REN ARBEIDERPARTI-REGJERING: Ferske tall fra TNS Gallup viser at Jens Stoltenberg og Arbeiderpartiet ville fått en økning på 4,6 prosent hvis de hadde droppet SV og Senterpartiet.  (Foto: Scanpix / TV 2)
REN ARBEIDERPARTI-REGJERING: Ferske tall fra TNS Gallup viser at Jens Stoltenberg og Arbeiderpartiet ville fått en økning på 4,6 prosent hvis de hadde droppet SV og Senterpartiet. (Foto: Scanpix / TV 2)

Jens kunne tjent 114.000 stemmer på å droppe SV og Sp

Ny meningsmåling viser at Arbeiderpartiet kunne fått 4,6 prosent større oppslutning hvis de hadde droppet et regjeringsalternativ med SV og Senterpartiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Robin Idland Krüger

En fersk måling TNS Gallup har laget for TV 2 viser at Arbeiderpartiet vil ha et økt oppslutningspotensial om de «dropper» SV og Senterpartiet.

Spørsmålet som ble stilt velgerne knappe to og en halv uke før valget er følgende:

«Tenk deg at Arbeiderpartiet går til valg som en ren Arbeiderpartiregjering, uten dagens regjeringspartnere Senterpartiet og SV. Er det da mer eller mindre sannsynlig at du vil stemme på Arbeiderpartiet ved stortingsvalget, eller har det ingen betydning for deg?»

4,6 prosent økning

Svarene er oppsiktsvekkende.

Arbeiderpartiet ville nemlig fått en økt oppslutning på hele 4,6 prosent, fra 30,2 til 34,8 prosent. Det vil i praksis bety en økning på ni mandater.

Partileder i Arbeiderpartiet og statsminister Jens Stoltenberg mener de som vil stemme Ap må gjøre det uansett.

– Alle som ønsker Arbeiderparti-politikk må stemme på Arbeiderpartiet. Fordi et stort Arbeiderparti er den beste garantien for at det er mest mulig Arbeiderparti-politikk i landet vårt, sier Stoltenberg.

Ta TV 2s partitest her.

Han ønsker ikke å spekulere i om ting kunne sett annerledes ut.

– Jeg har et hovedmål i dette valget, og det er å vinne med flertallsregjeringen, og da vil det være galt av meg nå å begynne å spekulere i hvordan Arbeiderpartiet skal søke å oppnå mest mulig makt dersom vi ikke vinner. Så å spekulere i det kommer jeg ikke til å gjøre noe mer av, det avgjørende er å vinne valget, sier Stoltenberg.

Dersom Arbeiderpartiet ville gått til valg som en ren Arbeiderpartiregjering ville de ifølge gallupen sanket 114 000 stemmer fra Høyre og Fremskrittspartiet.

Les også: Nå er Jens større enn Erna

VIL MOBILISERE: Jens Stolteberg tar de nye tallene fra TNS Gallup som en tillitserklæring til Arbeiderpartiet. (Foto: Hommedal, Marit)

Vil mobilisere

Stoltenberg mener det er fullt mulig å utnytte et slikt potensial.

– Jeg er sikker på at det er mulig å mobilisere disse til å stemme Arbeiderpartiet. Alle som ønsker et sosialdemokratisk politikk i Norge oppnår det best ved å stemme Ap, sier Stoltenberg.

Kan du garantere at dere ikke på noe tidspunkt kommer til å ville snakke om en plan B?

– Jeg kommer ikke til å komme med noen garantier, jeg kommer til å si hva vi vil, og det vi vil er å vinne valget for en fortsatt flertallsregjering og så vil jeg ikke spekulere i hva vi skal gjøre for å oppnå mest mulig innflytelse dersom vi ikke vinner valget, vi konsentrerer oss om å vinne, sier Jens Stoltenberg.

Skal vi tro TV2s valgekspert, partner i First House og tidligere statssekretær for Jens Stoltenberg, Jan Erik Larsen, vil Ap kunne snakke om hva som skjer hvis flertallet glipper.

– Arbeiderpartiet har bare en plan A. Men det kommer nok en tydeliggjøring fra tilstrekkelig høyt nivå i Arbeiderpartiet som minner om det som for mange er selvsagt – at Arbeiderpartiet alltid er beredt til å ta regjeringsmakt, sier Larsen.