verneplikt1024x576
verneplikt1024x576

Tester ut 18 måneders militærtjeneste

Forsvaret vil øke tjenestetiden for grensejegerne i Sør-Varanger fra 12 til 18 måneder. Dette er første steg mot en differensiert førstegangstjeneste.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Egil Pettersen

Vi er med norske grensejegerne på patrulje oppover Pasvikelva.

Et rent rutineoppdrag for soldatene som etter seks måneders utdanning blir overført til vakttjeneste langs den 20 mil lange norsk-russiske grensen.

– I denne tjenesten må du være motivert. Du er jo på 24/7, og det kan jo alltid skje noe, forteller Kristian Lunborg. Han er en av 200 vernepliktige som til daglig vokter grensen mot  Russland.

Prøveprosjekt

Etter seks måneder på grensen dimmiteres de, og mange mener det er en for dårlig utnyttelse av den utdanning de får.

– I det de er blitt skikkelig dyktig, etter 12 måneder, så må de dessverre dimmitere og gå over i det sivile, sier sjefen for det nye Pasvikkompaniet, Lars Einar Kjøren.

Nå skal grensevakten moderniseres. Seks slitne stasjoner skal erstattes av to topp moderne, og den første er under bygging på Svanvik.

I tillegg starter man nå et prøveprosjekt der soldatene skal tjenestegjøre i 18 måneder.

– Da får vi mye lenger utnyttelsesgrad av dem, og vi tror vi når et mye høyere nivå på utførelsen av oppdraget vårt, sier Kjøren.

Hva synes du om 18 måneder militærtjeneste? Si din mening i kommentarfeltet!

Ønskes velkommen

Pilotprosjektet ved Garnsisonen i Sør-Varanger kan være første steg mot en differensiert førstegangstjeneste. Fra seks til 18 måneder.

– Vi skal plukke ut 30 stykker til de mest kompetansekrevende stillingene som vi kan høste erfaringer av. Vi har en antagelse om at vi kan utnytte verneplikten bedre på en slik måte, sier sjefen for grensevakten, Jan Erik Haug.

Les også:Går mot verneplikt for kvinner

For Forsvaret handler det om å hente mer ut av den utdanningen de gir soldatene. Og blant dem hilses 18 måneders tjenestetid velkommen.

– Dette er noe man burde prøve ut. Altså virkelig. I alle fall her på GSV, sier Nikolai Axelsen til TV2.