trineskei (Foto: TV 2)
trineskei (Foto: TV 2)

Trine Skei Grande: – Norge burde behandlet Snowdens asylsøknad

Venstre-leder Trine Skei Grande mener Stoltenberg bør ta opp Snowden-saken med president Obama.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Eivind Fondenes

– Overvåkingssamfunnet bekymrer meg oppriktig. Det bekymrer meg også at vi i dag har en avsløring med Snowden som ikke statsministeren har lyst til å ta opp når han møter Obama, sier Venstre-leder Trine Skei Grande under partilederutspørring på TV 2 Nyhetskanalen torsdag.

Hun påpekte at dette var en viktig debatt i Tyskland, mens debatten er fraværende i Norge. Den tidligere CIA-ansatte amerikaneren Edward Snowden lekket tidligere i år store mengder dokumenter som avslørte amerikanske myndigheters omfattende overvåking av andre lands borgere.

– Jeg synes det er skremmende at vi ser et land som vi er alliert med, overvåker så stor del av det som også er norske borgeres aktivitet på nettet, sier hun.

– Burde han fått opphold i Norge?

– Jeg mener vi i hvert fall at vi burde ha behandlet asylsøknaden hans, sier hun.

SE HELE UTSPØRRINGEN I VIDEOVINDUET OVER ARTIKKELEN

Borgerlig samarbeid

Trine Skei Grande måtte også svare på spørsmål om samarbeid på borgerlig side. Hun benekter at en stemme til Venstre kan bety en stemme til Frp i regjering.

– En stemme til Venstre er en stemme til Venstre og til Venstres kraft inn i en borgerlig regjering for å gjøre den grønnere og mer liberal.

Venstre-lederen har garantert for at det blir en borgerlig regjering etter valget om det blir borgerlig flertall. Tidligere denne uken gikk hun og KrF-leder Knut Arild Hareide ut og advarte mot en blå-blå regjering bestående av Høyre og Frp.

– Hvorfor går du ut og advarer mot et parti du kanskje skal sitte i regjering med?

– Jeg driver valgkamp for at Venstre skal bli stor, ikke for at noen andre skal havne i regjering. Så i og for seg advarer jeg mot å stemme alle andre partier når det gjelder enkelte saker, sier hun.

SE REPORTASJE: Dette er Venstres kjernevelger

– Ingen karakterer i barneskolen

den siste meningsmålingen TNS Gallup gjennomførte for TV 2 fikk Venstre en oppslutning på 4,4 prosent, langt mindre enn de to potensielle samarbeidspartnerne Høyre og Frp, to partier som begge vil innføre karakterer allerede i 5. klasse på barneskolen.

Likevel garanterte Venstre-lederen for at det ikke vil blir innført karakterer på barneskolen om Venstre kommer i regjering.

Se utspørringen av Rødt-leder Bjørnar Moxnes: – Hvorfor skal en børsmegler ha en inntekt som tilsvarer livslønnen til en sykepleier?

Se utspørringen av SV-leder Audun Lysbakken: – Å sitte i regjering har hatt sin pris