GAV SEG IKKE: Ivrige selgere forsøkte febrilsk å få solgt en  ferieklubb-avtale til norske Carina Juliussen og sønnen Phillip (7), på  ferieøya Gran Canaria. (Foto: Privat)
GAV SEG IKKE: Ivrige selgere forsøkte febrilsk å få solgt en ferieklubb-avtale til norske Carina Juliussen og sønnen Phillip (7), på ferieøya Gran Canaria. (Foto: Privat)

– De ble sure da vi tok champagnen og gikk

Mange nordmenn føler seg lurt til en ferieklubb-avtale på Gran Canaria. Men spansk politi sliter med manglende bevis mot de mistenkte bakmennene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Kristoffer Hovde Andersen

Som TV2.no har omtalt denne uken, føler mange nordmenn seg rundlurt og svindlet for mye penger i utlandet. De fleste tilfellene gjelder såkalte ferieklubb-avtaler i Spania, hvor man betaler titusener av kroner for å få tilgang på rabatterte reiser.

Spansk politi arresterte denne uken 74 personer mistenkt for millionsvindel av blant annet mange nordmenn på ferieøya Gran Canaria i Spania.

Alle de pågrepne er nå løslatt etter avhør, og dommeren har kritisert politiet for dårlig arbeid med å fremskaffe bevis som viser at det faktisk pågår svindel, ifølge Canary News.

Ifølge dommeren i retten, Julio Wood Rodriguez, var bevisene mot de pågrepne personene så dårlige at det heller ikke rettferdiggjorde mandagens store politiaksjon mot blant annet hotellet Club Puerto Atlantico, som politiet mener er hovedkvarteret for svindelen.

BAKGRUNN: – Nordmann arrestert for millionsvindel på Gran Canaria

– Det ringte noen bjeller

Norske Carina Juliussen og familien ble lokket til et salgsmøte på nettopp Club Puerto Atlantico.

– Vi var i Las Palmas i desember 2012, hvor vi ble stoppet og fikk et skrapelodd av to menn på strandpromenaden. Selvfølgelig var det «gevinst» på disse loddene, forteller Juliussen til TV2.no.

Familien med to barn på 2 og 7 år ble så tatt med i drosje til Club Puerto Atlantico som ligger i Arguineguin, hvor de ble møtt av norske selgere på hotellet.

– Vi bet ikke på, men mens vi var der var det minst fem andre som inngikk ferieklubb-avtale. De ringte i en bjelle og serverte champagne ved hvert salg. Jeg synes hele opplegget var veldig merkelig, forteller hun.

LES OGSÅ: Per og kona mener de ble truet til ferieklubb-avtale på Tenerife

Bet ikke på

Juliussen har selv jobbet med salg i 16 år, og syntes hele opplegget fra strandpromenaden til hotellet virket mistenksomt. Både selgere og lederen av hotellet forsøkte å overtale dem til å tegne avtalen, men Juliussen sa klart fra at hun gjerne ville tenke seg om. Det gikk ikke selgerne med på.

– Vi ble lovet champagne og jeg spurte etter det, men vi sa nei til en avtale der og da. Da ville de ikke ha oss der lenger, og vi tok imot champagnen og gikk, forteller hun.

Se hvordan «selgerne» opererer på Gran Canaria, i TV2-programmet «Redd ferien min» med programleder Solveig Barstad:

«WE ARE STILL HERE!!!»

Ett av selskapene, ReclaimGC, som etterforskes av spansk politi for millionsvindelen, skriver på sine nettsider at ingen av deres ansatte er arrestert i politiaksjonen og at kontoret fortsatt holder åpent. «We are still here!!!» skriver selskapet i en uttalelse.

Lørdag fikk TV2.no kontakt med hotellet Club Puerto Atlantico i Arguineguin.

Hotellet hevder de ikke har gjort noe ulovlig, og retter kritikk mot politiet.

– Vi stengte aldri, og har åpent fortsatt. De kom hit og prøvde å finne bevis, men de fant ikke noe, sier en representant ved hotellet når TV2.no ringer lørdag morgen.

Nå venter hotellet en strøm av gjester, blant annet fra Norge.

– Vi har fullbooket, blant annet kommer det mange nordmenn ned nå. Alt er i skjønneste orden, sier representanten.

– Hva tenker dere om politiets aksjon?

– Det var en stor feil av politiet, sier han.

LES OGSÅ: Nordmenn lurer nordmenn til elendige ferieavtaler

90 klager første halvår 2013

Mange av firmanavnene som dukket opp i forbindelse med politiaksjonen, er også godt kjent for Forbruker Europa fra tidligere. Voyager Travel, Lifestyle Holidays, Reclaimgc, Timeshare Refund Network og flere andre er blant firmanavnene som er brukt i forbindelse med svindelen.

– Bare første halvår i år har vi fått om lag 90 klager fra nordmenn, hovedsakelig på disse selskapene: Voyager Travel og Lifestyle Holidays, sier direktør i Forbruker Europa, Ragnar Wiik.

Mindtimeshare.me skriver at rundt 2000 mennesker er lurt for nærmere fem millioner euro til sammen. Flere nordmenn blant disse har blitt lurt til å betale inn mange tusen euro for et produkt som, ifølge politiet, ikke eksisterer.

– Nordmenn blir kontaktet av selgere, som til og med kanskje snakker samme dialekt som en selv, og blir spurt om å betale inn penger etter å ha vunnet på et skrapelodd. Enkelte drar kortet på 300 euro, på stranda, sier Wiik.

Forbruker Europa fraråder folk å inngå slike avtaler, og ber deg tenke over tre ting:

  • Punkt én: Ikke inngå avtaler med folk som forteller deg at du skal gjøre det. Hadde du på forhånd tenkt å inngå en slik avtale?
  • Punkt to : Bruk tid til å sette deg inn i avtalen
  • Punkt tre: Bruk kredittkort. Da bruker du bankens penger og ikke dine egne. Da er det lettere å kreve pengene tilbake