PENGEINNSAMLING: Hjelpeorganisasjonen Al Furqan Relief har i hele sommer samlet inn penger til Syria. Også islamisten Mohyeldeen Mohammad har vist seg sammen med pengeinnsamlerne som står på Grønlands torg.
PENGEINNSAMLING: Hjelpeorganisasjonen Al Furqan Relief har i hele sommer samlet inn penger til Syria. Også islamisten Mohyeldeen Mohammad har vist seg sammen med pengeinnsamlerne som står på Grønlands torg.

Mohyeldeen samler inn penger til Syria i Oslo

– Ikke gi penger til dem, sier lederen av Innsamlingskontrollen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Kjell Persen

Hjelpeorganisasjonen Al Furqan Relief har i hele sommer hatt bøssebærere på gata og utenfor moskeene i Oslo som har samlet inn penger til kriserammede i Syria og muslimske flyktninger i Burma.

Blant dem som denne uken viste seg sammen med bøssebærerne, som har vester og ID-kort, er den radikale islamisten Mohyeldeen Mohammad fra Larvik. Også Avdyli Egzon fra Profetens Ummah er aktiv i pengeinnsamlingen.

I november i fjor publiserte Mohyeldeen en video som trolig var tatt opp i Syria, og i videoen spør han om Norge ikke lærte av 22. juli.

BAKGRUNN: De mest ekstreme islamistene i Norge

De oppgir selv å ha samlet inn godt over 100.000 kroner til Burma-prosjektet i sommer, men nå er Al Furqans hovedprosjekt de sivile ofrene for borgerkrigen i Syria.

Faren til et tidligere Profetens Ummah-medlem fra Algerie sammen
  med pengeinnsamlere fra Al Furqan Relief.
Faren til et tidligere Profetens Ummah-medlem fra Algerie sammen med pengeinnsamlere fra Al Furqan Relief.

– På grunn av at situasjonen i Syria er blitt verre, og krigen og lidelsene har eskalert, vil vi prioritere innsamlingen til Syria fremover. Vi har mottatt mange store donasjoner til Syria de siste to månedene, både på kontoen, og via andre kanaler, selv om vi ikke har fokusert på det, så det er klart og tydelig at mange har vært veldig opptatte av situasjonen der nede, opplyste hjelpeorganisasjonen på Facebook 30. juni.

De innsamlede pengene går ifølge hjelpeorganisasjonen til kvinner, eldre og barn i teltleirer langs grensen mellom Tyrkia og Syria, og på Facebook har Al Furqan lagt ut bilder som skal vise hvordan pengene har gått til matvarer og nødhjelp.

Advarte mot misbruk

I vinter advarte Justis- og beredskapsdepartementet mot misbruk av innsamlingspenger, og i en veileder oppfordret departementet givere til å sjekke formålet for å forhindre at det samles inn penger til terrorformål. Blant det som bør sjekkes før man gir penger, er om organisasjonen har konsesjon til å drive betalingsformidling med utlandet eller om den er registrert i Innsamlingsregisteret, heter det i veilederen.

Al Furqan Relief er imidlertid ikke registrert hos det statlige Innsamlingsregisteret, som skal sørge for at giverne har en sikkerhet for at pengene brukes til det angitte formål. Et søk i Finanstilsynets konsesjonsregister viser at den humanitære organisasjonen heller ikke er registrert der. Ifølge Brønnøysundregistrene er Al Furqan Relief en ideell organisasjon som ble registrert i oktober 2012.

Faren til et tidligere Profetens Ummah-medlem fra Algerie står
  sammen med en av bøssebærerne ved T-banestasjonen på Grønland i Oslo.
Faren til et tidligere Profetens Ummah-medlem fra Algerie står sammen med en av bøssebærerne ved T-banestasjonen på Grønland i Oslo.

Daglig leder i Innsamlingskontrollen har en klar oppfordring, etter å ha hørt at organisasjonen driver innsamling uten å være registrert hos dem:

– Ikke gi penger til dem, sier Børre Hagen til TV2.no.

Han reagerer på at de ikke har meldt seg inn i Innsamlingsregisteret, og forteller at dette registeret ble opprettet for at seriøse organisasjoner kan vise givere at de ikke har noe å skjule.

– Det er vel ikke tilfeldig at de ikke har registrert seg, de ønsker vel å komme «under radaren», mener Hagen.

Vil gjøre det vanskeligere for useriøse aktører

Ifølge norsk lov er en slik registreringsordning frivillig, men loven er nå til evaluering, opplyser statssekretær Mina Gerhardsen i Kulturdepartementet via sin pressekontakt.

VARSLER ENDRING: Statssekretær Mina Gerhardsen i Kulturdepartementet.
VARSLER ENDRING: Statssekretær Mina Gerhardsen i Kulturdepartementet.

– Oppdraget med å evaluere innsamlingsregisteret skal sluttføres 30. august 2013. Evalueringen omfatter blant annet spørsmål rundt krav til registrerte innsamlinger og vurdering av registreringsplikt, sanksjoner og oppfølging av useriøse aktører, sier Gerhardsen til TV2.no.

Statssekretæren sier at departementet ønsker å komme de useriøse aktørene til livs:

– På bakgrunn av evalueringen vil vi vurdere egnede tiltak for å fremme de seriøse innsamlingene og styrke tilliten til disse blant befolkningen. Vi ønsker at det skal bli lettere for giverne å skille de useriøse aktørene fra de seriøse innsamlingene, og det skal bli vanskeligere for useriøse aktører å drive innsamlingsaktivitet. En registreringsordning skal være enkel å forstå for givere og publikum, sier Mina Gerhardsen.

I vinter fortalte TV 2 at Politiets sikkerhetstjeneste mener dagens lovverk ikke er godt nok til å stanse kontanter som går til terrornettverk. Med skjult kamera fulgte TV 2 to al-Qaida-kurerer som var på vei til Tyrkia for å levere en stor sum penger til en mellommann. De ble stoppet av to spanere, men fikk etter kort tid gå fri fordi pengene de hadde på seg, var samlet inn i regi av humanitært arbeid.

685024

LES OGSÅ: Slik frakter norske kurerer penger til Al-Qaida-gruppe

BOKAKTUELL: Journalist og forfatter Lars Akerhaug kommer i høst
  ut med boken «Norsk jihad», som handler om unge muslimer i Norge som
  bygger radikale nettverk.
BOKAKTUELL: Journalist og forfatter Lars Akerhaug kommer i høst ut med boken «Norsk jihad», som handler om unge muslimer i Norge som bygger radikale nettverk.

– Syria en viktig merkesak

Journalisten Lars Akerhaug, som kommer med boken «Norsk jihad» 1. september, sier at Syria åpenbart er en viktig merkesak for det radikale islamistmiljøet i Norge.

– Toneangivende folk reiser dit, og pengeinnsamlingene har en propagandaeffekt. Borgerkrigen i Syria har en sterk mobiliseringseffekt, den engasjerer i brede muslimske ungdomsmiljøer i Norge, sier Akerhaug til TV2.no.

At profilerte medlemmer av Profetens Ummah står på gata og samler inn penger, mener han har en tydelig signaleffekt.

– Hensikten med pengeinnsamlinger er også å rekruttere islamister. Innsamlinger har alltid vært en kjerneaktivitet hos radikale islamistmiljøer i Europa.

– For de radikale islamistene har Syria-saken en større betydning. Dette er ikke i deres øyne en lokal konflikt, men en kamp om et av islams kjerneområder. For dem dreier dette seg om å opprette spiren til et verdensomspennende kalifat, styrt etter islamske lover, sier Akerhaug.

TV2.no har vært i kontakt med et styremedlem i Al Furqan Relief, som sier at det er daglig leder som kan uttale seg om pengeinnsamlingen. Daglig leder Farid Bendriss er bedt om å kommentere saken, men har ikke tatt kontakt. Han sa til Dagsavisen i vinter at de ikke driver med hvitvasking eller finansiering av væpnet kamp.