OPP FOR SIV, NED FOR ERNA: Til sammen sikrer Frp og Høyre 74  mandater om kveldens TV 2-måling var valgresultatet. (Foto: Bendiksby,  Terje/NTB scanpix)
OPP FOR SIV, NED FOR ERNA: Til sammen sikrer Frp og Høyre 74 mandater om kveldens TV 2-måling var valgresultatet. (Foto: Bendiksby, Terje/NTB scanpix)

Stabilt borgerlig flertall

Men Høyre får sin laveste oppslutning på siden august 2011 på fersk TV 2-gallup.

De siste intervjuene på målingen som TNS Gallup har laget for TV 2 er gjort torsdag kveld. Dette er dermed Norges ferskeste gallup.

Motbakke for Høyre

Med 11 dager igjen til stortingsvalget får Høyre sin laveste oppslutning på over to år. Partiet går tilbake med 1,7 prosentpoeng til 25,3 prosent.

Samtidig går Fremskrittspartiet frem med 1,4 prosentpoeng til 15,9 prosent og sikrer dermed balanse i det borgerlige regnskapet.

Likevel synes et flertall for de to partiene nå lenger unna enn på svært lenge når TV 2s mandatberegninger viser 74 mandater, mens de rødgrønne regjeringspartiene får 77.

Likevel er det et fortsatt klart borgerlig flertall med 91 mandater, mens Miljøpartiet De Grønne kommer inn fra Oslo.

Sjekk hvem som er inne på Stortinget fra ditt fylke

Arbeiderpartiet styrker seg

Arbeiderpartiet fortsetter fremgangen fra tirsdag med 0,8 prosentpoeng til 33,6 prosent og er dermed klart større enn Høyre.

Bakgrunnstallene viser at 71 prosent av Ap-velgerne fra 2009 sier at de vil stemme på partiet, som mister noen færre tidligere velgere til flere av småpartiene.

Rundt 54.000 tidligere Ap-velgere sier de vil stemme Høyre, som er på samme nivå som tirsdag.

Arbeiderpartiet er størst i alle landsdeler, unntatt på Sør- og Vestlandet og går denne gang noe frem blant unge velgere og blant menn.

Usiker på hva du skal stemme? Ta TV 2s partitest

Svikter Høyre

Bakgrunnstallene viser at Høyres tilbakegang i stor grad skyldes at partiet nå henter færre velgere som satt hjemme eller ikke hadde stemmerett i 2009 enn de gjorde på den forrige målingen fra TNS Gallup.

Andelen tidligere Høyrevelgere som sier de vil stemme på partiet er 79 og partiet har dermed mer trofaste velgere enn de andre partiene.

Høyre henter denne gang færre tidligere Venstrevelgere, mens de henter noen flere fra de andre småpartiene på Stortinget.

Partiet taper noe mer blant menn enn blant kvinner og går noe tilbake både blant de unge og de eldste velgerne.

Hva er ditt favorittvlag? Se historiske klipp fra tidligere valg her

SV fortsatt i faresonen

Sosialistisk Venstreparti ligger stabilt på 4,1 prosent, og er dermed svært nær sperregrensen som avgjør om de får være med å kjempe om de 19 utjevningsmandatene.

Partileder Audun Lysbakken må ta til takke med et usikkert utjevningsmandat i Hordaland.

Bakgrunnstallene viser at fortsatt kun en av tre SV-velgere fra 2009 vil stemme på partiet.

Hver fjerde tidligere SV-velger rømmer til regjeringsstorebror Arbeiderpartiet.

Frp i fremgang

Fremskrittspartiet går frem 1,4 prosentpoeng til 15,9 prosent. Partiet styrker seg blant velgere som ikke stemte for fire år siden og har en sterkt økende lojalitet fra sine tidligere velgere.

64 prosent av velgerne som stemte på Frp i 2009 sier de vil gjøre det igjen, det er seks prosentpoeng mer enn tirsdag.

Fortsatt sier mer enn hver sjette tidligere Frp-velger at de vil stemme Høyre.

Sentrum på 5-tallet

Venstre øker med 0,4 prosentpoeng til 5,0. Partiet har klart flere lojale velgere enn tidligere i uken, og mister langt færre av sine tidligere velgere til Høyre.

Antall velgere Venstre mister til Arbeiderpartiet går også ned, men Venstre henter også noen færre tidligere Ap-velgere enn på forrige måling.

Kristelig Folkeparti får 5,5 (- 0,1). Sju av ti velgere fra 2009 er lojale mot partiet, som mister flest velgere til Høyre.

Senterpartiet får 5,2 (- 0,5). Seks av ti tidligere Sp-velgere er lojale, og partiet mister noen færre velgere til Ap.

Hva vet du om partiet ditt? Sjekk historien her

Miljøpartiet De Grønne ligger stabilt på 2,3 prosent. det gir partiet et mandat i hovedstaden. Rødt får 1,7 (- 0,2), som ikke er nok til mandat.

Pensjonistpartiet får 0,6 (+ 0,1), Piratpartiet 0,6 (+ 0,1), De Kristne 0,3 (- 0,3) og NKP 0,1 (som sist).

Målingen er laget av TNS Gallup for TV 2 med personlige telefonintervjuer av 1994 personer med stemmerett i tidsrommet 26.– 29. august. 80,4 prosent oppgir partipreferanse (- 0,9). Feilmarginen er +/- 1,0–2,0 prosentpoeng, størst for de største partiene.