Av Eivind Fondenes

Kommunikasjonsmedarbeiderne blir stadig viktigere i norsk politikk. Og noen av dem har en viktigere oppgave enn andre.

– Uvurderlig viktig

De kalles gjerne «spindoctors» og følger sjefene sine overalt, enten de er ute blant folk eller når de deltar i debatter på TV.

Tidligere Nordlys-redaktør Hans Kristian Amundsen er ansatt som statssekretær ved Statsministerens kontor. Når statsministeren er på farten er Amundsen aldri langt unna.

Og Stoltenberg setter stor pris på sin høyt betrodde rådgiver.

– Hans Kristian Amundsen er et fantastisk menneske og utrolig viktig for meg. Han er rundt meg store deler av døgnet, han står opp grytidlig om morgenen og sender meg små meldinger om hva som har skjedd i verden de siste timene. Han gir meg råd, han skriver taler og er en uvurderlig viktig medarbeider for meg, sier Stoltenberg til TV 2.

Tidlig oppe

Erna Solberg kan fort ende opp som landets neste statsminister. Når Høyre-lederen er ute for å sanke stemmer, er det Sigbjørn Aanes som alltid er ved hennes side.

Aanes er partiets kommunikasjonssjef. Hvis Solberg blir statsminister etter valget, vil Aanes trolig tre inn i tilsvarende rolle som Amundsen har for statsministeren i dag.

– Sigbjørn er kanskje en av de tydeligste rådgiverne jeg har. Han er tidlig oppe om morgenen, har et nordlandsk temperament og får folk i gang hvis noe må håndteres, sier Høyre-leder Erna Solberg.

– Hvis jeg gjør noe han synes er dumt, så sier han ifra med en gang.

Se reportasjen øverst i artikkelen.