Aker stadion (TV 2 Sporten): – Kom igjen a, bli med og spille én mot én. Bare litt!

Det er Mats Møller Dæhlis lyse stemme som høres utover de tomme tribunene på Aker stadion. Den han roper etter er det jevngamle stortalentet Eirik Hestad som Dæhli selv spår at: «han kommer til å bli god. Virkelig god».

Oser av spilleglede
18-åringen har akkurat unnagjort et intervju med TV 2 Sporten, mens han egentlig skulle ryddet unna kjegler, baller, minimål og vester sammen med de andre unggutta i Molde-troppen.

Unnasluntring kan det likevel ikke kalles, for intervjuet var klarert med manager Ole Gunnar Solskjær. Naturligvis. For det er slik det fungerer i Molde nå, og har gjort det i to og et halvt år.

Det er lørdag formiddag og Molde har avsluttet ei rolig økt før Vålerenga kommer på besøk søndag kveld, men Dæhli har ikke fått nok. Han står og tripper ved siden av mediesjef Per Lianes, og har så lyst, så lyst til å spille mer.

Det blir ikke mer fotballsparking denne solfylte lørdagen i Rosenes by, men situasjonen sier noe om hvorfor Mats Møller Dæhli er blitt så god som han har blitt – i så ung alder.

Les også: Diskerud i USA-tropp
Les også: Fellah klar for Esbjerg

Fikk tidlig stempel
Som 15-åring ble han hentet til Manchester United etter flere prøvespill. Han ble omtalt som tidenes største, norske fotballtalent av Morten Langli – en mann som har sett mange, unge talenter på nært hold opp gjennom årene.

Det ble etter hvert mye spilletid på Uniteds U18-lag, mens sjansene var færre i U21-ligaen. Det til tross for at han ble kåret til årets akademispiller i storklubben i 2012. En pris Danny Welbeck, Paul Scholes og Ryan Giggs også har vunnet.

A-lagsdebuten kom aldri, og da Molde kom på banen med Solskjær som lokkemiddel valgte 18-åringen å flytte hjem til Norge. En 2,5 årskontrakt ble signert og Oslo-gutten presentert før cupkampen mot Mjøndalen 3. juli.

– Det var på tide å tenke litt egoistisk for en gangs skyld. Jeg hadde hele tida fått gode signaler i klubben, men det er tross alt Manchester United. Det er tøff kamp om plassen på førstelaget. Og nå følte jeg at karrieren min trengte å spille førstelagsfotball, og Ole Gunnar vet hva jeg står for. Derfor valgte jeg å bryte kontrakten jeg hadde ett år igjen av, forklarer Dæhli.

Han snakker rolig og reflektert, og vekter hvert ord. Kanskje ikke så rart, pappaen hans er tross alt sportskommentator i Norges største løssalgsavis.

– Det blir litt mye prat
Det stempelet han fikk som Norges største talent velger han å forholde seg minst mulig til.

– Jeg har alltid elsket å spille fotball, og det er det jeg ønsker å gjøre her i Molde også. Det er klart det blir mye snakk når det står Manchester United bak navnet ditt, det forstår jeg. Men jeg syns det kan bli litt vel mye snakk til tider, men det er sånn det bare er og det må man bare takle.

– Er det noe man går rundt og tenker på?

– Ja, man gjør jo det så klart, men jeg er ikke så opptatt av alt det som foregår utenfor banen. Det er det nok av andre som er.

– Han blir heit i Europa
Likevel er ikke sjefen redd for å gi sin lille tekniker et ekstra forventningspress.

– Nei, for det er han vant med fra mange år tilbake. Jeg forventer ikke at Mats er en nøkkelspiller for oss med én gang, men vi veit at han om noen år er ett hett navn i Europa, mener Ole Gunnar Solskjær.

Foreløpig har han valgt å matche talentet forsiktig. Det tok en måned fra han ankom Molde til han debuterte med en omgang mot Brann. Deretter har han stort sett vært involvert i annenhver kamp. I returoppgjøret mot Rubin Kazan i midtuka ble han igjen i Molde.

– Mats har vært positiv siden han kom, ikke minst på gruppa her, som bør skjønne at de har med et spesielt talent å gjøre. Hvis de ikke gjør det nå kommer de hvert fall til å gjøre det når de ser han på TV i en storklubb i Europa en dag, ler Solskjær

For det er en liten juvel han har under sine vinger, og 40-åringen vet det godt.

Roses opp i skyene
Kreativ, god med ballen, uredd, fullt av pågangsmot, smart spiller med gode pasninger, går fort både i hodet og beina, kjapp i tyngdeoverføringen og en fantastisk nærteknikk.

Alle superlativer vi finner når man gjør et kjapt googlesøk på artikler om Dæhli siden han vendte hjem fra England. Avsenderne er alt fra Magne Hoseth, Nils Johan Semb, Erik Huseklepp til Solskjær.

– Talentet er like stort, om ikke større enn, Magnus Wolff Eikrem, men de er to helt forskjellige spillertyper. Magnus gjør det nå bra i Heerenveen, men var to år eldre da han kom hjem, så Mats har enda god tid, sier Solskjær.

Han er ikke redd for at midtbanespilleren skal få slite med å ha blitt karakterisert som et stortalent siden tidlig i tenårene.

– Mats er en jordnær og fornuftig, selv om det er store sko å fylle å bli kalt for Norges største talent. Det har tross alt vært en del av dem, som Jan Berg her i Molde, som var 17 da han debuterte på landslaget. Men jeg er helt sikker på at han kommer til å spille for en europeisk storklubb i fremtiden.

– Målet er Europa
Dæhli er ydmyk når han før høre sjefens karakteristikker.

– Det er hyggelig at han sier det, men jeg har en lang vei å gå og jeg har mye å bevise ennå.

– Hva er målet ditt da?

– Målet mitt er å spille i en storklubb i Europa, og å komme meg på landslaget. Men det er vel bare det samme målet som alle andre unge fotballspillere, sier Dæhli.

Mulig det, men få har noen gang hatt så gode forutsetninger til å få det til, som nettopp Mats Møller Dæhli.