STØRRE ENN ERNA: Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) er inspirert og fornøyd med å gå forbi Høyre på TV 2s nye gallup. Mandag besøkte han Ulsrud videregående skole i Oslo i forbindelse med skolestarten. (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/NTB scanpix)
STØRRE ENN ERNA: Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) er inspirert og fornøyd med å gå forbi Høyre på TV 2s nye gallup. Mandag besøkte han Ulsrud videregående skole i Oslo i forbindelse med skolestarten. (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/NTB scanpix)
JENS ER STØRRE ENN ERNA: Arbeiderpartiet gikk forbi Høyre på TV 2s nye gallup. (Foto: Varfjell, Fredrik/NTB scanpix)
JENS ER STØRRE ENN ERNA: Arbeiderpartiet gikk forbi Høyre på TV 2s nye gallup. (Foto: Varfjell, Fredrik/NTB scanpix)

Nå er Jens større enn Erna

Arbeiderpartiet går forbi Høyre og er størst på fersk TV 2-gallup.

Av Kjetil Løset og Robin Idland Krüger

Tre uker før valget hardner kampen om velgerne til for alvor. Etter en uke med debatt om hvem som er best egnet til å styre landet, går Arbeiderpartiet mest fram, mens Høyre går mest tilbake på en fersk måling TNS Gallup har laget for TV 2.

Ap øker mest

Arbeiderpartiet går fram med 1,6 prosentpoeng til 30,2 prosent og er dermed igjen landets største parti. Sammenlignet med målingen fra TNS Gallup for en uke siden vinner partiet to nye mandater og ville fått 53 på Stortinget dersom det var valg.

Stoltenberg kunne glede seg over at det for første gang siden juni er flere som vil stemme på Arbeiderpartiet enn Høyre, ifølge TV 2s måling. Han var på besøk hos elevene på Ulsrud videregående skole i Oslo mandag:

– Og vi lever i et land hvor man altså kan både velge inn statsministere og velge ut statsministere. Det er bedre å gjøre det første enn det siste når det er jeg som ... Det ble feil, men dere skjønner hva jeg mener, sa Stoltenberg til skoleungdommene

Her kan du se hva Stoltenberg og motstander Erna Solberg (H) mener om den ferske målingen: (artikkelen fortsetter)

737678

Inspirerende resten av valgkampen

– Jeg tenker at det er en inspirasjon på å fortsette å drive valgkamp og mobilisere hver dag hele tiden over hele landet, i visshet om at det er mange velgere som skal bestemme seg mellom nå og selve valgdagen, sier han.

TV 2s partibarometer: Disse er inne på Stortinget

Årsaken til fremgangen er at Arbeiderpartiet henter flere av sine egne velgere fra valget i 2009. I tillegg er det økt overgang av tidligere velgere fra Fremskrittspartiet og Venstre.

Arbeiderpartiet vokser kraftig blant velgere under 45 år, mens de går noe tilbake blant velgere over 45. Partiet går fram på Østlandet, men taper på Sør- og Vestlandet. Bakgrunnstallene viser at Ap øker oppslutningen blant ansatte i offentlig sektor.

FORTSATT BORGERLIG: Erna Solberg (H) påpeker at det fortsatt
  er borgerlig flertall på gallupen, selv om Ap gikk forbi Høyre. (Foto:
  Grøtt, Vegard/NTB scanpix)
FORTSATT BORGERLIG: Erna Solberg (H) påpeker at det fortsatt er borgerlig flertall på gallupen, selv om Ap gikk forbi Høyre. (Foto: Grøtt, Vegard/NTB scanpix)

Gjør som Jens og Erna – del din politiske farge

Nedtur for Høyre

Taperen på denne ukens TV 2-gallup er Høyre, som går tilbake med 2,2 prosentpoeng fra forrige uke til 29,4 prosent. Det ville gitt to mandater færre enn for en uke siden og en stortingsgruppe på 53.

Dermed må Høyre se seg slått av Arbeiderpartiet som landets største parti, slik de også var i juni. Kampen om hvem som skal bli landets største parti ser dermed ut til å bli knallhard. Men Erna Solberg har heller ikke tenkt å gi seg uten kamp.

– Nei, dette er helt innenfor feilmarginene, og vi har tenkt å slåss til siste, helt til slutten 9. september, sier Høyre-lederen.

Kjetil Løset blogger: Kampen om å bli størst

– Fortsatt borgerlig overtak

Hun mener det viktigste med målingen er at de rødgrønne er langt bak de borgerlige, selv om de tar innpå.

– Jeg er opptatt av midtstreken i norsk politikk. Og midtstreken i norsk politikk går mellom de fire partiene på borgerlig side og dagens rødgrønne regjering – og her er det solid borgerlig, sier Solberg

Bakgrunnstallene viser at Høyre fortsatt har de mest trofaste velgerne. Men selv om 82 prosent av de som stemte på partiet i 2009 sier de vil gjøre det igjen, går lojaliteten ned fra forrige uke. I tillegg henter de klart færre tidligere KrF-velgere og velgere som ikke hadde stemmerett.

Nesten hele tapet kommer i aldersgruppen 30–44 år. Høyre har denne gang flest kvinnelige velgere. Partiets oppslutning øker i Oslo og Akershus, mens de taper i resten av landet.

Kjetil H. Dale gir deg hele gallupen på halvannet minutt:

737696

Gode tall for Frp

Fremskrittspartiet går fram med 0,7 prosentpoeng til 15,1 Det ber den høyeste oppslutningen TNS Gallup har målt for partiet siden mai.

Bakgrunnstallene viser imidlertid at det er færre tidligere Frp-velgere som er lojale mot partiet, samtidig som det er færre som sitter på gjerdet. Frp henter imidlertid en del velgere i gruppen som ikke hadde stemmerett i 2009.

Frp øker oppslutningen i sitt gamle kjerneområde på Sør- og Vestlandet. Et valg i dag ville gitt Frp 27 mandater, ett mer enn i forrige uke.

Små bevegelser i midten

Senterpartiet er nok en gang størst av de små med 5,5 prosent, det samme som partiet fikk for en uke siden. Partiet har flere tidligere velgere på gjerdet, men henter samtidig noen nye velgere fra andre partier. Dette ville gitt ni mandater, et mindre en for en uke siden.

Kristelig Folkeparti ligger også stabilt fra forrige uke med 4,9 prosent, som ville gitt ni mandater på Stortinget, det samme som for en uke siden. Bakgrunnstallene viser at noen færre tidligere KrF-velgere er trofaste mot partiet, mens noen flere har satt seg på gjerdet. Det er færre tidligere KrF-velgere som sier de vil stemme Høyre.

Venstre går tilbake 0,7 prosentpoeng til 4,4 prosent. Det ville gitt åtte mandater, et mindre enn for en uke siden. Bakgrunnstallene viser at bare halvparten av de tidligere Venstre-velgerne er lojale mot partiet, mens andelen som går til Arbeiderpartiet er doblet.

Hva er ditt favorittvalg? Slik har det gått tidligere

Klarer sperregrensen

Mens enkelte andre byråer har målt SV under sperregrensen, klarer partiet seg med knapp margin for andre uke på rad. Med en fremgang på 0,2 prosentpoeng får SV 4,3 prosent på denne målingen.

Bakgrunnstallene viser at andelen tidligere velgere som sier de vil stemme på partiet går litt opp fra forrige uke. Fortsatt er det imidlertid bare knapt halvparten av SV-velgerne fra 2009 som vil stemme på partiet. SV henter imidlertid noen tidligere Frp-velgere, som holder partiet over sperregrensen.

Latexhansken er kastet, sa
  Audun Lysbakken i fjor - og utfordret Høyre og Frp på helsefeltet. (Foto:
  TV 2)
Latexhansken er kastet, sa Audun Lysbakken i fjor - og utfordret Høyre og Frp på helsefeltet. (Foto: TV 2)

Et valg i tråd med denne målingen ville gitt SV åtte mandater, et mer enn i forrige uke.

Les også: – SV kan forsvinne for godt

Grønt mandat

Etter rekordmåling i forrige uke, får Miljøpartiet De Grønne 2,3 prosent. Det er en liten tilbakegang på 0,5 prosentpoeng fra forrige uke. Partiet henter flest velgere fra Arbeiderpartiet, men også mange fra SV og Venstre. Det samme har bakgrunnstallene fra andre målinger vist de siste dagene.

Et slikt valgresultat ville bare gitt De Grønne et mandat fra Oslo.

Også Rødt kaprer mandat i hovedstaden med 2,1 (+ 0,2).

Les også: Partienes historie

De Kristne i vinden

I gruppen andre partier er De Kristne klart størst med 0,6 prosent, noe som er den høyeste oppslutningen TNS Gallup har målt for nykommeren. Pensjonistpartiet får 0,4, Kystpartiet 0,3, Piratpartiet 0,1, NKP 0,1 og den lokale listen Sykehus til Alta (som stiller i Finnmark) 0,1.

Mens det forrige uke var rekordlav andel som oppga at de ville stemme, øker andelen med 6,3 prosentpoeng til 78,1 prosent.

Målingen er laget av TNS Gallup med personlige telefonintervjuer 1496 personer med stemmerett i tidsrommet 12.–16. august. Feilmarginen er +/- 1,1–2,3 prosentpoeng, størst for de største partiene.