FORFERDET: Arbeidsminister Anniken Huitfeldt (Ap) vurderer å styrke sikkerheten ved Nav kontorene etter mandagens hendelse.
FORFERDET: Arbeidsminister Anniken Huitfeldt (Ap) vurderer å styrke sikkerheten ved Nav kontorene etter mandagens hendelse.

Tredobling av trusler mot Nav-ansatte

– Jeg er forferdet, sier arbeidsministeren etter at en kvinnelig Nav-ansatt ble knivstukket på jobb mandag morgen.

Av Jens Christian Nørve

Saksbehandleren var på jobb på Nav Grorud på Ammerud i Oslo da hun ble angrepet mandag morgen.Hun ble knivstukket minst to ganger i ryggen og ble sendt til sykehus med kritiske skader.

En 26 år gammel mann ble pågrepet etter ti minutter og er nå siktet for drapsforsøk.

Arbeidsminister Anniken Huitfeldt (Ap) er preget etter at den brutale voldsepisoden.

– Jeg er forferdet over det som har skjedd. Ansatte i Nav gjør en veldig viktig jobb. Ofte stiller de krav og ofte sier de nei. Derfor ser vi at flere rapporterer om trusler. Dette er en veldig alvorlig hendelse, sier Huitfeldt til TV 2.

Se reportasje:

735343

Mot trussel-rekord

Antall rapporterte trusler og voldsepisoder mot Nav-ansatte har blitt tredoblet de siste årene. I 2012 ble det rapportert om 1261 episoder, mens det i 2010 var 481 hendelser.

2013 kan bli et rekordår. Per 3. juni 2013 var det registrert 598 saker totalt for landet, som er en økning fra 460 på samme tid i 2012.

– Vi har sett gjennom flere år at ansatte i Nav ikke har meldt fra. Vi har gitt klar beskjed om at det skal meldes fra når man blir utsatt for trusler slik at vi får gode rapporter på dette. Dette for at vi kan gjøre mer for sikkerheten, sier Huitfeldt.

Arbeidsministeren tror også at flere klienter opplever at det stilles strengere krav for å få ytelser.

– Nav stiller i økende grad krav, krav om aktivitet for å få sosialhjelp. Det er ikke alle som får de trygdeytelsene de ønsker. Med et strengere Nav så blir det naturligvis flere konfrontasjoner og noen alvorlige hendelser, sier arbeidsministeren til TV 2.

LES OGSÅ: Mann angrep vektere på Nav-kontor

Vurderer sikkerheten

Etter mandagens knivstikking vil arbeidsministeren vurdere å styrke sikkerheten ved landets Nav-kontor.

– Jeg kan ikke redegjøre i detalj for de sikkerhetstiltakene som vi har innenfor Nav fordi de er ikke offentlige. Vi hadde fokus på dette på sist etatsstyringsmøte vi hadde med Nav. Vi vil gjennomgå denne hendelsen for å se om det er ytterligere tiltak vi kan treffe for å skape en bedre sikkerhet for de ansatte i Nav, sier Huitfeldt.

Mandag kveld er tilstanden fortsatt kritisk for kvinnen. Den siktede i saken har ennå ikke forklart seg.

– Han ønsket å benytte seg av retten til å ikke å la seg avhøre. Vi prøver igjen i morgen, sier fungerende leder for Voldsavsnittet, Egil Kulseth, til NTB mandag kveld.

LES OGSÅ: Misfornøyde Nav-brukere henger ut Nav-ansatte