Et display på toppen av girspaken og vibrering i selve spaken forteller deg når du skal gira.
Et display på toppen av girspaken og vibrering i selve spaken forteller deg når du skal gira.

Ford Mustang: Denne girspaken lærer deg å gire manuelt

Og i hvilket land tror du den er laget?

Det å skifte gir i en bil kan være alt fra rimelig enkel mekanikk - til svært avansert teknikk. Manuell giring er et langt stykke unna det som må til for at dagens moderne automatgirkasser med sju-åtte trinn og ulike innstillinger skal fungere som ønsket.

Men selv om det for de fleste høres enkelt ut å gire selv, har Ford funnet ut at det er behov for litt "voksenopplæring". Det sørger de for i form av en girspak med led-visning og vibrering - som forteller deg akkurat når du skal gire...

Det får man til ved hjelp av en spesiell girkule med vibrasjons-teknikk av samme typen som i håndkontrollene på et videospill. Og hele greia kan man teste ut selv - vel og merke om man har tilgang til en nymotens 3D-printer, som videoklippet under viser.

LES OGSÅ: Topp 3: De rimeligste med automatgir

Hørt det før?

Høres det litt overflødig ut? Er dert svaret på et spørsmål ingen har stilt? Ja, det kan kanskje virke sånn. Men nå skal vi haste med å legge til at det er Ford i USA som står bak "nyvinningen". Og der borte er manuell giring (stick shift) nærmeste like fremmed som en rosa limousine på Hardangervidda.

Vi minner også om at det i flere år har vært vanlig på en rekke modeller å ha girskiftindikator i et display i instrumentpanalet. Uten vibrering, riktignok.

LES OGSÅ: Manuell eller automat - hva velger du?

Vibrerer

Men dette er altså noe annet. For her er det selve girspaken som vibrerer og viser med et display når du skal gire.

Systemet registrerer turtallet og fart via Bluetooth til bilens data, og gir deretter beskjed om når det er på tide å skifte gir.

Zachary Nelson, som står bak Fords nyvinning, sier at den nye girkula også kan brukes til å indikere hvordan en kan få lavest mulig forbruk. Som jo er nettopp hva girskiftindikatorene vi er kjent med fra før har som oppgave.

I videoklippet under kan du se hvordan systemet fungerer i en Ford Mustang.

LES OGSÅ: Er det mulig å bygge om til automatgir?

Avventende

Det amerikanske bilnettstedet Motorauthority mener at selve girspaken i seg selv ikke er all verdens nyskapenede.

Men synes det er spennende at en bilprodusent slipper informasjon om utvikling av prototyper fritt ut på nettet, slik at andre i industrien kan se og videreutvikle det - og i dette tilfelle også printe ut og teste selv.

Vi legger entusiasmen litt avventende på is, og har kanskje ikke all verdens tro at dette skal resultere i et banebrytende nytt produkt sånn over natta. Men vi har tatt feil før...

Klikk på linken under for å se video av hvordan den lages og fungerer i praksis

Fungerer ikke klippet på mobil/lesebrett - klikk her

LES OGSÅ: Automatgir: Hvor dyrt kan det egentlig bli?