Det er aldri noe godt tegn når varsellampene lyser - uansett hva grunnen til det er. Her er det airbag-lampen som er problemet. (Foto: Øyvind Blankvandsbråten)
Det er aldri noe godt tegn når varsellampene lyser - uansett hva grunnen til det er. Her er det airbag-lampen som er problemet. (Foto: Øyvind Blankvandsbråten)

– Selger påstår det ikke er noe galt selv om lampen lyser

Men som kjøper er det all grunn til å være skeptisk. Les hvorfor:

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei Benny jeg har akkurat vært og sett på en bil som det er svært aktuelt å kjøpe. Alt ser bra ut, både bilen og prisen, men da jeg skulle ta en liten prøvetur oppdaget jeg at airbaglampen lyste hele tiden. Selgeren beklaget at han ikke hadde opplyst om det, men han sa at det ikke er noe å bry seg om. Han hadde hatt bilen inne på verksted og det var ikke noe galt med airbagene, feilen lå i selve lampen og da hadde han ikke brydd seg med å gjøre noe med det.

Jeg ble litt skeptisk da og sa at jeg må tenke på saken. Jeg synes uansett da at det bør ligge et prisavslag her, men det var selgeren i alle fall først negativ til. Han sa at regner med at bilen blir fort solgt uansett. Nå er jeg litt i tvil om hva jeg bør gjøre, kanskje du kan ha et godt ekspertråd til meg? Hilsen Eirik.


Benny svarer:

Hei Eirik! Jeg kjenner at varsellampene gikk på hos meg også nå, tror du gjorde veldig klokt i å ta en liten timeout her og ikke kjøpe bilen der og da.

Generelt er jeg veldig skeptisk til selgere som ikke "husker" å opplyse om ting som er i stykker eller varsellamper som lyser. Noen er nok så kyniske at de tenker det viktigste er å få potensielle kjøpere til å komme og se på bilen – og så satser de på å "prate ned" problemene når de kommer så langt.

Jeg har naturligvis ikke noe grunnlag for å hevde at det er tilfelle her, men det skurrer helt klart hos meg når en varsellampe lyser – og selger ikke har opplyst om det før du sitter i bilen selv.

Nå kan det jo godt være riktig det han sier her, men likevel er den tilnærmingen til problemet etter min mening helt feil. Du skal IKKE kjøre rundt med en bil der airbaglampen lyser, uansett hva som er årsaken. Det kan godt være at feilen ligger i selve varselslampen, men hva hvis det etter hvert virkelig oppstår feil med en eller flere airbager? Da får du jo ingen varsler om det.

LES OGSÅ: Når denne kommer på – da skal du være forsiktig


Kritisk og skeptisk

Jeg synes dette vitner om en useriøs selger og de gjør man som regel klokt i å ligge langt unna.

Hvis du har veldig lyst på bilen allikevel, er mitt råd at du forlanger at dette problemet skal utbedres – på selgers regning – først. Så kan du kjøpe bilen.

Jeg tror det er en mye tryggere løsning enn å kreve et prisavslag. Du er jo veldig vanskelig å beregne et avslag før du vet hva det vil koste å fikse opp i dette.

Man kan gjerne kjøpe biler med feil og mangler, men da skal prisen være deretter. Her oppfatter jeg det slik at selger fremstiller det som om alt er i orden, mens det i praksis ikke er det. Da er det all grunn til å være både kritisk og skeptisk.

Håper dette var til hjelp!

LES OGSÅ: De kaller ny dekkmerking en katastrofe

Stort arkiv


Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

LES OGSÅ: Vi har testet den store familiedrømmen


Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: