HYLLEST: TV 2s fotballekspert mener Ingrid Hjelmseth er EMs beste keeper.
HYLLEST: TV 2s fotballekspert mener Ingrid Hjelmseth er EMs beste keeper.

– Derfor er Hjelmseth EMs beste keeper

TV 2s fotballekspert Siri Nordby hyller keeperheltinnen for straffeforberedelsene og feilfrie kamper.

Norge-Danmark 1-1, 5–3 etter straffespark-konkurranse

Avansementet til EM-finalen i fotball for kvinner satt langt inne for Norge torsdag.

Til tross for et tidlig ledermål måtte det ekstraomganger og straffespark til etter Danmarks reduseringsmål fem minutter før slutt.

På straffesparkene var det norske jentene suverene, og landslagssjef Even Pellerud var fra seg av begeistring etter kampen.

– Det er nok en av de største øyeblikkene i mitt fotball-liv, sier Pellerud til tv2.no.

– Det er ikke bare det å komme til EM, men med rammene rundt og muligheten til å spille EM-finale med smekkfulle tribuner på Friends Arena.

Les også: Keeperstorspill sendte Norge til EM-finalen

Se intervju med Pellerud:

733097

Underdogs
TV 2s fotballekspert Siri Nordby, med over førti landskamper på samvittigheten, er enig i at det er en stor prestasjon.

– Dette er ekstra spesielt fordi at laget hadde en tøff opptakt til mesterskapet og at laget var dømt litt nord og ned før EM startet, sier Nordby til tv2.no.

– Før mesterskapet så hadde jeg vel sagt at det er mulig med finale, men at det var lite trolig. Det dette mesterskapet har vist er at alt er mulig om man først kommer videre fra gruppespillet.

Det beste eksempelet er kanskje nettopp Danmark som etter å ha gått videre fra gruppespillet etter loddtrekning, forlater mesterskapet med en bronsemedalje rundt halsen etter semifinaletapet for Norge.

En sentral brikke i hele mesterskapet har vært Ingrid Hjelmseth. Keeperen har hatt et godt mesterskap og vært stødig og solid.

– Verdens beste
Torsdag ble hun hyllet som den store helten etter to strafferedninger i straffesparkkonkurransen, det første etter et virkelig tigersprang.

– Jeg kan vanskelig tenke meg en bedre keeper, den måten hun redder den første straffen og setter tonen for hele straffesparkkonkurransen var fantastisk, sa landslagssjef Even Pellerud.

– All honnør til henne. Hun var helt outstanding i dag, og er verdens beste keeper, istemte straffemålscorer Cathrine Dekkerhus til tv2.no.

Lagkaptein Ingvild Stensland sparte heller ikke på superlativene.

– Jeg kjenner henne veldig godt fra Stabæk, og jeg tør påstå at hun er en av verdens beste keepere.

Les også: Danmark-kaptein: – Som en bøtte kaldt vann i hodet

Var forberedt
Selv var keeperheltinnen mer moderat i sin omtale av sin egen prestasjon.

– I en straffesparkkonkurranse så blir keeperen aldri syndebukk, man kan kun bli en helt. Så jeg tenkte at jeg måtte gjøre det jeg kunne. Den finalen er kanskje den eneste sjansen jeg har til å spille en EM-finale siden jeg er 33 år gammel. Jeg bare tenkte at den ballen skulle ikke inn, sa Ingrid Hjelmseth til tv2.no som avslørte at hun hadde studert straffeskytterne til Danmark fra de to foregående straffesparkkonkurransen de hadde hatt.

– Jeg satset på at de skjøt der de gjorde sist.

I tillegg drev hun tilsynelatende et psykologisk spill mot danskene.

– Jeg vet ikke om hun prøvde å psyke meg ut, men hun prøvde. Hun sto og pekte og forsøkte å få meg ut av balanse, men det var ikke derfor jeg bommet, sa danskenes Theresa Nielsen til aftonbladet.se.

Se intervju med Hjelmseth:

733098

Roser grundigheten
TV 2s fotballekspert hyller Hjelmseth for valgt, og gjør det til litt av forklaringen til hvorfor Hjelmseth har hatt et så godt mesterskapet.

– Hun er profesjonell, har forberedt seg godt og gjort hjemmeleksen sin, som at hun hadde studert straffeskytterne. Det viser hvorfor hun har ikke gjort en eneste feil. De få målene som har kommet kan man ikke klandre henne for, sier Siri Nordby.

– Er hun verdens beste keeper?

– Hun har i alle fall vært EMs beste og vært god i alle kampene. Jeg vet ikke hvordan målvaktene til USA og Japan er for tiden, men hun kan ikke være langt unna.

– Hun har vært med på landslaget lenge og tatt store steg de siste årene. Jeg vet fra mine spillende dager at hun er god til å snakke og skape trygghet i forsvaret i tillegg til at hun er god både i feltet og på strek.

TIGERSPRANG: Ingrid Hjelmseth redder den første straffen mot Danmark. (Foto: TV 2)
TIGERSPRANG: Ingrid Hjelmseth redder den første straffen mot Danmark. (Foto: TV 2)

Gode sjanser i finalen
Hjelmseth blir utvilsomt en viktig brikke skal Norge slå Tyskland i EM-finalen på søndag. Hun må ha dagen, i tillegg til at den norske defensiven må fungere.

Mot Danmark ble Norge løpende mye imellom, og Siri Nordby forventer et likt kampbilde mot tyskerne i det som blir en jevn og tøff kamp, hvor hun tror første målet vinner.

– Jeg tror det er bra Norge møter Tyskland og ikke Sverige, som har sett bedre ut, sier hun.

– Laget må ligge tett defensivt, stenge rom og i tillegg være veldig gode i boks. Tyskland er gode å komme rundt og til innlegg.

Les også: Venter 50.000 til EM-finalen

Norge slo Tyskland 1–0 i det innledende gruppespillet, og det med et noe reservepreget lag.

Det gjør Even Pellerud optimist, til tross for at Norge har en hviledag mindre og tøffe ekstraomganger i kroppen.

– Det er veldig godt å vite at vi har reserver som er klare til å spille, sier han.