KRITISERER KNUDSENS BOK: Martin Kolberg mener tidligere Ap-statsråd Grete Knudsen må ha onde hensikter ved å kritisere partitoppene midt i valgkampen.
KRITISERER KNUDSENS BOK: Martin Kolberg mener tidligere Ap-statsråd Grete Knudsen må ha onde hensikter ved å kritisere partitoppene midt i valgkampen.

Kolberg om bokbomben: – Hun har onde hensikter

Tidligere Ap-statsråd refser Jonas og Jens i ny bok – midt i valgkampen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Robin Idland Krüger , Geir Solaas Moen og Kjersti Johannessen

Jens Stoltenberg og Jonas Gahr Støre får hard medfart i boken som tidligere Ap-statsråd Grete Knudsen har skrevet om sitt liv i politikken. Knudsen var blant annet næringsminister i Jens Stoltenbergs første regjering (2000-2001).

I boka, som blir utgitt midt i valgkampen, heter det at statsministeren både er konfliktsky og unnvikende, og at det ikke er lett å ta opp vanskelige saker med ham.

Dette faller ikke i god jord hos stortingsrepresentant og parlamentarisk nestleder i Arbeiderpartiet Martin Kolberg.

– Dette er trist, og det er subjektivt og det er galt. Og det vet alle som har kunnskap om det hun skriver om, sier Kolberg til TV 2.

Martin Kolberg forstår ikke hvorfor Grete Knudsen kritiserer Arbeiderpartiet i valgkampen.

– Men jeg er helt sikker på at det store, store flertall, for nesten alle i partiet, på alle nivåer, tar avstand fra hva hun har gjort her.

Gjennom mange år, blant annet som Arbeiderpartiets partisekretær fra 2001 til 2009 har Kolberg arbeidet tett med Stoltenberg.

– Ikke konfliktsky

Martin Kolberg (Foto: Kallestad, Gorm, © GOK)

Han avviser at statsministeren er konfliktsky, slik Grete Knudsen skriver.

– Jeg har samarbeidet nært med ham i mange år. Han tar alle de konflikter som det er nødvendig å ta, og han tar alle de beslutninger som det er riktig å ta, på det riktige tidspunktet, mener Kolberg.

Han mener Knudsen må ha onde hensikter ved å kritisere partitoppene midt i valgkampen.

– Det er trist at en person som Grete Knudsen som har fått så mye tillit av Det norske Arbeiderpartiet, men også i offentlige verv i Stortinget og i regjeringen, midt i en valgkamp kommer med en slik bok. Her gir hun uriktige og subjektive oppfatninger om sine kolleger, tidligere kolleger og vår nåværende ledelse.

– Og det mener jeg ikke kan ha noen andre hensikter enn det jeg vil kalle onde hensikter.

LES OGSÅ: Stoltenberg får unngjelde i bok fra Ap-veteran

Ikke lest boka

GLAD: Statsminister Jens Stoltenberg er svært glad for at norske Marte Dalelv er benådet og kan komme hjem til Norge. (Foto: NTB Scanpix)
Selv ønsker ikke de omtalte herrene å si mye om kritikken.

– Jeg kommer ikke til å mene noe om en bok jeg ikke har lest, sier Jens Stoltenberg til TV 2 tirsdag.

– Hun kjenner deg godt?

Han sier han ikke ønsker å bruke disse dagene i valgkampen til å snakke om denne type vurderinger.

– Jeg har en oppgave nå. Det er å bidra til at Arbeiderpartiet vinner valget.

Heller ikke Jonas Gahr Støre, som også bli omtalt i boka og karakterisert som en «høyremann» vil si noe særlig om boka.

– Jeg har ikke møtt Grete Knudsen på ti år. I mange av de årene har jeg vært aktiv i Arbeiderpartiet, og der skal jeg bruke kreftene mine nå også.

En politisk drittpakke

Politisk kommentator i TV 2, Stein Kåre Kristiansen sier at det ikke er noen tvil om at Knudsen ønsker å ramme partiet – i tillegg til at timingen på utgivelsen avslører at hun ønsker å selge bøker.

– Dette er en ubehagelig drittpakke midt i valgkampen. Dette passer dårlig for Arbeiderpartiet.

Kristiansen mener dette er et hevntokt fra Knudsen.

– Hun ønsker ikke å gjøre det enkelt for Jens og partifellene. Det er ikke noe nytt at Stoltenberg blir kritisert, men det var mer av dette før. Det er vel det partiet frykter, at denne boka kan utløse et en ny runde med kritisk blikk på lederskapet til Jens Stoltenberg og styringsdyktigheten til regjeringen.

Tidligere statssekretær Jan-Erik Larsen sier til TV 2 at det er sterke reaksjoner innad i partiet.

– Jeg har i dag snakket med tillitsvalgte over hele landet. Dommen er entydig: Dette var det Ap trengte minst akkurat nå.

– Stoltenberg har fullt fokus på årets valgkamp. Denne boka forstyrrer valgkampen, på samme måte som Jagland gjorde i sitt utspill forleden, sier Larsen som nå er seniorrådgiver i PR- og kommunikasjonsbyrået First House.