MANIPULERER: Eiendomsmeglere i hovedstaden setter kunstig lav prisantydning for å lokke kunder til visning. (Foto: Grøtt, Vegard/NTB scanpix)
MANIPULERER: Eiendomsmeglere i hovedstaden setter kunstig lav prisantydning for å lokke kunder til visning. (Foto: Grøtt, Vegard/NTB scanpix)

Vil ta vekk kravet om egenkapital

De borgerlige partiene vil gjøre det lettere for ungdom å kjøpe sin første bolig.

Av Kjersti Johannessen og Ida Falch-Olsen

I 2011 satte Finanstilsynet kravet til egenkapital ved kjøp av bolig fra 10 til 15 prosent. Årsaken var at Finanstilsynet mente at prisveksten på boliger og husholdningenes gjeldsgrad utgjorde en fare. Den nye regelen har gjort det vanskelig for unge å komme inn på boligmarkedet i en allerede presset situasjon i norske storbyer.

Onsdag melder Aftenposten at alle de borgerlige partiene vil senke kravet til å stille med egne penger for å få boliglån.

Fremskrittspartiet vil fjerne kravet til egenkapital helt. De tre andre partiene, Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti ønsker å senke kravet tilbake til de opprinnelige 10 prosent.

De rødgrønne vil at grensen skal være der den er i dag, på 15 prosent.

Mener enslige diskrimineres

Hovedstyreleder i Ensliges Landsforbund Marie Synnes mener det eksisterende kravet diskriminerer de som skal kjøpe bolig alene.

– Regjeringen har ikke tatt hensyn til enslige med alle kravene. De har gjort det veldig mye dyrere for mange å komme seg inn på boligmarkedet.

– Vi står i fare for å få et A- og et B- samfunn, der kun de med rike foreldre kommer seg inn på boligmarkedet. Og bolig er et viktig velferdsgode, sier Synnes til TV2.no.

LES OGSÅ: Boligkrise i Tromsø – 100 studenter måtte droppe studiene

Vekk med kravet

Fremskrittspartiet mener mange unge faller utenfor boligmarkedet, og vil fjerne kravet helt.

– Mange har studert lenge og har gode muligheter for å tjene godt i fremtiden, men har ikke fått spart opp midler, sier Frps finanspolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen til TV2.no. Han mener at kravet som er i dag, gjør at denne gruppen unge diskrimineres.

Han tror ikke det vil bli et stort problem at unge tar opp for mye lån.

– Jeg har full tiltro til at bankene fortsatt vil klare å ta en nøye vurdering av hver enkelt lånekunde. Det skal ikke være noen garanti om at alle skal få lån.

Solvik-Olsen sier han selv ville slitt med å komme inn på boligmarkedet da han kjøpte sin første bolig i 1999.

– Hadde dette kravet eksistert da, ville jeg ha vært nødt til å fortsette å leie, og kaste bort flere penger i husleie.

LES OGSÅ: Unge kjøper bolig med forbrukslån

Øke BSU og frikortgrensen

Frp har også andre tiltak på planen om de havner i regjeringsposisjon etter høstens valg.

Partiet ønsker å styrke BSU-ordningen, ved å øke sparetaket fra i dag. Ifølge Solvik-Olsen harmonerer ikke den lave summen man kan spare med dagens boligpriser, og i mange tilfeller vil det ikke være nok til å dekke egenkapitalkravet, selv om man har spart opp maksimalt.

– Vi ønsker også å øke frikortgrensen, slik at unge stimuleres til å jobbe mer i ferier og lignende. Da vil de lettere kunne spare opp boligkapital.

Frp vil også etablere mange flere studentboliger, og mener dette også vil bidra til å lette presset på boligmarkedet.