Nå er det kjøpers marked på båt

Rekordmye å velge mellom – og snart kommer høsten.

Akkurat nå ligger det over 13.000 båter til salgs på finn.no   det betyr at det er gode muligheter for å gjøre et kupp før vinteren er her. (Foto: Scanpix)
Akkurat nå ligger det over 13.000 båter til salgs på finn.no det betyr at det er gode muligheter for å gjøre et kupp før vinteren er her. (Foto: Scanpix)

Etter flere somrer med dårlig vær i Sør-Norge, løsnet det endelig i år.

Sommeren 2013 har gitt oss mange godværsdager – noe ikke minst båtfolket har vist å sette pris på. Og det vises igjen i markedet for brukte båter.

Fart i markedet

Aldri har det vært flere båter til salgs i en julimåned her hjemme, det viser tall fra finn.no. Og det fortsetter inn i august – akkurat nå er det i overkant av 13.000 ulike båter til salgs på finn.no.

– Den fine norske sommeren har fått fart i markedet, som kom litt sent i gang i år. Etterslepet tas kraftig igjen nå, sier Henrik Faller i Finn.no, i en pressemelding.

LES OGSÅ: Båtdrømmen behøver ikke koste skjorta

Ny topp

Rekordmange nordmenn er innom og sjekker. I uke 32 passerte båtseksjonen til nettsiden for første gang 400.000 unike brukere, som er ny ukerekord.

Mai og juni er normalt årets mest hektiske måneder for kjøp og salg av båter, mens det er klart for en ny topp i markedet nå når båtene etter hvert tas opp på land.

LES OGSÅ: Båt for deg som ikke trenger å sjekke saldoen i nettbanken

Selge før høsten

Akkurat den perioden kan også være svært god for de som er ute etter å kjøpe båt.

Mange båteiere vil gjerne selge båten mens den ennå står på vannet, slik at de slipper både kostnader og jobb med å få den opp og fraktet til vinterlagring. Dermed kan det også være svært gode muligheter til å prute på prisene.


Kartlegge markedet

Også i dette markedet har nemlig mange selgere litt urealistiske forventninger til hva båten deres egentlig er verdt.

Som kjøper gjør du klokt i å kartlegge markedet litt først. Skap deg et bilde av hva som er til salgs, hva prisnivået ligger på – og ikke minst hvor hurtig båtene blir omsatt.


Spektakulært syn: Dette er faktisk en båt!


Prøve seg ...

Selgere som har hatt båten liggende ute til salgs lenge og som nå ser at høsten kommer, kan absolutt være villige til å gå ned i pris.

Det skader uansett ikke å forsøke seg med et bud under prisantydning, så kan man jo også eventuelt forhandle seg fram til en pris begge parter er fornøyd med hvis man får nei ved første forsøk.

Annonsen er viktig

For selgerne er det viktig å lage en annonse som skiller seg ut når det ligger så mange båter ute til salgs. En del båtselgere nøyer seg med et par kjappe fotografier til annonsen, kanskje bare ett.

– Det er gjerne bildene man ser på først før man begynner å lese annonsen. Derfor bør du legge vekt på å ta gode bilder, i dagslys og fra flere vinkler, sier Henrik Faller i Finn.

Bilder er viktig i bilannonser også – les mer her:

Ser på flere båter

Og så er det naturligvis viktig at båten ser bra og innbydende ut også. Her bør du gjøre en liten innsats før du legger den ut til salgs:

– Folk ser på flere båter før de bestemmer seg, og i kjøpers marked velges den båten som ser strøken ut fremfor den som ser slitt ut. For noen få tusenlapper kan du få båten til å se fem år yngre ut, sier båtekspert Knut Svenningsen i Biltema i en pressemelding.

2000 kroner

Det er de enkle, rimelige investeringene du får mest igjen for, mener han. For 2000 kroner får du gjort det viktigste, mens større investeringer som ny motor eller ny teak er tapsprosjekter.

– Mye viktig arbeid er gjort hvis du underveis har vært flink med vedlikeholdet av motor, drivverk, akslinger og så videre. Men vi blir også veldig påvirket av om overflaten er pen, sier Svenningsen.


Askeladden topper søkestatistikken hos finn.no. Dette er c62 Crossover.  (Foto: Askeladden)
Askeladden topper søkestatistikken hos finn.no. Dette er c62 Crossover. (Foto: Askeladden)


LES OGSÅ: Selg hytta – kjøp drømmebåten!


Ti råd til båtselgere:

Ti råd til båtselgere:


1. Reparer mindre skader i gelcoaten med geolcoat-sparkel. Finnes i ulike farger. 2. Det er flere måter å polere opp båten på, det avhenger av slitasjen. Båtcleaner er effektivt på matte eller slitte områder. Avslutt med båtvoks. 3. Mindre slitte områder kan friskes opp med en alt-i-ett-rengjøringsvoks. 4. En poleringsmaskin får ned tiden. 5. Vanskelige striper på skrog etter bryggekanter eller fendere fjernes med Black Streak Remover. 6. Falmet og slitt teak friskes opp med en Teak Cleaner som man sprayer rett på. La virke og børst eller skrubb i trefiberens retning for en dyp rengjøring. Avslutt med en påføring av teakolje. 7. Det finnes også egen kalesjerens. Blandes med vann og påføres med lavtrykksprøyte eller myk kost. Deretter påfører man kalesjeimpregnering. Påfør godt i alle sømmer. 8. Sørg for et ryddig og rengjort motorrom. Fjern oljesøl med en oljematte/-pute. Tørk opp. 9. Rengjør glassområder for fett- og saltrester med glassrens. 10. Godt brukte puter kan enten byttes eller renses med skumrens. Skrubbes inn, så støvsuges smusset ut.

1. Reparer mindre skader i gelcoaten med geolcoat-sparkel. Finnes i ulike farger.

2. Det er flere måter å polere opp båten på, det avhenger av slitasjen. Båtcleaner er effektivt på matte eller slitte områder. Avslutt med båtvoks.

3. Mindre slitte områder kan friskes opp med en alt-i-ett-rengjøringsvoks.

4. En poleringsmaskin får ned tiden.

5. Vanskelige striper på skrog etter bryggekanter eller fendere fjernes med Black Streak Remover.

6. Falmet og slitt teak friskes opp med en Teak Cleaner som man sprayer rett på. La virke og børst eller skrubb i trefiberens retning for en dyp rengjøring. Avslutt med en påføring av teakolje.

7. Det finnes også egen kalesjerens. Blandes med vann og påføres med lavtrykksprøyte eller myk kost. Deretter påfører man kalesjeimpregnering. Påfør godt i alle sømmer.

8. Sørg for et ryddig og rengjort motorrom. Fjern oljesøl med en oljematte/-pute. Tørk opp.

9. Rengjør glassområder for fett- og saltrester med glassrens.

10. Godt brukte puter kan enten byttes eller renses med skumrens. Skrubbes inn, så støvsuges smusset ut.


Les mye mer om båter i Brooms båtseksjon – klikk her: