KAN HINDRE UTDANNINGEN: Kristin Halvorsen vil revurdere reglene som i dag gir Anders Behring Breivik rett til å studere fra sin celle i Ila fengsel. (Foto: TV 2)
KAN HINDRE UTDANNINGEN: Kristin Halvorsen vil revurdere reglene som i dag gir Anders Behring Breivik rett til å studere fra sin celle i Ila fengsel. (Foto: TV 2)

– Dette er jo en situasjon som vi ikke har vært forberedt på

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen vil sammen med Justisdepartementet se på dagens regelverk etter at Anders Behring Breivik søkte studieplass.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Karen Sylte Hammeren

Mandag kunne TV 2 avsløre at Anders Behring Breivik har søkt om å ta fag i statsvitenskap på Universitetet i Oslo. Reaksjonene var mange, og nå varsler kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) at de vil se på regelverket.

BAKGRUNN: Breivik søker studieplass ved UiO

– En av utfordringene her er muligheten til at han går opp i eksamen, og hvem som eventuelt skal sensurere denne, forklarer hun.

Hun vektlegger særlig at siden han mest sannsynlig aldri vil bli løslatt, er heller ikke samfunnet tjent med at han tar utdanning.

– Hva med likhetsprinsippet? Gjelder ikke det for Anders Behring Breivik?

– Vi er i en veldig spesiell situasjon her, fordi vi har å gjøre med en massemorder som aldri kommer til å slippe ut i samfunnet, sier hun til TV 2.

Se video:

– Uhyrlig at han søkte

Hensynet til ansatte og medstudenter legges også vekt på når kunnskaps- og justisdepartementet nå vil gå sammen for å revurdere regelverket. Hovedtillitsvalgt i Forskerforbundet ved UiO forklarer at flere reagerte med vantro da de fikk nyheten om at Breivik søkte studieplass hos dem.

– Flere synes det er uhyrlig at han har søkt opptak ved universitetet og spesielt statsvitenskap, forklarer Kristian Mollestad.

– Kan ikke nekte noen

Studenter rundt om i landet har i disse dager fått svar på om de har kommet inn på sitt førstevalg, men etter det TV 2 erfarer har ikke Breivik fått endelig svar på sin søknad. Det er derfor uvisst om han kommer inn eller ikke.

– Kan dere nekte noen å studere ved UiO?

KAN IKKE NEKTE: Universitetsrektor Ole Petter Ottersen sier UiO ikke kan nekte noen å studere. (Foto: TV 2)

– Vi kan ikke nekte noen å studere ved Universitetet i Oslo. Vi er nødt til å forholde oss til de faglige reglene for opptak. Det er helt andre instanser som må vurdere om det er mulig å la en person studere ved universitetet av sikkerhetsmessige årsaker. Det er det Kriminalomsorgen som må ta vare på, sier rektoren.

Utøya-overlevende: – Håper han lærer å diskutere

IKKE VELKOMMEN: Utøya-overlevende og statsviter Per Anders Langerød liker ikke tanken på at Anders Behring Breivik kan bli en medstudent. (Foto: TV 2)
Per Anders Langerød er blant de overlevende etter massakren 22. juli 2011 på Utøya. Han var ferdig med sin mastergrad i statsvitenskap i fjor. Og han hadde ikke villet ha Breiviks navn på klasselista.

– Nei, jeg hadde syntes det vært veldig ubehagelig. Jeg forstår også andre som synes det ville være ubehagelig. Jeg mener vi ikke kan forvente at folk skal godta det, sier statsviteren og AUF-politikeren.

Langerød håper Breiviks tankesett blir utfordret hvis han kommer inn på studiet.

– Nærmer seg tortur

Forsvarsadvokat Geir Lippestad reagerer på Kristin Halvorsens utspill. Han mener Breivik burde få samme rettigheter som andre innsatte i norske fengsler.

– Breivik sitter på den strengeste seksjonen i Norge. Han sitter isolert fra andre fanger. Skal vi tenke oss at han sitter slik resten av livet uten noe annet fornuftig å finne på? Da vil jeg si det nærmer seg en torturtilstand, sier Breiviks forsvarsadvokat til TV 2

LES MER: Lippestad: – Det nærmer seg torturtilstand

TV 2 har også fått vite at Breivik tidligere har tatt opp fag fra videregående skole mens han har sittet i fengsel.