AKTIV VALGKAMP:  Her er det Helene Bjørkelund får noen ord med statsminister Jens Stoltenberg  under Arbeiderpartiets åpning av høstens valgkamp med grillfest i Bekkjakrokane borettslag på Flaktveit i Bergen torsdag kveld. (Foto: Hommedal, Marit/NTB scanpix)
AKTIV VALGKAMP: Her er det Helene Bjørkelund får noen ord med statsminister Jens Stoltenberg under Arbeiderpartiets åpning av høstens valgkamp med grillfest i Bekkjakrokane borettslag på Flaktveit i Bergen torsdag kveld. (Foto: Hommedal, Marit/NTB scanpix)

Ap taper velgere på ny TV 2-måling

Etter en uke med valgkamp er over 100.000 velgere skremt opp på gjerdet.

Den første uken med valgkamp sender de rødgrønne partiene ned med 3,0 prosentpoeng, mens de borgerlige partiene øker oppslutningen med 3,1. Årsaken er først og fremst at flere velgere som tidligere har stemt på de rødgrønne har blitt usikre og satt seg på gjerdet.

Bare 71,7 prosent av de spurte oppgir hvilket parti de skal stemme på. Det er den laveste andelen siden kommunevalget. De fleste velgerne som er skremt opp på gjerdet er rødgrønne. 75.000 kommer fra Arbeiderpartiet, de fleste andre fra SV.

Disse er inne på Stortinget fra ditt fylke

De rødgrønne taper

Mens både Arbeiderpartiet og SV gikk frem på høstens første TV 2-gallup, er de to partiene taperne på denne ukens måling TNS Gallup har laget for TV 2.

Arbeiderpartiet får 28,6 prosent, en tilbakegang på 1,5 prosentpoeng fra målingen for en uke siden, mens SV går tilbake 1,4 til 4,1 prosent. Partiet balanserer dermed på kanten av sperregrensen.

Bakgrunnstallene viser at en klart økende andel av tidligere Arbeiderpartivelgere har blitt usikre og satt seg på gjerdet den første uken i valgkampen. Bare 60 prosent av Ap-velgerne fra 2009 er lojale mot partiet, mens nesten hver fjerde har satt seg på gjerdet. Trøsten for Arbeiderpartiet er at de mister noen færre tidligere velgere til Høyre og Fremskrittspartiet enn for en uke siden.

Stein Kåre Kristiansen: Jens jager egne velgere opp på gjerdet

SVart for SV

Samtidig er det noen flere tidligere Ap-velgere som sier de vil stemme SV. Dermed unngår Aps lillesøster på venstresiden å havne under sperregrensen.

Men bakgrunnstallene er alt annet enn lovende for SV-leder Audun Lysbakken. Selv om han bare mangler 46 stemmer på et distriktsmandat i Hordaland og kaprer utjevningsmandatet, viser tallene at bare fire av ti tidligere SV-velgere er lojale mot partiet. Svært mange tidligere SV-velgere sier at de vil stemme på Miljøpartiet De Grønne og Rødt.

Nestleder Bård Vegar Solhjell kaprer utjevningsmandatet i Akershus, mens den andre nestlederen Inga Marte Thorkildsen er ute av Stortinget på TV 2s mandatberegninger.

Senterpartiet kan notere seg for 5,5 prosents oppslutning (- 0,1). Noen flere tidligere Sp-velgere har funnet tilbake til partiet.

TV 2-ekspert: – Overrasket over at SV ikke har gått ut av regjeringen

Over sperregrensen

Mens både Kristelig Folkeparti og Venstre havnet under sperregrensen for en uke siden, kryper begge de to småpartiene på borgerlig side tilbake over sperregrensen. Venstre går mest frem på målingen med 1,5 prosentpoeng til 5,1, mens Kristelig Folkeparti går frem 1,2 til 4,9 prosent.

Bakgrunnstallene viser at det er langt flere tidligere Venstre og KrF-velgere som er lojale mot partiene de stemte på i 2009. Særlig Venstre mister færre tidligere velgere til storebror Høyre.

Les Kjetil Løsets blogg: Bare en av tre unge stemmer rødgrønt

Mangler et mandat

Høyre ligger stabilt med en oppslutning på 31,6 prosent, det samme som i forrige uke og er dermed landets største parti. Fremskrittspartiet kan notere seg for en liten fremgang med 0,4 prosentpoeng til 14,4.

TV 2s mandatberegninger viser at de to partiene ville fått 84 mandater og dermed bare manglet et mandat på flertall.

Bakgrunnstallene viser at 85 prosent av Høyres velgere fra 2009 er lojale mot partiet. Også flere tidligere Frp-velgere er lojale mot partiet, mens det er noen færre som går til Høyre.

Velgerne er på vandring - finn ditt favorittvalg her

Forspranget øker

Mens målingen for en uke siden ga 78 mandater til de rødgrønne vile regjeringspartiene i dag bare fått 68 mandater.

Høyre og Frp går fra 86 til 81 mandater, og er dermed avhengig av støtte fra minst et av de andre borgerlige partiene som kryper over sperregrensen og dermed er med i kampen om de 19 utjevningsmandatene. Begge de to partiene får 9 mandater hver.

Sjekk partienes historie

Grønn bølge

Miljøpartiet De Grønne som satt ny rekord på forrige ukes måling klatrer ytterligere med 0,4 prosentpoeng til 2,8 prosent.

Bakgrunnstallene viser at De Grønne henter flest velgere fra SV, men også flere velgere som stemte på Høyre, Arbeiderpartiet og Venstre sier nå at de vil stemme på partiet som ligger an til å bli nykommer på Stortinget.

TV 2s mandatberegninger viser at De Grønne får mandat i Oslo, men er 1555 stemmer unna i Hordaland.

Ingrid Skjøtskift: Den grønne kannibalen

Rødt får 1,9 prosent (+ 0,5) og får dermed mandat i Oslo. I likhet med De Grønne henter Rødt også mange velgere fra SV.

Piratpartiet og De Kristne kan begge notere seg for 0,3 prosent, mens Pensjonistpartiet får 0,2. Ingen av respondentene har svart Kystpartiet.

Målingen er laget av TNS Gallup for TV 2 med personlige telefonintervjuer av 968 personer med stemmerett. 71,8 prosent oppgir partipreferanse, noe som er 4,0 prosentpoeng lavere enn i forrige uke. TNS Gallup opererer med standard feilmarginer på +/- 1,4 – 2,8 prosentpoeng.

Se videoreportasje fra Arendalsuka under, og hør Erna kommentere Jens' drosjestunt!
736393