FIKK SPARKEN: Disse seks rørleggerne, som slo alarm om elendige arbeidsforhold ved byggingen av cooplageret i Norge, er i dag arbeidsledige hjemme i Spania. (Foto: Jessica Allande/TV 2)
FIKK SPARKEN: Disse seks rørleggerne, som slo alarm om elendige arbeidsforhold ved byggingen av cooplageret i Norge, er i dag arbeidsledige hjemme i Spania. (Foto: Jessica Allande/TV 2)

Mistet jobben etter at de varslet om dårlige arbeidsforhold

Coop lovet å ta ansvar for arbeidstakerne som slo alarm om dårlige arbeidsforhold i april. TV 2 møtte seks av dem tre måneder etterpå.

Av Christian Steffensen og Øystein Løwer

TV 2 avslørte tidligere i år at disse arbeiderne ble lønnet ned mot 50 kroner timen mens de jobbet under livsfarlige forhold på det som skal bli et nytt gigantlager for matkjeden Coop.

– Jeg føler vi blir utnyttet, sa en av arbeidstakerne da TV 2 besøkte arbeidsplassen i april.

La seg flat og lovet bedring

Coop reagerte med å legge seg flate. Samtidig som de lovet at de spanske arbeiderne ikke behøvde å frykte for jobbene sine.

– For oss er dette totalt uakseptabelt. Vi har nulltoleranse tendenser eller noe som ligner på sosial dumping. Jeg kan love deg at de skal få være i prosjektet ut, sa daværende informasjonssjef i Coop, Bjørn Kløvstad.

FØLER SEG SVEKET: Arbeidskarene som fikk sparken etter å ha varslet om arbeidsforholdene de jobbet under på Coop-lageret, føler seg sveket av den norske matvaregiganten. (Foto: Jessica Allande/TV 2)
FØLER SEG SVEKET: Arbeidskarene som fikk sparken etter å ha varslet om arbeidsforholdene de jobbet under på Coop-lageret, føler seg sveket av den norske matvaregiganten. (Foto: Jessica Allande/TV 2)

Hva skjedde egentlig med dem som varslet om forholdene på Coops byggeplass? I en park i den spanske byen Zaragoza møter seks menn TV 2. Siden vi traff dem sist har alle fått sparken.

– Å ikke ha en inntekt å kunne ta med hjem er et problem. Et alvorlig problem for arbeidere, sier Alfonso Perez.

Les også: Risikerer livet for 50 kroner timen

– Vi sitter med regningen

Uten arbeid i et land med en arbeidsledighet på 27 prosent. De føler seg lurt av Coop

– Etter en måned fikk vi sparken, forklarer Ivan Gil.

– Vi er sinte på Coop, og vi er ikke enige med dem. Vi føler oss lurt, sier Alirio Cardenas.

– De lover ting på TV, men det er vi som blir sittende igjen med regningen. Det er vi som er uten jobb, sier Licer Gomez.

De ansatte filmet selv de farlige forholdene de jobbet under for Coop – se video: (Artikkelen fortsetter)

735158

Mener selskapet visste om forholdene

Klatring uten sikring skal ha vært vanlig. Arbeiderne mener Coop hele tiden var klar over at de jobbet under elendige forhold.

– Forholdene og hvordan vi hadde det visste de om, fordi vi bodde jo på arbeidsplassen. Det er umulig å tro at de ikke visste det, sier Jose Ramon Cayetano.

– Vi satte livet på spill hver dag, og inspektører så dette og gjorde ingenting, sier Alirio Cardenas.

Fellesforbundet har forhandlet med Coop om lønn for de spanske arbeiderne. Nær to millioner kroner er til nå utbetalt, men jobbene får de ikke tilbake.

Skyver ansvaret over på entreprenør

Da TV 2 begynte å rulle opp denne saken valgte Coop å påta seg totalansvaret for skandalen. Først med toppledelsen:

– Vi har kanskje ikke vært flinke nok, men tar også konsekvensene av det, sa administrerende direktør i Coop Norge Handel, Svein Fanebust, til TV 2 23. april.

Så satte Coop inn stjerneadvokat Jan Fougner:

– Det er viktig at vi ser ordentlig på alle, så at alle blir behandlet ordentlig, sa advokaten til TV 2 2. mai.

Coop har også hele veien dekket opp for sin utvalgte hovedentreprenør, franske GSE, og stått ansvarlig for hele prosjektet, inkludert behandlingen av arbeiderne. Fanebust sa i vår til TV 2 at Coop tar på seg skylden fordi Coop er de som bygger.

Les også: Fikk beskjed om å lyve om Gardermoen-lønn

Men når TV 2 nå konfronterer Coop med de spanske rørleggernes fortvilelse, skyver de for første gang ansvaret på GSE.

Dette skriver Håkon Ødegaard, næringspolitisk sjef i Coop, i en e-post til TV 2:

Vi har tatt ansvar som byggherre og har sikret at GSE Norway AS er forpliktet til å sørge for at lønns- og arbeidsforholdene ved vårt prosjekt i Norge er i tråd med gjeldende regelverk. Coop er derfor ikke riktig adressat for de problemstillingene som reises i saken. Spørsmål om oppfølging av underleverandørene og deres ansatte må derfor rettes til GSE Norway AS som er totalleverandør i byggeprosjektet på Bergmoen.

– Fikk betalt

GSE, representert ved Alexandra Bech Gjørv, forsvarer GSE slik:

– GSE kjenner seg ikke igjen og mener amatørvideoen med hylleklatring ikke representerer forholdene ved byggeplassen. Selskapet har kontrakt med underleverandøren om at de ansatte skal ha tarifflønn, og vi har et kontrollsystem som fanget opp problemet og instruerte den spanske arbeidsgivere til å rydde opp. De ansatte har fått betalt, sier hun.

Les også: Coop-arbeidere får flere hundre tusen i etterlønn

Dermed er arbeiderne nå henvist til Eco Iberica, et selskap som aldri har svart på TV 2s henvendelser – selskapet som ga arbeiderne sparken.

Men det er Coop de føler seg sviktet av, som i april lovet at de tok det totale ansvaret, også for arbeiderne.