IKKE FORNØYD: Randi Svingeseth fant faren Jon Martens i dårlig forfatning på pleiehjemmet. Hun er skuffet over behandlingen han har fått. (Foto: Goran Jorganovich/TV 2)
IKKE FORNØYD: Randi Svingeseth fant faren Jon Martens i dårlig forfatning på pleiehjemmet. Hun er skuffet over behandlingen han har fått. (Foto: Goran Jorganovich/TV 2)

Randi fant faren sin i seng full av avføring

– Det lå bleier utover hele gulvet. Da skjønte jeg at der hadde han vært lenge, forteller Randi Svingeseth til TV 2.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Linn Marie Wiik, Fredrik Kirkevold og Kristoffer Thoner

Jon Martens er 79 år gammel og bor på sykehjem. Da Randi var 15 år gammel giftet moren hennes seg med Jon, og siden da har han vært far.

Nå er det Randi som passer på at Jon har det bra.

Oljepionér

Jon var med å bygge opp oljenasjonen Norge, som en av de første i landet som jobbet på oljeplattform.

Nå har han demens og har hatt flere hjerneblødninger, noe som gjør at han ikke lenger har språk. Det siste året har ikke vært så bra. For noen måneder siden fikk Jon komme til et nytt sykehjem, etter å ha bodd på et annet sykehjem i Oslo. Allerede første dagen der fikk Randi fornemmelsen om at alt ikke var som det burde.

Vil du dele informasjon eller erfaringer fra norske sykehjem? Tips oss!

– Dagen etter finner jeg min far gråtende i sengen helt øverst i et hjørne, hvor han hadde kommet seg ved hjelp av den venstre hånden, den ene han har funksjon i. Han var naken og det var avføring i hele sengen. Det lå bleier utover hele gulvet. Da skjønte jeg at der hadde han vært lenge, forteller Randi Svingeseth til TV 2.

– Det var så grusomt at jeg ikke viste hvor jeg skulle gjøre av meg. Jeg begynner å gråte bare av å tenke på det. Det var så grusomt. Han gråt.

LANGT LIV: Bildene på veggen forteller om et innholdsrikt for oljearbeider-pioneren Jon Martens. I dag er han gammel og pleietrengende, men datteren Randi er ikke fornøyd med hvordan han har det på pleiehjemmet. (Foto: Goran Jorganovich/TV 2)

Tok bilder av behandlingen

Og det skjedde flere ganger, forteller Randi. Hun bestemte seg for å ta bilder av behandlingen Jon fikk. Og det tok ikke lang tid før en ny episode skjedde.

– Da hadde han ramlet ut av stolen med blåmerker over alt. Da forsøkte jeg igjen å forklare til pleierne at siden han tar blodfortynnende medisin, vil en blødning være livstruende, sier Randi.

Hun så fort at faren ikke hadde det bra på sykehjem.

– Han gråt hver gang jeg var der. Jeg klaget på maten, på stellet og på at han ikke fikk tannpuss. En gang fant jeg tannbørsten stå på badet med busten i møkkete vann.

– Jeg gikk hjem hver dag den måneden og gråt. Jeg skulle gjerne flyttet inn hit, hvis jeg hadde kunnet.

– Tror du det Jon opplevde er en unik historie?

– Nei, jeg brukte et par-tre timer der hver dag. Da så jeg også andre som ble behandlet forferdelig uverdig.

(Artikkelen fortsetter)

Stemte Ap hele livet

Jon vet hvordan det er å bo på sykehjem i Norge, og stedatteren er svært skuffet over den behandlingen den gamle fagforeningsmannen har fått på sine eldre dager.

– Og verst av alt er at han har stemt Arbeiderpartiet hele sitt liv. Han fortjener ikke det. Og det er ikke bare ham: Ingen fortjener det, sier Randi.

Jons tidligere sykehjem ønsker ikke å kommentere saken.