BESLUTNINGSVEGRING: Også Høyres Sylvi Graham engasjerer seg i saken om ni år gamle Bjørnar. Foreldrene vil pleie gutten hjemme, men har mistet retten til pleiepenger. (Foto: Mildestveit/Nøkland)
BESLUTNINGSVEGRING: Også Høyres Sylvi Graham engasjerer seg i saken om ni år gamle Bjørnar. Foreldrene vil pleie gutten hjemme, men har mistet retten til pleiepenger. (Foto: Mildestveit/Nøkland)

Refser regjeringen for pleiepenge-sommel

Et «nytt» utvalg regjeringen viste til tirsdag, avsluttet sitt arbeid for to år siden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Statssekretær Cecilie Bjelland i Arbeidsdepartementet sa tirsdag at regjeringen har satt ned utvalg som vil se på regelverket om pleiepenger. Uttalelsen kom etter kritikk fra opposisjonen om at foreldre med pleietrengende barn, mangler et stabilt tilbud som gir dem lønn for å pleie sine egne barn hjemme.

Nå viser det seg at utvalget Bjelland viste til, avsluttet sitt arbeid for to år siden. Høyre er ikke imponert over regjeringens tempo i saken.

– Dette går jo altfor sakte. De mangler rett og slett gjennomføringskraft, denne regjeringen, sier Sylvi Graham (H) i Stortingets arbeids- og sosialkomité til TV 2.

Ingen lønn for å pleie sønnen

TV 2 har denne uken fortalt historien om ni år gamle Bjørnar Pettersen. Bjørnar er sterkt pleietrengende, og foreldrene ønsker å pleie sønnen hjemme. Men nå har foreldrene mistet retten til pleiepenger.

– Nav oppfordret oss til slutt til å sykemelde oss. Vi ønsket ikke det, det var ikke vi som var syke. Det ble eneste utvei, og siste sykemeldingsdag var i forrige uke, så nå har ikke jeg inntekt, fortalte en skuffet mor Rigmor Pettersen.

KrF-leder Knut Arild Hareide ga regjeringen all skyld for at Bjørnars foreldre ikke lenger får betalt for å ta seg av sin sønn i eget hjem.

– En skammelig historie om skikkelig hverdagshelter, sa Hareide, som besøkte familien i Tromsø.

Ikke fulgt opp

Dagen etter kom budskapet om at regjeringen vil vurdere ordningen med pleiepenger på nytt.

– Derfor har vi nedsatt et utvalg som ser på regelverket, og vi vurderer nå om vi skal gjøre endringer, men da først og fremst med tanke på barnets beste, sa Cecilie Bjelland (Ap), statssekretær i Arbeidsdepartementet.

Men utvalget Bjelland viser til, ble opprettet for over tre år siden og har for lengst avsluttet arbeid. Kaasa-utvalget leverte sine forslag om pårørendeomsorg i november 2011, uten at de er fulgt opp.

Savner en beslutning

Nå får regjeringen seg en ny skyllebøtte fra opposisjonen. Sylvi Graham er enig med Hareide i at det er en skam at regjeringen ikke har greid å etablere et stabilt og godt tilbud til foreldre som vil pleie egne barn.

– Nå har Kaasa-utvalget levert en gjennomgang av dette, og vi trenger bare en beslutning. Det er den vi etterlyser, sier Graham.

At dette arbeidet tar tid, skyldes uenighet om Kaasa-utvalgets ulike forslag, sier Cecilie Bjelland til TV 2 fredag.

Se reportasje:

735970