stoltenberg
stoltenberg

Nå tror Jens på valgseier

Fem uker før valget går de rødgrønne partiene frem, mens KrF og Venstre faller under sperregrensen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Kjetil Løset

Mens den siste TV 2-gallupen før sommeren viste et soleklart borgerlig overtak, har de rødgrønne knappet kraftig inn på ledelsen i løpet av sommeren.

Høyre fortsatt størst

Med fem uker igjen til valgdagen er spenningen stor i de politiske partiene. Sist det ble publisert nasjonale meningsmålinger var i begynnelsen av juli.

På målingen TNS Gallup har laget for TV 2 går Arbeiderpartiet mest frem fra juli med 1,7 prosentpoeng til 30,1 prosent, mens Høyre som gikk kraftig frem i juli går mest tilbake med 2,5 prosentpoeng til 31,6. Dermed er Høyre fortsatt landets største parti.

– Vår ambisjon er ikke å være landets største det er flott om vi blir det. Vår ambisjon er grunnlaget for en borgerlig regjering. Det viktigste for oss er midtstreken i norsk politikk, sier Høyre-leder Erna Solberg til TV 2.

Høyre er største parti blant velgere under 60 år, men må se seg slått av Ap blant de eldste.

Fremskrittspartiet går også svakt tilbake med 0,5 prosentpoeng til 14,0. Dermed samler de to partiene på høyresiden 45,6 prosent av de spurte, så lav støtte har de ikke hatt siden desember i fjor.

Disse er inne på Stortinget – sjekk TV 2s partibarometer

– Seier innen rekkevidde

Selv om det fortsatt er langt frem til flertall, tolker statsminister Jens Stoltenberg (Ap) tallene som at valgseier er innenfor rekkevidde.

– Ap kan vinne valget sammen med våre regjeringspartnere og det skal vi mobilisere for hver eneste dag frem til valgdagen, så er det velgerne som avgjør til slutt, sier Stoltenberg til TV 2.

– Er du litt lettet over tallene?

– Det er en inspirasjon og viser at ingenting er avgjort.

Bakgrunnstallene viser at seks av ti Ap-velgere er kvinner.

Stein Kåre Kristiansen: – Nytt håp for Jens

Rødgrønn fremgang

Det er ikke bare Arbeiderpartiet som går frem, tallene viser også at begge de to småpartiene i regjeringen kan notere seg for vekst på 1,6 prosentpoeng. SV får 5,5 prosent og Senterpartiet 5,6 prosent. Mens juli var en elendig måned for de rødgrønne, kan regjeringspartiene nå notere seg for 41,2 prosent. Det er den høyeste oppslutningen regjeringspartiene har hatt på TNS Gallups målinger siden juli i fjor.

– Jeg er glad for at alle regjeringspartiene går frem, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Tallene viser at Arbeiderpartiet henter noen flere velgere som tidligere stemte på samarbeidspartiene SV og Senterpartiet, mens andelen tidligere Ap-velgere som sier de vil stemme Høyre faktisk er noe høyere enn det var i juli. I tillegg henter Arbeiderpartiet en del tidligere Frp-velgere.

TV 2s valgekspert Jan Erik Larsen: – Tøffere for Erna

VIDEO: TV 2s reportasje om den nye gallupen:

KrF og Venstre i trøbbel

Den første målingen i høst sender både KrF og Venstre under sperregrensen. KrF får 3,7 prosent (- 0,9), mens Venstre går tilbake 1,5 prosentpoeng til 3,6. Det ville gitt hver av de to partiene to mandater på Stortinget.

– Det er en utfordring for de fire minste partiene i Norge at de går opp og ned under sperregrensen, sier Erna Solberg.

KrF-leder Knut Arild Hareide ville fått selskap av Olaug Bolletsad fra Rogaland, mens Venstre-leder Trine Skei Grande ville fått følge av Abid Raja i Akershus.

Den noe spesielle situasjonen fører til at Høyre og Frp faktisk får flertall med 86 mandater, selv om de bare har en oppslutning på 45,6 prosent.

Les også Kjetil Løsets blogg med bakgrunnstall

De Grønne inne

For første gang er Miljøpartiet De Grønne inne på TNS Gallups målinger for TV 2. Partiet setter ny rekord med 2,4 prosent og kaprer dermed det 15. av de 18. distriktsmandatene i hovedstaden.

Med et slikt valgresultat kan partiets førstekandidat Rasmus Hansson se frem til fire år på Løvebakken.

Hans inntog øker terskelen før Rødt som med 1,4 (- 0,5) ikke kaprer mandat på TV 2s mandatberegning.

Andre partier og lister får 2,1 (+ 0,6). I gruppen andre finner vi blant annet Kystpartiet med 0,5, Pensjonistpartiet med 0,3, De Kristne 0,3.

Målingen er tatt opp av TNS Gallup for TV 2 med personlige telefonintervjuer av 960 stemmeberettigede i perioden 29. juli–2. august. 76,6 prosent oppgir partipreferanse, noe som er 1,8 prosentpoeng færre enn i juli. Feilmarginene er +/- 1,4–2,8 prosentpoeng, noe som betyr endringene i det første partibarometeret i august er innenfor feilmarginen.