ErnaSolberg (Foto: Scanpix)
ErnaSolberg (Foto: Scanpix)

Ny nedtur for Erna

Arbeiderpartiet drar fra Høyre og er klart størst på kveldens TV 2-gallup.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Høyre går mest tilbake og får sin laveste oppslutning på halvannet år på kveldens TV 2-gallup. Samtidig går Arbeiderpartiet mest frem til sin høyeste oppslutning på over et år.

Siden målingen mandag har de rødgrønne vunnet fire mandater, mens de borgerlige partiene har mistet fire.

Sjekk hvem som er inne på Stortinget fra ditt fylke

Nedturen fortsetter for Høyre

Det er halvannet år siden TNS Gallup har målt lavere oppslutning for Høyre. For andre måling på rad går Høyre tilbake, denne gang med 2,6 prosentpoeng til 26,8 prosent.

– Er det i ferd med å rakne litt for deg, Erna Solberg?

– Nei, det tror jeg ikke. Jeg tror at det fortsatt er et ønske om en ny regjering fra velgerne, sier Solberg.

Nedturen kommer at det før helgen var kraftig debatt om hvem som hadde de beste lederegeneskapene av Jens Stoltenberg og Erna Solberg.

– Er dette velgernes svar på debatten mellom deg og Jens Stoltenberg om hvem som har de beste lederegenskkapene?

– Nei, det tror jeg ikke. Det var nok vel så mange som syntes at Jens’ angrep på meg var utidig. Som det at vi hadde sagt negative ting om Jens’ gjennomføringskraft, sier Solberg.

Kjetil Løset blogger: Fire opp - fire ned

Disse snur ryggen til Erna

Sammenlignet med målingen mandag har Høyre mistet seks mandater og ville fått 47 på Stortinget.

Velgerflukten er størst i aldersgruppen 30–45 år, og det er langt færre kvinner i denne aldersgruppen som nå sier de vil stemme Høyre enn det var for bare to dager siden.

På denne målingen er Høyre kun største parti på Sør- og Vestlandet, mens Arbeiderpartiet har overtatt ledelsen i de andre landsdelene.

Bakgrunnstallene viser at det er færre tidligere Høyrevelgere som sier de vil stemme på partiet. Bare 78 prosent av Høyres velgere fra 2009 er nå lojale. Partiet henter også færre velgere som har stemt Arbeiderpartiet tidligere.

Gjør som Jens og Erna–del din politiske farge

Fremgangen fortsetter for Ap

To og en halv uke før stortingsvalget fester Arbeiderpartiet grepet om å være størst. Etter at mandagens TV 2-gallup ga AP et hopp på 1,6 prosentpoeng fortsetter fremgangen med ytterligere 1,6 prosentpoeng til 31,8 prosent.

– Jeg lar meg inspirere av gode meningsmålinger. Dette er enda en, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

Arbeiderpartiet henter tilbake mange av sine tidligere velgere. Mens det for halvannen uke siden bare var seks av ti Ap-velgere fra 2009 som sier de ville ha stemt på partiet er det nå 71 prosent av de tidligere Ap-velgerne som er lojale mot partiet. Ikke siden november 2012 har TNS Gallup målt en høyere andel lojale Ap-velgere. Samtidig er det færre tidligere Ap-velgere som sier de vil stemme Høyre.

Arbeiderpartiet øker mest blant menn, men er fortsatt klart større blant kvinner. Partiet mobiliserer flere nye velgere og velgere som satt hjemme i 2009.

Jens kunne tjent 114.000 stemmer på å droppe SV og Sp

Åpent regjeringsspørsmål

To og en halv uke før valget er det forstatt helt åpent hveilke partier som vil sitte i en regejring dersom det blir borgerlig flertall.

– Hvor lenge skal du holde ditt regjeringsalternativ hemmelig for velgerne?

– Jeg har aldri holdt noe regjeringsalternativ hemmelig. Mitt regjeringsalternativ er de fire partiene som i dag sier de vil ha regjeringsskifte skal sette seg ned, diskutere politikken sammen, finne et grunnlag for å danne en ny regjering og de som vil være med får bestemme seg i løpet av denne prosessen, sier Erna Solberg.

– Når du ser dagens tall. Tør du å fortsette strategien med ikke å være klar på hvilket regjeringsalternativ du foretrekker?

– Jeg er veldig god på å holde strategien. Den kommer også til å lykkes 9. september.

Statsminister Jens Stoltenberg mener det er et problem at Høyre ikke avklarer hvem som skal være med i en eventuell ny regjering etter valget.

– Hvorfor det glipper for Høyre får nesten Høyre selv svare for. Men det er et problem at de ikke greier å svare på det grunnleggende spørsmålet om hvem som skal være med i deres regjering. Det pleier å være en vesentlig bestanddel i en regjeringsalternativ å avklare hvem som skal være med, og hva som er hovedrammene for politikken og det er fortsatt uavklart, sier Stoltenberg.

– Mener du at det er Erna Solbergs ansvar?

– Det er det partiet og partilederenes ansvar som ønsker å lede en regjering. Å avklare hva slags regjering det skal være. Det er normalt å avklare to viktige spørsmål. Hvem som skal være med i regjeringen og rammene for politikken. Det er fortsatt uavklart.

Bare én av fem på sykehjem får dusje når de skal

Ny fremgang for Frp

For tredje måling på rad går Fremskrittspartiet frem til 15,9 prosent. Fremgangen på 0,7 prosentpoeng sikrer at partiet har den høyeste oppslutningen siden mai.

Bakgrunnstallene viser at det er noen flere tidligere Frp-velgere som er lojale enn på mandag. I tillegg er det flere tidligere Høyrevelgere som sier de vil stemme Frp.

Fremgangen til Frp kommer i aldersgruppen 30–60 år.

Siv raser mot Jonas:–Makan til bortforklaringer!

SV i en tynn tråd

Sosialistisk Venstreparti klarer sperregrensen med et nødskrik. Med 4,0 prosent er partiet bare 1100 velgere fra å falle under streken som avgjør om partiet får være med i kampen om de 19 utjevningsmandatene. Med 4,0 får SV 7 mandater, mens de er svært nær ved bare å komme inn i Oslo. Statsråd Inga Marte Thorkildsen er imidlertid ikke inne på TV 2s mandatberegninger.

Bakgrunnstallene viser at bare halvparten av SV-velgerne fra 2009 er lojale mot partiet, mens hver sjette ville stemt Arbeiderpartiet.

Dette er SVs kjernevelger

Grønn fremgang

Miljøpartiet De Grønne går frem med 0,6 prosentpoeng til 2,9 som er den høyeste oppslutningen TNS Gallup har målt. For et år siden var oppslutningen om partiet bare 0,2 prosent.

Et valg i tråd med denne målingen ville gitt De Grønne et mandat på Stortinget.

Bakgrunnstallene viser at det er flest tidligere Ap-velgere som sier de vil stemme på De Grønne. Antall Ap-velgere fra 2009 som sier De Grønne er like stort som summen av antall tidligere SV og Venstrevelgere som sier de vil stemme på det nye partiet.

Tor Mikkel Wara:–De Grønne vinner valget

Opp og ned i sentrum

Kristelig Folkeparti er størst av de små med 5,6 prosent, en fremgang på 0,7 prosentpoeng fra mandag. Det er den høyeste oppslutningen TNS Gallup har målt for partiet siden januar. Det er først og fremst flere tidligere Høyrevelgere som sender partiet opp, i tillegg til at det er flere tidligere KrF-velgere som er lojale.

Erling Rimehaug: Uenighet er ikke rot

Senterpartiet får 4,7 prosent (- 0,8). Det er den dårligste målingen for partiet så langt i valgkampen. Nesten tre av ti Senterpartivelgere fra forrige valg har satt seg på gjerdet, mens partiet henter få nyte velgere fra andre partier.

Venstre ligger stabilt på 4,4 prosent. Bare halvparten av Venstrevelgerne fra 2009 ville ha stemt på partiet, som mister flest velgere til Høyre og De Grønne. Det som holder Venstre over sperregrensen er tidlig fra tidligere Arbeiderpartivelgere.

Hva er ditt favorittvalg? Se bilder og video her

De Kristne

Partiet De Kristne setter ny rekord med 0,9 prosent (+ 0,3), mange av dem stemte KrF ved forrige stortingsvalg.

En annen nykommer ved årets valg Piratpartiet kan notere seg for 0,5 (0,5). Pensjonistpartiet får også 0,5 (+ 0,1). NKP og den lojale listen i Finnmark Sykehus til Alta får begge 0,1.

Rødt er størst av de minste med 1,6 prosent (- 0,5), som så vidt holder til mandat i Oslo.

Målingen er tatt opp av TNS Gallup med personlige telefonintervjuer av 1597 personer med stemmerett i tidsrommet 15.–20. august. 79,8 prosent oppgir partipreferanse (+ 1,7). Feilmarginen er +/- 1,0–2,2 prosentpoeng.

Hva kan du om partienes historie?