SKREMMENDE: Denne lille krabaten skapte panikk da den dukket opp i Danmark. (Foto: Henrik Carl)
SKREMMENDE: Denne lille krabaten skapte panikk da den dukket opp i Danmark. (Foto: Henrik Carl)

Denne fisken skapte panikk i Danmark

– Det er en jævla piraya!

Av Cathrine Eide

Alt tydet på en helt vanlig dag på sjøen, helt til fiskeren Einar Lindrgreen og en kompis skulle trekke ål ved Øresund i Danmark på søndag.

Ved siden av ål og abbor i garnet lå en uventet gjest.

– Den skilte seg veldig ut fordi den var merkelig glatt, sier Lindgreen til tv2.dk.

Den underlige fisken hadde rød mage og store skarpe tenner. Lindgreen var på nippet til å kaste den ut i vannet, men ombestemte seg og tok den med tilbake til havnen for å høre om noen andre fiskere kjente til krabaten.

– Det er en piraya!

En av fiskerne på havnen blunket ikke før han ropte ut hvilken fisk han trodde Lindgreen hadde fanget i garnet.

FOR LITEN: Fisken som ble funnet viste seg å være for liten til å ha tilhørt det lokale akvariet i byen. Hvor den kommer fra er derfor uvisst. (Foto: Henrik Carl)
FOR LITEN: Fisken som ble funnet viste seg å være for liten til å ha tilhørt det lokale akvariet i byen. Hvor den kommer fra er derfor uvisst. (Foto: Henrik Carl)

– Hold kjeft mann! Det er en jævla piraya! Er du gal?

Tilfeldigvis var fiskerens datter marinbiolog på det nærliggende akvariumet «Blue Planet». De tok derfor fisken med dit for å bekreftet det sjokkerende funnet.

Det skulle vise seg at fisken ikke var en piraya, men en slektning i piratfisk-familien. Sorten heter Pacu og stemmer fra Sør-Amerika.

Hvorfor denne eksotiske fisken ble fanget i Øresund, var allikevel uvisst. Den opplagte teorien var at den hadde rømt fra akvariet.

– Den er ikke vår. De pacuene vi har i vårt Amazonas-område er mye større, var beskjeden fra Lars Skou Olsen, avdelingsleder på «Blue Planet».

Les også: Nå kan du få eksotisk fisk på kroken

Vegetarianer

Pacuen er kjent som en fredlig slektning av pirajaen - fordi den er vegetarianer. De skarpe tennene er ikke like skarpe som hos andre piratfisk, men kan lett bite over et par fingre eler tær.

Fisken elsker nøtter, og tennene blir i hovedsak brukt til å knuse nøtter og frukt.

– For å være 100 prosent sikker på at det er en pacu må vi gjøre noen genetiske studier. Det er flere arter av pacuer som er svært like og små, forklarer Peter Rask Møller fra Naturhistorisk Museum, Universitetet i København.

Bare én gang tidligere har blitt fanget en pacu i Europa. Det var i 2002, da en fisker fikk en på kroken i nærheten av elven Odra i Polen.

– Odra faktisk renner ut i Østersjøen, ganske nær Danmark, sier Møller som en mulig forklaring på mysteriet.

Pacuens forkjærlighet for nøtter har vist seg å være bokstavlig, etter at arten i flere feilaktige tilfeller har bitt i mannlige svømmeres edle deler.

– Så behold badebuksen på om du skal bade i Øresund den nærmeste tiden. Kanskje det finnes flere der ute.

Les også: Dro opp monsterfisk beregnet til 1,1 tonn