Av forsikringsselskapenes 1,6 millioner skadesaker i 2013, utgjør skader på personbil  hele 44 prosent av samtlige registrerte skader. Og i gjennomsnitt går det ikke langt mellom hver gang en bil skades. (Foto: TV 2)
Av forsikringsselskapenes 1,6 millioner skadesaker i 2013, utgjør skader på personbil hele 44 prosent av samtlige registrerte skader. Og i gjennomsnitt går det ikke langt mellom hver gang en bil skades. (Foto: TV 2)

Forsikring: Nå kan du spare tusenvis av kroner på skaden

Forsikringsselskap alene om helt ny avtale.

Det er vanskelig å komme på noe som er mer frustrerende for en bileier enn folk som riper opp eller bulker bilen din, for så i stikke av uten å legge igjen navn eller telefonnummer.

Faktisk skjer dette ofte. Så mange som rundt 60.000 kjøretøy i året, eller 160 daglig, blir utsatt for denne typen skader.

Kostnaden beløper seg til en halv milliard kroner i diverse reparasjoner. I snitt koster en gjennomsnittlig parkeringsskade mellom 7.000 og 10.000 kroner – i tillegg til bonustap og egenandel.

Vanligvis er det ikke lønnsomt å ta dette på forsikringen, men nå har Tryg, Norges tredje største forsikringsselskap, startet en ny kampanje. De lover å fikse skaden – uten at det går utover hverken bonus eller forsikringspremien.

LES OGSÅ: Hjelp – forsikringen er dyrere enn bilen

For godt til å være sant?

Det høres vel nesten for godt ut til å være sant. Det er også noen forutsetninger som må være på plass for at denne tilsynelatende gunstige forsikringen skal gjelde.

Kunden må ha den beste bilforsikringen, Bilekstra. Bilen kan heller ikke være mer enn seks år gammel. Men er disse to kriteriene på plass, dekker Tryg parkeringsskader forårsaket av ukjent for opptil 20.000 kroner hvis bilen har stått stille.

Dette forutsetter at skaden repareres hos en av Trygs avtaleverksteder. En egenandel må også betales, slik som ved alle typer skader.

SE VIDEO: Er dette grunnen til at unge har dyr bilforsikring tro?

Stoler på kunden

Til Dagbladet uttaler kommunikasjonssjef i Tryg, Roald Stigum Olsen, at det ikke vil bli satt i gang noen nærmere undersøkelser rundt hva som har skjedd hvis en vanlig kunde rapporterer en parkeringsskade.

– Vi ser at så lenge skadevolder er ukjent, blir dette en stor grad av tillit mellom bileier og oss. Vi velger å stole på kundene våre, og kommer ikke til å sette i gang spesielle undersøkelser så langt du ikke har en "snodig" forsikringshistorikk fra før, sier Stigum Olsen.

LES OGSÅ: Insekter kan ødelegge lakken din

– På tide

Brooms bilekspert, Benny Christensen, synes det er på høy tid at et forsikringsselskap tar disse skadene på alvor.

– Dette er jo noe av det mest irriterende en kan oppleve – det er skikkelige surt å måtte punge ut for slike reparasjoner. Dessverre er det jo også slik at en del av disse skadene tradisjonelt sett har vært ganske dyre å fikse. Det bidrar til at terskelen blir høyere for å ta ansvar når en er uheldig og kommer borti noen på en parkeringsplass, sier han.

LES OGSÅ: Advarer unge mot å gå i forsikringsfella

Lavere risiko

Foreløpig skal verken IF eller Gjensidige ha planer om å gjøre det samme, men Brooms bilekspert håper likevel at flere forsikringsselskap følger i Trygs fotspor.

– Nå er det jo dessuten kommet billigere måter å fikse småskader på, gjennom å benytte seg av smart-repair. Da slipper en å lakkere hele karosserideler og småbulkene rettes på et blunk. Det bidrar til at risikoen for forsikringsselskapene blir betydelig lavere, påpeker Christensen.

Les mer om hvordan du kan fikse småskader billig her: