KJØLIG FORHOLD: Obama dropper Russland-besøket etter at Edward Snowden fikk asyl i landet. (Foto: LARRY DOWNING/Reuters)
KJØLIG FORHOLD: Obama dropper Russland-besøket etter at Edward Snowden fikk asyl i landet. (Foto: LARRY DOWNING/Reuters)

Obama avlyser møte med Putin

USAs president Barack Obama har avlyst et planlagt møte med Russlands president Vladimir Putin i Moskva i september.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Avlysningen skjer på grunn av Russlands avgjørelse om å gi asyl til NSA-varsleren Edward Snowden, skriver nyhetsbyrået AP. Obama vil fortsatt delta på et planlagt G20-toppmøte, skriver NBC.

– Vi jobber fortsatt med Russland i saker der vi har felles synspunkt, men det var presidentens og hans sikkerhetsrådgiveres helt klare oppfatning at et møte ikke gir noen mening slik klimaet er nå, sier rådgiver Ben Rhodes for nasjonal sikkerhet til nyhetsbyrået AP.

Snowden fikk ett års midlertidig asyl i Russlandforrige torsdag etter å ha forlatt flyplassen i Moskva, der han hadde oppholdt seg siden 23. juni. Hans nye oppholdstillatelse gir ham anledning til å jobbe og reise i hele Russland.

Varsleren er ettersøkt for spionasje i USA etter å ha avslørt dokumenter om etterretningsbyrået NSAs teknologi som brukes for å overvåke blant annet epost og sosiale medier.

LES OGSÅ: SV: – Snowden og Manning bør få fredsprisen

Kort tid før nyheten om det avlyste Putin-møtet bekreftet Obama i et intervju med den amerikanske TV-verten Jay Leno at han fortsatt vil være til stede på G20-møtet som skal finne sted i Russland.

Møtet med Putin skulle finne sted i forkant av G20-toppmøtet i St. Petersburg. I stedet for møtet med Putin tar Obama seg tid til et besøk i Sverige.

– Presidenten skal besøke Sverige før G20-møtet i september. Han kommer til Stockholm 4. september og forlater landet 5. september, sier Fernando Cutz i pressetjenesten i Det hvite hus til avisen Expressen. (©NTB)