TRENGER OMSORG DØGNET RUNDT: Foreldrene vil ikke at ni år gamle Bjørnar skal på institusjon. Men etter at foreldrene ikke lenger får pleiepenger for å passe på sønnen, vet de ikke hva de skal gjøre. (Foto: Anders Mildestveit)
TRENGER OMSORG DØGNET RUNDT: Foreldrene vil ikke at ni år gamle Bjørnar skal på institusjon. Men etter at foreldrene ikke lenger får pleiepenger for å passe på sønnen, vet de ikke hva de skal gjøre. (Foto: Anders Mildestveit)

Nektes lønn for å passe pleietrengende sønn

Gjennom syv år har Rigmor og Per Gunnar Pettersen pleid sin funksjonshemmede sønn og spart samfunnet for flere titalls millioner kroner. Men nå har de mistet retten til pleiepenger.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Egil Pettersen

Ni år gamle Bjørnar Pettersen har ei mamma, en pappa og en familie som nekter å gi opp. Minstegutten skal bo hjemme, selv om han er svært, svært pleietrengede.

Et helt spesielt gutterom

– Han må ligge på respirator, han har oksygen, han har alvorlig epilepsi og er døvblind, forklarer mamma Rigmor og viser oss rundt på gutterommet.

– Her er respirator, fukter og metningsmåler...

Når KrF-leder Knut Arild Hareide mandag kom på besøk til familien Pettersen i Oladalsveien i Tromsø, kom han også til et godt utstyrt intensivsykehus driftet av Bjørnar sine aller nærmeste. Historien gjorde sterkt inntrykk.

– Det viser jo bare egentlig hvilken enorm innsats familien gjør. Selvfølgelig på omsorgsdelen, men og på det helsemessige. Det at han får den pasientbehandling som Bjørnar trenger.

Se reportasje:

735394

 Født til et komplisert liv

Bjørnar ble født til et komplisert liv, og levde sitt første år på intensivavdelingen til barneavdelingen på Universitetssykehuset Nord-Norge. Da Tromsø kommune ville plassere han på et sykehjem, sa foreldrene stopp og tok ham med hjem. De fikk støtte til å anskaffe nødvendige hjelpemidler, og etter hvert også pleiepenger som gjorde at de fikk litt betalt for at de årlig sparte samfunnet for millionbeløp.

– Jeg synes det er fantastisk å ha lillebror hjemme, sier Roar Pettersen.

– Det er sånn det skal være. En niåring skal ikke plasseres i en bås og pleies av folk han ikke kjenner eller er fortrolig med, sier han.

Men nå er behandlingen av søknader om pleiepenger overført fra kommunalt til fylkesnivå innefor Nav. Dette var ment å gi en mer enhetlig behandling, men konsekvensen for familien Pettersen ble så dramatisk at de nå står frem med sin historie.

Slutt på pleiepenger

– Nav oppfordret oss til slutt å sykemelde oss. Vi ønsket ikke det, det var ikke vi som var syke. Det ble eneste utvei, og siste sykemeldingsdag var i forrige uke, så nå har ikke jeg inntekt, forteller Rigmor Pettersen. Svært skuffet over at den jobben hun gjør for sin egen sønn ikke blir verdsatt av samfunnet.

– En skammelig historie om skikkelig hverdagshelter, sier Hareide.

– De gir sønnen sin den beste omsorgen og de sparer samfunnet for store midler. Det er  ingen tvil om at det er en skam for samfunnet, sa Krf-lederen etter besøket mandag.

– Vi står fram i håp om at noe blir gjort. At reglene blir endret, at det kommer på plass retningslinjer som gjør at byråkratiet kan handle ut fra skjønn, sier Per Gunnar Pettersen, far til Bjørnar.

– Jeg tror det ligger i alles ryggrad at man ønsker å ta vare på sine egne barn.