.no.

I slutten av august skrev hun og tre andre Grønlandsbeboere et åpent brev til politikerne, hvor de ba opprydning rundt barnehagen i Urtegata.

Men de har ikke fått svar. Mortensen undres om politikerne hadde gjort mer om det var en vestkantbarnehage med ressurssterke foreldre som var utsatt. Hun mener også Høyre må ta sin del av ansvaret for utviklingen, som leder av byrådet.

Selv har Mortensen aldri vært redd. Hun er på jakt etter ny og større bolig, men ønsker å finne et sted i nærheten, fordi hun trives, tross alt, godt i området.

Politiet: Færre ran og lommetyveri

Til tross for at Høyre omtaler Grønland som lovtomt, har politiet tall som viser at utviklingen så langt i år har vært positiv. I løpet av årets åtte første måneder har det har vært nesten 4000 færre straffesaker enn tilsvarende periode i fjor i kretsen.

– Det har vært 29 færre ran, og 1900 færre grove tyverier fra person på offentlig sted sammenlignet med 2012, sier stasjonssjef ved Grønland politistasjon Kåre Stølen til TV2.no.

Han viser til vellykkede prosjekt for å få ned lommetyverier gjennom opprettelse av en egen gruppe i politidistriktet, og samarbeid med blant annet Ruter.

– Det har medført at vi har klart å kutte kraftig ned på antall lommetyvofre på offentlig transport.

Politiet har også gjennomført knivaksjoner, hvor 301 kniver og 138 andre våpen etter våpenloven har blitt beslaglagt.

– Vi jobber sammen med Oslo kommune, skoler, frivillig organisasjoner og moskeer for forebygging av ungdomskriminaliteten. Og kriminalitetstallene for barn og unge går ned.

Må bli kvitt narkoetterspørselen

Stasjonssjef Kåre Stølen har positive tall å vise til så langt i år. (Foto: Grøtt, Vegard)
Når det gjelder rusmisbrukere mener Stølen at politiet driver en langsiktig og helhetlig innsats i de åpne rusmiljøene sammen med Oslo kommune og frivillige organisasjoner

– På Grønland er det fortsatt en del rusmisbrukere som ferdes, spesielt rundt Frelsesarmeens virksomhet Fyrlyset i Urtegata. Men et sted må de være.

Når det gjelder de som selger narkotika i området Grünerløkka og Vaterland er det i stor grad vestafrikanske asylsøkere, ifølge Stølen.

– De har oftest kommet via et land i Sør-Europa, og har søkt asyl i et annet land enn Norge. Det vil derfor være noe behandlingstid. Politiet jobber imidlertid sammen med UDI og Politiets utlendingsenhet slik at forvaltningssaken kan behandles parallelt med straffesaken i de tilfeller det foreligger lovbrudd.

Stølen understreker at det er viktig med holdningsendring også hos folk.

– Er det ikke etterspørsel etter narkotika, vil det heller ikke være salg.

Lørdag kveld møtes partilederne til valgkampens siste partilederdebatt. I vårt livesenter kan du se debatten direkte og si din mening!

MANGE HENGER HER: Mange ulike mennesker har fast tilhold ved Vaterlandsbrua. (Foto: Kjersti Johannessen/ Tv 2)