Sam Simon (Foto: Starmax/Pa photos)
Sam Simon (Foto: Starmax/Pa photos)

Døende «The Simpsons»-skaper gir bort formuen

Kreftsyke Sam Simon vil hjelpe dyr og fattige.

Av Sandra Mei Ling Noer

Sammen med Matt Groening og James L. Brooks skapte han monstersuksessen «The Simpsons». For fem måneder siden ble 58 år gamle Sam Simon diagnosert med dødelig tarmkreft – nå har han bestemt seg for å gi bort store deler av formuen sin til veldedige formål. Det melder Hollywoodreporter.com.

– Har mer penger enn jeg kan bruke

Simon, som har tjent store summer på «Simpsons»-tegneserien, vil bruke den siste tiden han har på å organisere pengedonasjoner til prosjekter som mater hjemløse og til prosjekter som omhandler dyrebeskyttelse og -rettigheter.

Til det amerikanske nettstedet forteller 58-åringen at han kommer til å donere bort alle inntektene han har tjent på «The Simpsons». Konkrete tall på hvor mye det vil ende på til slutt har han ikke, men opplyser om at serien har tjent ham flere titalls millioner dollar årlig siden starten i 1989.

– Sannheten er at jeg har mer penger enn jeg har interesse av å bruke. Alle i familien min er tatt hånd om. Og jeg setter pris på dette, sier han.

Brenner for dyr og veganisme

Simon, som har vunnet ni Emmy-priser, er et usedvanlig engasjert medlem av dyrevernorganisasjonen PETA, der han har som takk for støtten har fått Norfolk-hovedkvarteret oppkalt etter seg. Serieskaperen har også har grunnlagt Sam Simon Foundation, som gir mat, kun vegansk sådan, til sultne mennesker. Stiftelsen jobber også for å redde løshunder.

Både dyrevern og vegansk mat er noe Simon brenner for. De to temaene er hans håp for fremtiden.

– Jeg vil at medisinske eksperimenter på dyr skal slutte. De gjør ingenting, og de virker ikke. Veganisme er svaret på nesten hvert problem verden møter i forhold til sult og klimaendringer. Det bidrar til folks helse. Kjøtt er den største grunnen til klimagassutslipp. I tillegg til aspektene med hvor grusomt dyrene kan bli behandlet, og hvordan de lider. Når folk har såkalte «meatless Mondays» (kjøttfrie mandager, journ. anm.), og når folk adopterer i stedet for å kjøpe en hund, er det en seier for PETA, sier han.

Matt
  Groening og The Simpsons (Foto: Chris Pizzello/AP photo, © CP
  CL**NY** DG**NY**)
Matt Groening og The Simpsons (Foto: Chris Pizzello/AP photo, © CP CL**NY** DG**NY**)

Får Twitter-støtte

Sam Simon forlot «The Simpsons» i 1993, angivelig grunnet et anstrengt forhold til medskaper Matt Groening, som fortsatt jobber med den gule familien. Siden den gang har Simon jobbet som regissør, skribent, produsent og også boksemanager. Han har også i mange år vært svært engasjert i veldedighetene han nå donerer formuen til.

Nyheten om at 58-åringen av legene har fått beskjeden om at han har tre til seks måneder igjen å leve, har skapt en bølge av støtte, blant annet på det sosiale mediet Twitter.

I går takket TV-personligheten for støtteerklæringene.

– Takk for alle vennlige tweets. Jeg har flotte leger og jeg planlegger å bekjempe kreften! skriver han.

Sam Simon (Foto: Araya Diaz/Afp photo)
Sam Simon (Foto: Araya Diaz/Afp photo)