DÅRLIGERE: Grete Halstensen sier eldreomsorgen ikke blir bedre. - Den blir dårligere, sier den erfarne hjelpepleieren. (Foto: TV 2)
DÅRLIGERE: Grete Halstensen sier eldreomsorgen ikke blir bedre. - Den blir dårligere, sier den erfarne hjelpepleieren. (Foto: TV 2)

– De eldre får uforsvarlig og uverdig behandling

To av tre sykehjemsansatte forteller at de eldre på sykehjem i Norge får uforsvarlig og uverdig behandling på grunn av for lite ressurser.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Linn Marie Wiik, Fredrik Kirkevold og Kristoffer Thoner

Det bor i overkant av 40 000 nordmenn på sykehjem i Norge. Hvordan har de det der? Det har TV 2 de siste månedene forsøkt å finne ut. Vi har spurt ansatte ved samtlige norske sykehjem om tilstanden på sykehjemmene.

– Vi hører hele tiden at det skal bli bedre. Men det blir det ikke. Det blir dårligere, slår Grete Halstensen fast.

Hun har vært hjelpepleier på sykehjem i 29 år og er en av pleierne som har svart på TV 2s undersøkelse.

Verdighetsgarantien

I 2009 presenterte statsminister Jens Stoltenberg – sammen med landsmoderen Gro Harlem Brundtland – den såkalte verdighetsgarantien. Det er en forskrift som ifølge politikerne skulle sikre alle eldre en verdig og forsvarlig eldreomsorg.

TV 2 har bedt de ansatte på landets sykehjem vurdere situasjonen på deres sykehjem opp mot denne garantien. Har regjeringen holdt det den lovet? Vi har fått svar fra over 1700 ansatte ved over 750 sykehjem. Det er i alt om lag 900 sykehjem i Norge. De tegner et tydelig bilde av situasjonen på sykehjemmene.

To av tre: – Uverdig og uforsvarlig

Hele to av tre pleiere og ledere forteller at de eldre på sykehjem i Norge får uforsvarlig og uverdig behandling på grunn av for lite ressurser.

– Det er feilmedisinering, fall, nestenfall og nestenulykker hver eneste dag på norske sykehjem, forteller Ranveig Lie, som har vært sykepleier i 13 år.

– Flere dager må vi faktisk la dem ha liggedager. Det er ingen verdighet i en sånn eldreomsorg. Det er vondt å se. Jeg går hjem med dårlig samvittighet hver dag, sier Marit Gremmertsen. Hun har 30 års erfaring som sykepleier.

Vil du dele informasjon eller erfaringer fra norske sykehjem? Tips oss!

Sykepleier: – Sånn skal jeg ikke ha det

Sykepleier Bente Fløisand-Larsen, som har 39 års erfaring, er ikke stolt over tilbudet de eldre får på sykehjem.

– Jeg gremmes, jeg gremmes. Veldig mange steder blir folk roet ned med medisiner. Sånn skal ikke jeg ha det når jeg blir gammel, sier hun til TV 2.

Her ser du sykepleierne og hjelpepleierne som slår alarm om tilstanden i eldreomsorgen:

(Artikkelen fortsetter)

– Sykehjem er oppbevaring

Pleierne forteller at ressursmangelen gjør hverdagen uholdbar for dem. Åtte av ti opplever at tiden de har til rådighet til den enkelte eldre ikke strekker til.

– Det er vondt når folk på 92 år spør: Kan du være så snill og sett deg ned og prate med meg? Og så svarer de selv: Det har du sikkert ikke tid til, forteller sykepleier Lie.

Hjelpepleier Grete Halstensen mener norske sykehjem ikke er noe hjem, men derimot en oppbevaringsplass.

– Du får gitt dem mat og satt dem i en stol, og så må du løpe videre til neste oppgave. Det er oppbevaring. Rett og slett, sier Halstensen.

Fanger får mer frisk luft

Undersøkelsen går også gjennom flere eksempler på omsorgssvikt ved norske sykehjem. Svært ofte må pleierne nekte de eldre å komme ut i frisk luft. En av tre ansatte sier at det skjer hver uke – eller så ofte som hver eneste dag.

– Kyr på bås har en lovfestet rett til frisk luft åtte uker på sommeren. Det har ikke gamle på sykehjem, bemerker Lie.

IKKE EN KRONE: - Ikke en krone i skattelette før det skinner av norsk eldreomsorg, sa Jens Stoltenberg i valgkampen i 2005. (Foto: TV 2)

Halstensen sammenligner sykehjem med et fengsel. Men i motsetning til de eldre på sykehjem, har innsatte ved norske fengsler etter loven rett til frisk luft daglig.

– I ett av verdens rikeste land

– Det er dårlig at vi skal ta fra de eldre, som tross alt har vært med på å bygge opp landet, den verdigheten der, som de har krav på, på grunn av penger. Og Norge har vel nok penger egentlig. Det har vi hørt, da. Vi er et av verdens rikeste land. Og så har vi ikke nok til å pleie de gamle, sier hjelpepleieren til TV 2.

– Hvis du skulle sagt noe til Jens Stoltenberg som har styrt de siste åtte årene, hva hadde du sagt?

– Ja, det blir ikke lett. Det blir for langt til dette. Han må være interessert i hvordan det faktisk går på sykehjemmene i kommunene.