STØTTER FAMILIEN: Predikant Rune Edvardsen har kjempet aktivt for å få Moland og French hjem. Sammen med moren Mathilde Moland har han besøkt dem flere ganger i Kongo.  (Foto: Schrøder, Tor Erik)
STØTTER FAMILIEN: Predikant Rune Edvardsen har kjempet aktivt for å få Moland og French hjem. Sammen med moren Mathilde Moland har han besøkt dem flere ganger i Kongo. (Foto: Schrøder, Tor Erik)

Predikant Rune Edvardsen: – I dag er jeg bare trist

Har jobbet aktivt over mange år for å få de to drapsdømte hjem til Norge.

Av Kjersti Johannessen

Kjendispredikant og leder for menigheten «Troens bevis», Rune Edvardsen, forteller til TV2.no at han ble oppringt søndag morgen av Tjostolv Molands mor, Mathilde. Hun fortalte at sønnen var død i fengselet i Kongo.

32 år gamle Moland og hans venn Joshua French (31) ble pågrepet for drapet på en sjåfør under en biltur nordøst i Kongo den 5. mai 2009. I september samme år ble de to nordmennene dømt til døden flere ganger for drapet, og spionasje for Norge.

LES OGSÅ: – Støre og Barth Eide har Tjostolvs blod på hendene

Fulgt saken tett

Edvardsen har over flere år engasjert seg i saken, og har også måttet tåle kritikk for å ikke redegjøre for bruk av midler som er samlet inn. Han har etter hvert blitt godt kjent med de drapsdømte, og også familiene deres, spesielt Tjostolvs mor, som han ved flere anledninger har reist til Kongo sammen med.

– Det var en kjempetrist melding å motta. Jeg har jo tenkt tanken at det kunne få et slikt tragisk utfall, men jeg hadde jo et håp om at begge to skulle komme hjem i live, sier Edvardsen på telefon fra Asia, hvor han for tiden er på reise.

Han sier at han ikke har snakket med Tjostolv på telefonen på noen måneder nå, men at han har holdt seg oppdatert på situasjonen gjennom sine kilder i Kongo og gjennom samtaler med Mathilde Moland.

Siste gang har var på besøk i fengselet i Kongo var i januar i fjor.

– Norske myndigheter må tåle sterk kritikk i kjølvannet av Molands dødsfall. Hva tenker du om UDs engasjement i saken?

– Dette er ikke dagen for å snakke om dette. Men med det tragiske utfallet som nå er en faktum, er det jo tydelig at ingen har lyktes.

LES OGSÅ: Refser norske myndigheter etter Tjostolv Molands død

Tenker på Joshua

Edvardsen sier at han tenker på familien, og på alle de som har kjempet for å få guttene hjem. Og ikke minst på Joshua som sitter igjen der, og opplever at bestevennen er død.

– Vil du ta kontakt med Joshua French nå?

– Nei, men om Joshua ønsker kontakt, så stiller jeg selvfølgelig opp. Jeg har også sagt til familien Moland at de bare må si i fra om det er noe jeg kan gjøre.

Edvardsen sier at situasjonen er veldig tøff for familien nå.

– Det var jo en tragedie da de ble arrestert, og familien har kjempet for å få dem hjem i alle disse årene. Og så kommer dødsbudskapet i dag. De møter veggen igjen.

Dette er Kongo-saken:

* 9. og 11. mai 2009 ble Tjostolv Moland (28) fra Vegårshei og Joshua French (27) fra Re pågrepet i nasjonalparken Okapi i Den demokratiske republikken Kongo.

* Nordmennene ble tiltalt for å ha drept den lokale sjåføren Abeidi Kasongo, i tillegg ble de tiltalt for drapsforsøk, væpnet ran, konspirasjon, spionasje og ulovlig innførsel av våpen.

* Kongolesiske myndigheter besluttet at de skulle stilles for militær domstol da de hadde på seg ID-papirer fra Forsvaret og sikkerhetsfirmaet SIG.

* Straffesaken startet fredag 14. august i byen Kisangani nordøst i Kongo.

* Dom i saken falt 8. september. Moland ble funnet skyldig i drap og French ble funnet skyldig i drapsforsøk. Begge ble funnet skyldig i konspirasjon, spionasje og væpnet ran. I tillegg 20 års fengsel for ulovlig innførsel av våpen til Kongo. Moland fikk fem dødsstraffer og French fikk fire dødsstraffer.

* Moland og French anket dommen 13. oktober i militærdomstolen i Kisangani.

* Torsdag 3. desember falt dommen i ankesaken. Nordmennene ble på nytt dømt til døden og alle dødsdommene fra første rettsinstans ble opprettholdt. Domstolen fant ingen formildende omstendigheter. Sammen med Moland og French er Norge dømt til å betale Den demokratiske republikken Kongo 500 millioner dollar, eller om lag 2,8 milliarder kroner.

* Norsk UD har fått forsikringer fra sentrale kongolesiske myndigheter om at dødsstraffen ikke vil bli fullbyrdet.

* Torsdag 22. april 2010 forkastet Høyesterett i Kongo dødsdommen fra Kisangani, og saken ble sendt tilbake for en ny rettsrunde.

* 25. mai 2010 startet ankesaken i Kisangani. I denne rettsrunden var dommerne i militærtribunalet byttet ut.

* Torsdag 10. juni 2010 ble French og Moland dømt til døden for tredje gang. Spionasjetiltalen mot Norge er frafalt i denne tredje rettsrunden.

* Siden 2010 har norske myndigheter jobbet for å få nordmennene overført til soning i Norge.

* Juni 2013 tok utenriksminister Espen Barth Eide for første gang opp fengslingen av nordmennene med Kongos president, Joseph Kabila, under et toppmøte i Etiopia.

* Søndag 18. august ble Tjostolv Moland funnet død i sin fengselscelle i Kinshasa.