MØTES VED LAKRISHYLLA: SVs Audun Lysbakken går hardt ut mot 30 forbud som Frp vil oppheve. Blant annet forbud mot hjemmebrenning av sprit, og drikking i offentlig rom. (Foto: Benjamin Bakken/TV 2 montasje)
MØTES VED LAKRISHYLLA: SVs Audun Lysbakken går hardt ut mot 30 forbud som Frp vil oppheve. Blant annet forbud mot hjemmebrenning av sprit, og drikking i offentlig rom. (Foto: Benjamin Bakken/TV 2 montasje)

SV-leder Lysbakken reagerer sterkt – men ett forbud vil også han oppheve

Frp mener det er viktigere å fokusere på folks valgfrihet enn effektene av forbudene.

Av Alexander Klanderud, Kristoffer Hovde Andersen

Audun Lysbakken mener Fremskrittspartiet bidrar til å skape sårbarhet for barn og mer vold i byene når partiet foreslår å fjerne flere reguleringer på alkohol.

BAKGRUNN: Dette vil Fremskrittspartiet gjøre lovlig

Søndag kunne TV 2 melde at partiet vil fjerne 30 forskjellige forbud, og begrunner de det med at det er viktigere å fokusere på folks valgfrihet enn effektene av forbudene.

– Når du skal innføre forbud i et land bør du tenke gjennom om det egentlig er behov for det, sier Anders Anundsen fra Frp, som også er leder for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

Men det mener SV-lederen er uansvarlig – se reportasje:

738870

– Viktigere med folks frihet

Blant de 30 forbudene Frp vil lovliggjøre er, drikking i offentlige rom, hjemmebrenning av sprit.

Partiet vil også oppheve forbudet mot hjørnekjøleskap, og bruk av Segway.

Når partiet vil fjerne 30 forskjellige forbud begrunner de det med at det er viktigere å fokusere på folks valgfrihet enn effektene av forbudene.

– Du vet - det er mange forbud som ville gi stor effekt. For eksempel hvis du forbød å kjøre bil, så ville jo alle bilulykkene forsvinne, sier Anundsen til TV 2.

Se listen over de 30 forbudene Frp vil fjerne her!

Møtes ved lakrishylla

SV-leder Lysbakken mener det er først og fremst er et rent valgkamp-utspill fra Fremskrittspartiet, men også uansvarlig av de mørke-blå.

– Kombinasjonen av hjemmebrenning og frie skjenketider og en rekke andre tiltak som skal fjerne de reguleringene vi har på alkohol, er for det første helt unødvendig. For det andre er det farlig fordi det vil bidra til økt forbruk, og vi vet at det rammer sårbare barn, og det skaper mer vold, sier Lysbakken til TV 2.

Han vil imidlertid gjerne se nærmere på opphevingen av ett forbud, nemlig forbudet mot synlige lakrispiper i butikken.

– Jeg er gjerne med å se på forbud som det ikke er noe god begrunnelse for. Jeg liker lakrispiper, så akkurat på det feltet så tar jeg gjerne en prat med Anders Anundsen, sier Lysbakken smilende.