Stein-Robin Bergh brukte dette profilbildet på Facebook. Politigenser og skarpe politiske ytringer var uakseptabelt for politimesteren i Hedmark. (Foto: Privat)
Stein-Robin Bergh brukte dette profilbildet på Facebook. Politigenser og skarpe politiske ytringer var uakseptabelt for politimesteren i Hedmark. (Foto: Privat)

Politimann fikk sparken etter Facebook-spark til Stoltenberg

Stein-Robin Bergh kalte Stoltenberg for krapyl etter en politisk provokasjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Synnøve Gjerstad

Politimannen har reagert kraftig på avskjedigelsen som ble klar 20. august i år. Etter at klagen på vedtaket ble sendt lørdag, bestemte han seg for å dele følgende melding med sine facebookvenner.

«FÅTT AVSKJED FRA POLITIET PGA. AT JEG PÅ MIN FRITID HAR SKREVET POLITISKE INNLEGG FOR MITT PARTI, FRP SAMTIDIG SOM JEG HADDE DETTE SOM PROFILBILDE!»

Bergh sikter til profilbildet der han har politigenser på seg.

«Jeg har altså IKKE begått kriminalitet! Jeg har altså IKKE forgrepet meg på noen! Jeg har heller IKKE slått noen i hele mitt liv! Jeg har kun ytret meg som politiker og privatperson. Og, ja, jeg hadde bilde av meg i profilen med nyklipt hår og med en politigenser på!» skriver han.

Etter statusoppdateringen har saken tatt helt av på sosiale medier.

– Jeg hadde aldri drømt om at det skulle bli så mye oppmerksomhet rundt statusen min, sier Bergh til TV2.no.

– Det er helt vanvittig å se at jeg får så mye støtte. Det er varmende og styrker meg, sier han.

Han forteller at det hele startet i mars, april da en facebookvenn tagget ham i et innlegg.

– Innlegget inneholdt en trussel. Facebookvennen min spurte hva han risikerte om han slo ned en person, sier Bergh.

– Jeg gjorde det klart at dette var noe han ikke skulle legge ut, og sa at han ville blitt tatt for legemsfornærmelse.

Bergh sier han ikke kan se at han har gjort noe galt hverken som politimann eller menigmann i saken.

Kalte statsministeren for krapyl

Konsekvensen av Facebook-lenken ble at politimesteren ba en kommunikasjonsarbeider om å følge med på Berghs facebookprofil.

Bråket begynte da han la ut en lenke med politisk innhold. Bergh forteller at han var provosert over Statsminister Jens Stoltenbergs uttalelse om Frp-politikk, og la ut en status der han omtalte Stotenberg som et «krapyl»

«Krapylet har styrt i ÅTTE år uten å få til annet enn forfall av landet! Dette merker folk på kroppen, og vil ikke ha mer av denne handlingslammelsen! Det siste kortet denne sosialistspiren har i ermet er å kjøre fram LØGNER om FrPs politikk...»

Bergh mener toppolitikere må tåle densalgs språkbruk, selv fra en kommunepolitiker som jobber i politiet.

Bergh har vært lokalpolitiker for Frp i flere år. Han sitter i lokalstyret for Frp Eidskog og var tidligere gruppeleder i kommunestyret.

– Jeg har aldri hørt eller fått noen signaler om at det ikke er forenelig å være politiker og mitt yrke som politimann, sier han.

Men den politiske ytringen i kombinasjon med et profilbilde med politigenser, ble ifølge Bergh selv for mye for politimesteren i Hedmark politidistrikt.

– Svekker tilliten til ham selv og politiet

Politimester i Hedmark politidistrikt, Tormod Bakke, (61) bekrefter ovenfor TV2.no at politimannens bruk av Facebook var grunnen til avskjedigelse.

– Denne saken gjelder at han flere ganger har opptrådt på Facebook på en måte som svekker tilliten både til ham selv og til etaten, sier Bakke.

– Det går langt over alle grenser, sier politimesteren.

Bakke kan ikke kommentere noe ut over de eksemplene som har kommet ut i media, men sier politifolk må være bevisste på hva de legger ut på sosiale medier.

– Må vise folkeskikk

– Politifolk må huske at de er offentlige tjenestemenn. Det handler om folkeskikk og om respekt for de som leder landet og som faktisk er lederne våre, sier han.

Bakke sier tjenestemennene i politiet har enkle retningslinjer i bruk av sosiale medier.

Han sier det er forskjell mellom spisse kommentarer, og respektøse kommentarer. Han mener at krapyl-kommentaren om Stoltenberg er langt over grensen.

– Politimenn har anledning å være politikere som alle andre, men det må være i en form sin er innenfor det sosialt akseptable, sier han.

Bergh understreker at all hans aktivitet på Facebook har foregått på hans egen fritid, og står inne for alt han har skrevet.