Norske soldater trener på ABC-krigføring i 1986.
Norske soldater trener på ABC-krigføring i 1986.

CIA fryktet angrep med kjemiske våpen mot Nord-Norge

Mens britene forberedte dronning Elizabeths tale for en tredje verdenskrig, fryktet amerikanerne at Sovjetunionen ville angripe Nord-Norge med kjemiske våpen.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Kjell Persen

Torsdag offentliggjorde National Archives i Storbritannia talen som dronning Elizabeth skulle holde hvis tredje verdenskrig brøt ut, melder BBC.

Dronningens tale ble skrevet i 1983, året da Vesten og Sovjetunionen sto på randen av atomkrig:

– Igjen sprer krigens galskap seg ut over verden, og vårt tapre land må igjen forberede seg på å overleve mot høye odds, heter det i manuset som heldigvis aldri ble brukt.

De tidligere topphemmelige britiske dokumentene viser at utplasseringen av amerikanske atomraketter i Europa hadde ført til at den kalde krigen mellom USA og Sovjet var nær frysepunktet.

Britene offentliggjorde torsdag et manus til en tale dronning Elizabeth skulle holde hvis tredje verdenskrig brøt ut.

Les dokumentene fra National Archives her

Bare måneder etter at talen var skrevet, sto verden overfor en situasjon man ikke hadde sett maken til siden Cubakrisen i 1962.

Den ti dager lange Nato-øvelsen «Able Archer» hadde fått ledelsen i Kreml til å tro at USA hadde satt i gang et skjult atomangrep, en hemmelighet som USA ikke delte med sine Nato-allierte, ifølge en analyse som stiftelsen National Security Archive offentliggjorde tidligere i år.

Krigsfrykten om at USA planla å slå til først var et ektefølt uttrykk hos Sovjet-lederne, noe som førte til at Sovjet på sin side forberedte sine militære styrker på et forebyggende angrep, heter det i en av rapportene som først ble offentlig kjent i år.

CIA advarte Nato-land

Hvordan Norge kunne bli rammet av en tredje verdenskrig, kommer frem i en nedgradert rapport fra 1984 som TV2.no har funnet i CIAs arkiver.

USA så for seg at et begrenset sovjetisk angrep med kjemiske våpen ville bli brukt mot Natos flanker i nord eller øst før et atomangrep, og advarte sine allierte om dette:

FRYKTET KJEMISKE VÅPEN: Den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA advarte i 1984 mot bruk av kjemiske våpen.

– Vi tror at de kan ta i bruk kjemiske våpen i Nord-Norge eller det østlige Tyrkia for å oppnå en fordel. Bruk av kjemiske våpen i perifere områder vil være vanskelig å bekrefte raskt, og vil med sovjetiske øyne innebære en mindre risiko for gjengjeldelse enn bruk i Sentral-Europa, het det i rapporten som tok for seg hvordan kjemiske våpen utgjorde en trussel mot Nato-alliansen.

På samme tid utførte Forsvaret nervegassforsøk på avsperrede militærområder flere steder i Norge, som på Hvalsmoen i Buskerud og Banak flystasjon i Finnmark. Som TV2.no fortalte i 2011, viste forsøkene at bruk av kjemiske våpen kunne oppdages i snøen fire uker etter et angrep. I flere av disse forsøkene ble nervegasser og sennepsgass sluppet ut i friluft, viser rapportene fra Forsvarets forskningsprogram om beskyttelse mot kjemisk krigføring.

LES OGSÅ: Her er Norges hemmelige krigssedler