HALVANNET ÅR: Arbeiderpartiet får en oppslutning på 32,8 prosent, mens de borgelige partiene svekkes. (Foto: Grøtt, Vegard/NTB scanpix)
HALVANNET ÅR: Arbeiderpartiet får en oppslutning på 32,8 prosent, mens de borgelige partiene svekkes. (Foto: Grøtt, Vegard/NTB scanpix)
AP maaling (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/NTB scanpix)
AP maaling (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/NTB scanpix)

Beste Ap-måling på 18 måneder

Arbeiderpartiet får en oppslutning på 32,8 prosent, mens de borgelige partiene svekkes.

Av Kjetil Løset

De siste intervjuene på målingen som TNS Gallup har laget for TV 2 er gjort tirsdag kveld. Dette er dermed Norges ferskeste gallup.

Kvinnene strømmer til Ap

Ikke siden mars 2012 har Arbeiderpartiet gjort det bedre på en TV 2-gallup. Partiet går frem 2,0 prosentpoeng siden søndag og får en oppslutning på 32,8 prosent.

Det er kvinner som nå strømmer til Arbeiderpartiet, i særlig stor grad kvinner mellom 30 og 59 år. Hele 40 prosent av kvinnene som er intervjuet sier de vil stemme på det største regjeringspartiet, mens bare 27 prosent av mennene sier det samme.

Arbeiderpartiet går mest frem blant de unge velgerne.

Bakgrunnstallene viser at 70 prosent av Arbeiderpartiets velgere fra 2009 sier de vil stemme på partiet, mens andelen tidligere Ap-velgere som sier de vil stemme Høyre går ned.

Senterpartiet ligger stabilt på 5,7 prosent. Partiet henter flere velgere fra andre partier enn på lenge og er det partiet som har flest velgere på gjerdet.

Sjekk hvem som er inne på Stortinget fra ditt fylke

Småpartier i trøbbel

Sosialistisk Venstreparti balanserer igjen på kanten av sperregrensen med 4,1 prosent (- 0,5). Bakgrunnstallene viser at situasjonen er svært alvorlig for partiet. Bare 32 prosent av velgerne som stemte SV i 2009 vil gjøre det samme i dag. Så lav lojalitet har ikke TNS Gallup registrert for SV siden stortingsvalget i 2009.

Hver fjerde tidligere SV-velger sier de vil stemme Arbeiderpartiet. Partiet mister også velgere til alle de andre stortingspartiene og Miljøpartiet De Grønne.

Lyspunktet for SV er imidlertid at en del tidligere Ap-velgere nå sier de vil stemme på partiet.

Kjetil Løset blogger: Mange velgere mobilisert

Venstre får 4,6 prosent (- 0,2). Bakgrunnstallene viser at også dette partiet sliter med kampen mot sperregrensen.

43 prosent av Venstres velgere fra 2009 er lojale. Partiet mister klart flest velgere til Høyre. Mer enn hver fjerde tidligere Venstrevelger sier de vil stemme på storebror på den borgerlige siden.

I tillegg er det en svakt økende lekkasje til Arbeiderpartiet.

Siv Jensen: – Venstre var tøffere i tonen under Lars Sponheim

De borgerlige svekkes

Høyre går tilbake 0,5 prosentpoeng til 27,0.

Bakgrunnstallene viser at partiet har svakt synkende lojalitet, i tillegg til at bytteforholdet til Arbeiderpartiet er svekket.

Dette er Høyres kjernevelger

Fremskrittspartiet får 14,5, en tilbakegang på 1,2 prosentpoeng siden søndag.

Bakgrunnstallene viser at andelen tidligere Frp-velgere går klart ned, disse setter seg stort sett på gjerdet.

Kristelig Folkeparti er det eneste partiet på borgerlig side som går frem med 0,9 til 5,6 prosent. Dette skyldes økende lojalitet blant tidligere velgere.

Sjekk hvem du kan stemme på i ditt fylke

Grønn tilbakegang

Etter en rekordmåling for Miljøpartiet De Grønne søndag går partiet tilbake 0,9 til 2,3 prosent. Dette skyldes at de henter færre tidligere Ap-velgere.

Etter flere målinger med tilbakegang øker Rødt med 0,8 til 1,6 prosent.

Andre partier får 1,9 (- 0,2). Av andre er denne gang De kristne størst med 0,6 (- 0,4), Pensjonistpartiet får 0,5 (+ 0,2), Piratpartiet 0,4 (- 0,1), Kystpartiet 0,3 (+ 0,1) og NKP 0,1 (som sist).

Målingen er laget av TNS Gallup for TV 2 med personlige telefonintervjuer av 1496 personer med stemmerett i tidsrommet 23.–27. august. 81,3 prosent oppgir partipreferanse (+ 1,1). Feilmarginen er +/- 1,1–2,3 prosentpoeng, størst for de største partiene.