«HØYRE-ARROGANSE»: Det ble temperamentsfullt da Frp, Høyre og Venstre skulle debattere innvandringspolitikk utenfor Stortinget.  (Foto: TV 2)
«HØYRE-ARROGANSE»: Det ble temperamentsfullt da Frp, Høyre og Venstre skulle debattere innvandringspolitikk utenfor Stortinget. (Foto: TV 2)

– Høyre-arrogansen har vi fått nok av, von Tetzschner

Debatt om innvandring endte med full krangel mellom de potensielle samarbeidspartnerne Høyre og Frp.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Eivind Fondenes

– Du må ikke være så ovenifra-og-ned til meg. Det vet du. Den Høyre-arrogansen kan du bare legge på hylla, den har vi fått nok av, sa en irritert Per Sandberg (Frp) til Michael Tetzschner (H).

De to hadde deltatt i en debatt om innvandringspolitikk direkte under TV 2s Valgstudio utenfor Stortinget tirsdag. Krangelen fortsatte lenge etter at innslaget i studio var over.

Raja: – Dette går bra, gutter

Temaet i debatten var Fremskrittspartiets kontroversielle utspill om en halvering av antall innvandrere til Norge. Stemningen gav ikke et inntrykk av at deltakerne bestod av tre potensielle regjeringspartnere.

– Jeg kan ikke respektere deg før du forholder deg til reelle tall og gjør hjemmeleksen din, sa Tetzschner.

Sandberg på sin side mente Tetzschner var mer opptatt av begreper enn av realiteten i Norge, og reagerte veldig da Tetzschner dristet seg til å bruke ordet «outrert».

– Den arrogansen får vi legge lokk på, det er typisk Høyre, sa Sandberg før han ble avbrutt av Venstre-politiker Abid Q. Raja. Han deltok også i debatten, og sto lenge i bakgrunnen og observerte sine potensielle samarbeidspartnere. Til slutt så han seg nødt til å gå mellom kranglefantene.

Se reportasje om krangelen her:

– Dette går bra gutter. Når vi får ut aggresjonen så går det bra. Vi må samarbeide nå, men det er bra å få ut litt gruff, sa Raja.

– Hvem blir integreringsminister egentlig?

– Det blir i hvert fall ikke meg, sa Sandberg.

– Frp går i den såkalte SV-fellen

– Jeg blir ikke personlig fornærmet når Fremskrittspartiet går ut med tall, men de kommer til å vekke forestillinger om en politikk som adresserer problemer som ikke er i det omfanget som de sier. Dermed kommer de til å skuffe sine egne velgere, og det er jo den såkalte SV-fellen – altså at man stiller opp i store vyer, og så klarer man ikke å virkelig gjøre som de sier, fortalte Tetzschner etter at den verste krangelen var over.

– Så de lover mer enn de kan holde?

– De kommer i hvert fall til å pådra seg selv overraskelser, og sine velgere store skuffelser, fordi de ikke forholder seg til det som er udiskutable fakta, sa han, mens Sandberg lo og ristet på hodet i bakgrunnen.

Kalte Tetzschner for «von Tetzschner»

– Makan altså, sa Sandberg da han skulle kommentere den opphetede debatten.

Nærmest for å understreke det han oppfatter som Høyre-arroganse, brukte han konsekvent navnet «von Tetzschner», selv om Michael Tetzschner selv har sluttet å bruke «von» i navnet sitt.

– Det var en frisk debatt?

– Sånn er det når man ikke ønsker å debattere realiteten og virkeligheten, men bruker masse ord og arroganse for å legge lokk på en meget viktig debatt, og vi hadde kanskje forventet at von Tetzschner hadde sett virkeligheten i de tallene som ligger på bordet, sa han.

– Dere skal jo samarbeide med Høyre, men nå sier jo Tetzschner at dere lurer velgerne deres, at dere er urealistiske?

– Det er jo helt feil, for det er jo von Tetzschner som lurer sine velgere. Høyre sine velgere er enige med Fremskrittspartiet og ser virkeligheten. Så er det noen som lurer velgerne sine her, så er det jo von Tetzschner og Høyre.

SE HELE KRANGELEN I VIDEOVINDUET UNDER: