INGEN KONTAKT: Edward Snowden har foreløpig ikke hatt kontakt med myndighetene i Venezuela etter at han fikk innvilget sin asylsøknad.
INGEN KONTAKT: Edward Snowden har foreløpig ikke hatt kontakt med myndighetene i Venezuela etter at han fikk innvilget sin asylsøknad.

Snowden har forlatt flyplassen i Moskva

Edward Snowden har fått ett års asyl i Russland.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Christian Sønsteby
og Asle Bentzen

Det russiske nyhetsbyrået RIA Novosti melder at amerikaneren Edward Snowden har forlatt flyplassen i Moskva, hvor han har oppholdt seg siden 23. juni. Han kunne ikke forlate transittområdet fordi USA har inndratt passet hans.

Meldingen kommer etter Snowdens russiske advokat har bekreftet at han har fått nødvendige papirer fra russiske myndigheter. Siden han fløy til Moskva fra Hong Kong, har han oppholdt seg i transittområdet på Sjeremetjevo-flyplassen.

– Midlertidig asyl

Ifølge TV-kanalen Rossiya 24, dreier det seg om et midlertidig asyl, skriver RIA Novosti. NTB skriver at det er snakk om en periode på ett år.

– Jeg har nettopp gitt ham dokumentene. De lar ham forlate transittområdet, sier Anatolij Kutsjerena til Interfax.

Snowden passerte deretter rett gjennom immigrasjonskontrollen på flyplassen uten problemer. Det tok bare ti minutter fra han fikk papirene til han forlot flyplassen.

Hjemme i USA er Snowden siktet for å ha brutt to straffebud i landets spionasjelov fra 1917: Ulovlig offentliggjøring av hemmeligstemplet materiale om rikets sikkerhet, og forsettlig overføring av amerikanske etterretningsdata til utenforstående. Siktelsen mot ham omfatter også tyveri av føderal eiendom. For hvert av punktene risikerer han inntil ti års fengsel, ifølge ITAR-TASS.

Ukjente planer

Han har reist mot sentrum av Moskva, ifølge Sky News, men det er uvisst hvilke planer han har. Heller ikke advokaten er informert om dette:

– Jeg kan gjette, men av sikkerhetsårsaker kan jeg ikke si noe. Han er en av mest etterlyste menn akkurat nå, sier Kutsjerena.

Den tidligere CIA-ansatte amerikaneren lekket tidligere i år store mengder dokumenter som viser hvordan amerikanske myndigheter overvåker blant annet sosiale medier systematisk.

Russland har fra før gjort det klart at de ikke akter å utlevere Snowden til USA.

– Vi har en utleveringsavtale og kan utlevere for eksempel terrorister. Personer som har fått politisk asyl faller ikke i denne kategorien, sier viseformann Andrej Klimov i det russiske føderasjonsrådets utenrikskomité.

Russiske eksperter tror imidlertid ikke saken vil få følger for forholdet mellom de to stormaktene:

– Relasjonen på lang sikt vil ikke påvirkes av Snowden-saken. Det finnes langt viktigere saker for begge parter, sier professor Vladimir Bartenev til RIA Novosti.

USA: – Ekstremt skuffet

Men USA kan styre seg for at varsleren fikk asyl. Pressetalsmann Jay Carney i Det hvite hus i Washington slår fast at beslutning om å gi Snowden asyl undergraver samarbeidet mellom Russland og USA.

– Vi er ekstremt skuffet, sier han ifølge NTB.

I lys av dette vil USA nå «evaluere verdien» av å gjennomføre toppmøtet mellom USAs president Barack Obama og Russlands president Vladimir Putin som er planlagt senere i år, forteller pressetalsmannen videre.

USA krever å få Snowden utlevert.