NY JOBB: En smilende og rørt Ángela Covadonga Bachillerble søndag tatt i ed som kommunestyrefullmektig i Valladolid i Spania. (Foto: RTVE / EBU)
NY JOBB: En smilende og rørt Ángela Covadonga Bachillerble søndag tatt i ed som kommunestyrefullmektig i Valladolid i Spania. (Foto: RTVE / EBU)

Ángela (30) er Spanias første politiker med Downs syndrom i kommunestyret

Ángela Covadonga Bachiller ble historisk da hun mandag startet i jobben sin i kommunestyret i Valladolid i Spania.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Ida Falch-Olsen

Ángela Covadonga Bachiller startet sin politiske karriere i mai 2011 da hun deltok i valgkampanjen i byen og kommunen Valladolid i Spania.

Borgermester i byen, Francisco Javier León de la Riva, beskrev henne da som et «eksempel på styrke og en som overkommer hindringer».

Mandag overtar 30-åringen plassen etter en annen representant i kommunestyret som valgte å trekke seg.

Hun representerer det konservative partiet Patrido Popular, som ble det største partiet i landet etter parlamentsvalget i 2011.

Smilende og rørt ble Bachiller tatt i ed søndag.

– Takk til alle som har vist meg tillit. Og jeg er, vel... jeg er rørt, sa hun etter seremonien.

LES OGSÅ: – Sindre døde fordi han hadde Downs syndrom

Se video fra seremonien her:

– Når målene sine

I tillegg til jobben i kommunestyret skal Bachiller være Partido Populars representant i Kommunalt råd for personer med handikap.

Ifølge den spanske avisen El País var 30-åringen også den første personen med Downs syndrom som oppnådde en yrkestittel i regionen Castilla y León i Spania.

Hun studerte ved samme offentlige skole som sin tre år eldre søster, som er hennes «forbilde når det gjelder alt», forteller Bachillers mor, Isabel Guerra til El País.

Faren hennes, Ángel Bachiller, sier at datteren er svært ansvarlig og at hun når målene hun setter seg.

HEDRET BUSSOFRE: Kommunestyret hadde ett minutts stillhet for å hedre ofrene etter bussulykken i Santiago tirsdag. (Foto: RTVE / EBU)
– Hvis hun måtte stå opp klokken seks istedenfor klokken syv for å studere, fordi det var mer krevende for henne, så gjorde hun det, sier han.

Mange uten stemmerett

Organisasjonen «Down Spania» som representerer rundt 80 Downs syndrom-grupper rundt i landet, uttalte at Bachillers nye jobb representerer noe positivt, men er også eksepsjonelt.

Lederen for organisasjonen, Agustín Matía, mente også at man fortsatt har en lang vei å gå.

Hun understreket det paradoksale i at Bachiller kan bli kommunefullmektig, mens andre på samme alder og med samme tilstand ikke har stemmerett i Spania.

Selv om personer med Downs syndrom i teorien har stemmerett i landet, blir mange umyndiggjort av dommere.

Dette er for å forhindre at de skal ta dårlige livs- eller økonomiske valg, men ifølge spansk lov mister de samtidig stemmeretten sin.

Det blir anslått at rundt 80.000 personer er rammet av denne gråsonen i den spanske lovgivningen.

Håper er nå at Bachiller skal bidra til å gjøre samfunnet mer bevisst på personer med Downs syndrom sine rettigheter.