rama
rama

Gir bort foreldreløse babyer på TV

Desperat kamp om pakistanske seere.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Ingrid Marie Treborg

«Amaan Ramazan» er Pakistans mest populære TV-programmer under ramadan.

I det gameshow-lignende programmet, som blir sendt 12 timer daglig under muslimenes fastemåned, kan deltakere vinne alt ifra matolje til motorsykler – til babyer.

Det skriver The Telegraph. Nettstedet beskriver programmet som «en blanding mellom veldedighet, galskap, fromhet og kitsch».

Frem til nå har Aamir Liaquat Hussain, som er en av landets mest kjente programledere, gitt bort bo babyer.

På programmets nettsider, forklares konseptet: «Vi ønsker å få en slutt på at foreldre tar livet av sine nyfødte babyer, eller forlater dem på søppelfyllingen, i stedet for å gi det til noen som vil ha dem».

Babyene blir gitt bort i samarbeid med veldedighetsorganisasjonen Chhipa Welfare Association. Årlig finner de over hundre forlatte babyer i Pakistan, hvor barn utenfor ekteskap er en synd og utroskap kan straffes med døden. Mange babyer blir funnet etterlatt på søppelfyllinger og i konteinere.

– Ramadans velsignelse

gamesho

Forrige uke ble en jentebaby gitt bort i programmet. Programlederen løftet henne ut av en hvit vugge, og viste henne fram til publikum.

– Dette er ei vakker jente som noen kastet på søppelhaugen. Se så vakker og uskyldig hun er, sa han. Deretter ble hun gitt til et jublende par som har prøvd å få barn i 14 år.

– Det har vært 14 tunge år. Folk har bedt meg om å gifte meg med en annen, men jeg har vært tålmodig, og jeg spurte min kone om å være tålmodig, sa mannen som tok i mot jenta.

– Dette er ramadans velsignelse, sa kvinnen.

«Amaan Ramazan» vekker oppsikt i verdenspressen, og blir kritisert i sitt eget land. Journalist i Karachi, Bina Shah, har i flere reportasjer refset kanalen som sender programmet, Geo News. Hun skriver blant annet dette:

– Å gi bort babyer på TV er det verste et medie kan gjøre. Jeg kommer faktisk ikke på noe verre.

Hun mener at Geo News bare er desperate etter annonsører og seere, og at dette blir bevist når de velger å dele ut babyer i beste sendetid.

– Dette viser fram at alt kan kommersialiseres ... inkludert religion, skriver hun.

Finner babyer i søppelkasser

motorsykkel
Muhammad Ramzan Chhipa i Chhipa Welfare Association sier at det er uproblematisk å gi bort babyer på TV.

Han sier at barna blir gitt til par som virkelig ønsker seg barnet, og som har tid og ressurser til å oppdra det.

– Vi har mange babyer som er bare forlatt – forlatt i søpla eller andre skitne steder. Ofte finner vi lik. Vi prøver å be folk om å heller gi barna til oss, ikke bare forlate dem, sier han til The Telegraph.

organisasjonens nettsted, står det at Chhipa i en årrekke har reist rundt i Pakistan for å lete opp forlatte babyer. Han har satt ut vugger på en rekke sykehus i Karaci, hvor nybakte mødre anonymt kan legge uønskede babyer. Chippa blir deretter varslet av sykehuspersonellet, og plukker babyene opp.

Han ønsker ikke å si hvordan parene som får babyene på TV blir valgt ut, men sier at alle kontaktet Chhipa Welfare Association i forkant av TV-programmet.

På «Amaan Ramazan» sine nettsider, blir det opplyst at hvert par blir grundig sjekket før de får mottatt babyen.

Det er beinhard konkurranse om TV-seerne under ramadan. I fjor var modell Veena Malik programleder for et rivaliserende TV-program, hvor man blant annet fikk se eksorsisme. I et annet program fikk man se en mann som konverterte til islam.