KRITISK TIL BREVIK ETTERFORSKNING: Finn Abrahamsen, tidligere leder av voldsavsnittet i Oslo politidistrikt.
KRITISK TIL BREVIK ETTERFORSKNING: Finn Abrahamsen, tidligere leder av voldsavsnittet i Oslo politidistrikt.

Finn Abrahamsen: – Skremmende at familie og venner måtte skaffe bevis

Visepolitimesteren sier politiet må være forberedt på å ta selvkritikk.

Av Nicklas Storeng Smelror, Kadafi Zaman og Jens Chr. Nørve

Visepolitimester Knut Kolloen ved Telemark politidistrikt sier at de ikke var kjent med overvåkingsbildene som viser den avdøde Linn Madelen Bråthen (33) og den drapssiktede politimannen.

På spørsmål om politiet på noe tidspunkt vurderte å undersøke overvåkingskameraet på Brotorvet kjøpesenter, svarer Kolloen:

– Vi er avhengige av å få inn bevismaterialet så tidlig som mulig i all etterforskning, og hadde vi vært kjent med at det fantes bilder på et overvåkingskamera fra Brotorvet som var av interesse for saken, hadde vi prøvd å innhente det tidligere, sier visepolitimesteren til TV 2.

– Dette kameraet er nært broen og lett synlig. Burde dere ikke ha tenkt på det?

– Vi skulle ønske at vi hadde klart å få innhentet dette beviset tidligere, og må være forberedt på å ta selvkritikk på at vi ikke klarte det, sier Kolloen.

– Vi kommer til å foreta en grundig gjennomgang av arbeidet vårt, og se om vi kan og må trekke erfaringer ut i fra det som gjør at vi ikke havner i en tilsvarende situasjon ved en senere anledning, sier visepolitimesteren i Telemark.

Mener de har bevis

Politiet mener de nå har bevis for at den 40 år gamle politimannen dyttet eller kastet Linn Madelen Bråthen utfor Breviksbroen natt til lørdag for to uker siden. Politiet har de siste dagene avhørt flere naboer og bilførere som både har sett og hørt ting denne natta.

I dag ble hun begravet fra Stathelle kirke samtidig som politimannen ble varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud.Tidligere polititopp Finn Abrahamsen mener Spesialenheten må granske både politimannen og politidistriktet.

737129

Det var ikke politiet, men Tina Maabø Tellefsen (25) som avslørte løgnen til den drapssiktede politimannen. Hun fant videobildene av venninnnen og politimannen.

– Jeg har gjort mitt nå, og håper at politiet kan gjøre resten, sier hun til TV 2.

– Skremmende

Abrahamsen, som er tidligere leder av voldsavsnittet i Oslo politidistrikt, mener det er skremmende at familie og venner har måttet gå rundt for å skaffe bevis.

– Jeg tror distriktet må gå gjennom rutinene sine, for man kan ikke ha det slik. Det går ikke an. At Spesialenheten ikke er inne i bildet, er uheldig. Det er flere ting ved saken som bør ses nærmere på, sier Finn Abrahamsen til TV 2.

Kritikken møter liten forståelse hos Spesialenheten.

– Vi har per nå ikke funnet grunnlag for å gå inn og vurdere Telemark politidistrikts håndtering av denne saken, sier Liv Øyen i Spesialenheten for politisaker til TV 2.

– Denne mannen har jo tilgang til politiregistere, og han har også hatt tilgang til obduksjonsrapporten. Har ikke det betydning?

– Den informasjonen du kommer med nå kan jeg ikke kommentere nærmere, i og med at vi ikke har gått inn i politisaken, sier Øyen.

– Hvorfor ber dere ikke om informasjon på eget initiativ?

– Det er fordi at vi per nå ikke har funnet grunnlag for det. Vi følger med på det som kommer frem i media, og vi følger det nøye. Hvis det kommer frem informasjon der som gjør at vi endrer oppfatning, vil vi selvfølgelig vurdere å gå inn i saken, sier Øyen.

LES OGSÅ: Vekter får kritikk for uthenting av Brevik-bilder

737134