PLEIETRENGENDE: 87 år gamle Astrid Løken fikk ikke sykehjemsplass før TV 2 tok saken. (Foto: TV 2/)
PLEIETRENGENDE: 87 år gamle Astrid Løken fikk ikke sykehjemsplass før TV 2 tok saken. (Foto: TV 2/)

Astrid (87) er nesten blind og har kols – men fikk ikke fast sykehjemsplass

Den fungerende ordføreren er fra Frp – partiet som i dag lanserte en kampanje for bedre eldreomsorg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Asbjørn Øyhovden og Anders Lyche

87 år gamle Astrid Løken blir nektet fast sykehjemsplass, til tross for at hun er nesten blind, har kols og brudd i ryggen.

Pensjonisten har jobbet som renholdsarbeider og husmor gjennom livet. Likevel har hun blitt nektet fast sykehjemsplass i et og et halvt år. Barnebarnet hennes er rystet over behandlingen.

Uverdig

– Jeg synes det er kjempetrist. Det har vært tøffe tider for familien, og spesielt min mormor. Hun har ikke visst hvor hun skal bo fra dag til dag, sier Anita Sletten til TV 2.

Barnebarnet Anita Sletten. (Foto: TV 2/)

Hun forteller at mormoren har blitt flyttet stadig rundt mellom sitt eget hjem, sykehuset og korttidsplass på sykehjem – og så hjem igjen.

– Det er høyst uverdig.

Nå har Astrid, som er for syk til å bli intervjuet, en korttidsplass på sykehjemmet i Aurskog Høland. Men kommunen har varslet at hun må ut og vil bli flyttet til en omsorgsbolig med lavere pleietilbud.

– Det skremmer meg. Hun er jo så dårlig at hun ikke kan fraktes til sykehjemmet, sier Sletten.

Har du tips om lignende saker? Ta kontakt med TV 2

Får bli

Aurskog Høland styres gjennom et valgteknisk samarbeid mellom Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet. Og i dag beklager fungerende Frp-ordfører Kari Mikkelrud overfor Astrid Løken.

– Hun skal ikke ut av sykehjemmet nå, det kan jeg love.

– Er det fordi mediene ser på saken?

Kari Mikkelrud (Foto: Kommunevåpenet Aurskog Høland kommune )

– Vi skal legge oss flate når vi har gjort feil, sier Mikkelrud til TV 2.

Familien er glade for at saken nå er løst – men gleden har en bismak.

– Hva legen har sagt og det vi har sagt, det har ikke vært godt nok. Men når media står på døra da endrer det seg. Det er overraskende og trist. For hva med de andre som ikke får medias eller seniorsakens hjelp – hva med alle dem?, spør barnebarnet Anita Sletten.

Maner til systemendring

Samme dag som Frp- ordføreren i Aurskog Høland legger seg flat og snur i saken om 87 år gamle Astrid Løken som ble nektet sykehjemsplass, vil Carl I. Hagen starte et eldre opprør. Det vil han gjøre sammen med Fremskrittspartiets ungdom som har sommerleir i Kristiansand.

– Er Fremskrittspartiets eldrepolitikk troverdig når en svært syk 87 år gammel kvinne nektes sykehjemsplass i en kommune som ledes av Frp?

– Det høres forferdelig ut, i likhet med tilsvarende historier fra alle landets kommuner. Det skyldes at det er mangel på penger prioritert i kommunebudsjettet til eldreomsorg. Det er derfor vi må ha et systemskifte hvor folketrygdsystemet overtar det økonomiske ansvaret, sier Hagen til TV 2.