bankkort (Foto: LASZLO BALOGH, © LB/YS)
bankkort (Foto: LASZLO BALOGH, © LB/YS)

Slik beskytter du deg mot kortsvindlere i utlandet

Skimming-bandene har skiftet taktikk. Nå går de etter uforsiktige turister på ferie.

Av Christer Baardsen

Bankene advarer mot den nyeste svindeltrenden, hvor reisende til fjerne strøk opplever at kontoene plutselig tappes for penger – uten at man skjønner hva som har skjedd.

I Norge er skimmingproblemet gradvis redusert til et minimum sammenlignet med for noen år tilbake.

Ved bruk av avansert teknologi har man lyktes i å eliminere de vanligste metodene for kopiering av bankkort, og det er innført sonebegrensninger som skal hindre at kort kan brukes i andre verdensdeler.

De vanskelige arbeidsforholdene har ført til at svindlerne har endret taktikk. Nå går de etter turister på ferie – en trend som særlig går igjen i Latin-Amerika og asiatiske land.

Sjekk hvilke forholdsregler du bør ta nederst i saken.

Klar trend

– Nå som flere og flere brukere blokkerer kortene sine, ser det ut til at svindlerne blir drevet til å operere mer i andre land, sier Lachlan Gunn til TV2.no.

Gunn er koordinator i EAST – European ATM Security Team. Organisasjonen er basert på et samarbeid mellom en rekke land, deriblant Norge, og er opprettet for å forebygge kriminalitet på tvers av landegrensene.

Han kan ikke gi detaljert informasjon om hvilke land som melder om flest tilfeller av svindel, men sier at flere av de 29 medlemslandene har rapportert om fenomenet.

– Ettersom stadig flere kort blir blokkert for bruk i utlandet, har svindlerne innsett at sjansen for at kortet de skimmer i innehaverens hjemland ikke kan brukes i andre land. I stedet benytter de seg av mulighetene som finnes i land med høy konsentrasjon av turister, sier Gunn.

Les også:TV 2-reporter svindlet med sperret bankkort

IKKE SLIK: Mange har for vane å ta lett på inntastingen av pin-kode. Det gjør det lettere for skimming-bandene.
IKKE SLIK: Mange har for vane å ta lett på inntastingen av pin-kode. Det gjør det lettere for skimming-bandene.

Overvåker i sanntid

Kommunikasjonsrådgiver Vidar Korsberg Dalsbø i DNB kjenner ikke til at nordmenn er spesielt utsatt for skimming i utlandet, men konstaterer at kortsvindel i Norge har gått veldig mye ned i år.

– Det har med at vi overvåker kortene i sanntid. Det vil si at om man plutselig tar ut penger et sted hvor det ikke er naturlig å ta ut penger, for eksempel i Brasil, går det en alarm, forklarer Dalsbø.

Han tror ikke at nordmenn er mer utsatt for skimming enn turister fra andre nasjoner, men sier at europeere og nordmenn i utlandet nok er ettertraktede mål for svindlerne.

– Når man er i feriemodus, er man kanskje ikke alltid på alerten, sier Dalsbø.

Les også:Mener bankene har for dårlige kort-rutiner

MEN SLIK: Her vil svindlerne møte på problemer, selv om de greier å skimme selve kortet. Uten pin-koden mangler de den siste, avgjørende informasjonen for å kunne ta i bruk en kopi av kortet.
MEN SLIK: Her vil svindlerne møte på problemer, selv om de greier å skimme selve kortet. Uten pin-koden mangler de den siste, avgjørende informasjonen for å kunne ta i bruk en kopi av kortet.

– Dekk til pin-koden

For å unngå å komme skjevt ut når man er på ferie eller utenlandstur, er rådet fra ekspertene like enkelt som det er gammelt.

– Det beste rådet jeg alltid gir er å dekke til pin-koden din uansett hvor du taster den inn. Uten pin-koden gjør du jobben mye vanskeligere for svindlerne, sier Lachlan Gunn.

Har du ikke lagt inn sonebegrensninger på kortet ditt, kan du ta kontakt med banken din. Det er også fort gjort ved bruk av nettbank.

Les også: Chip gir mindre kortsvindel

Følg disse sikkerhetstipsene ved minibanken:

* Beskytt pin-koden din ved å stå nær minibanken og hold den ledige hånden din over tastaturet.

* Sjekk om noe virker unormalt ved minibanken. Ikke bruk den dersom noe ser ut til å være fest på kortleseren eller tastaturet. Avbryt transaksjonen og gå bort. Aldri prøv å fjerne mistenkelige innretninger.

* Vær forsiktig dersom fremmede tilbyr seg å hjelpe ved minibanken, selv om kortet ditt sitter fast eller du har andre problemer. Ikke la noen avlede oppmerksomheten din.

* Når det er mulig, bruk en minibank som ligger i et åpent område og er godt opplyst.

* Sjekk at andre i køen står i rimelig avstand fra deg.

* Hold pin-koden din hemmelig. Aldri gi den til noen, selv om de hevder å ringe fra banken eller utgjør seg for å være fra politiet.

* Unngå å åpne vesken, sekken eller lommeboken når du står i køen. Legg vekk pengene umiddelbart.

* Sjekk kontoen din og utskrifter regelmessig. Meld inn avvik til banken så snart som mulig.

(Kilde: EAST/LINK ATM Scheme.)

Les også:Bare en av fem bruker kredittkort på ferie

Slik skimmes kortet ditt – og slik beskytter du deg:

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=JbDdsUh_sTg

Disse landene var med i undersøkelsen til EAST: Østerrike, Belgia, Canada, Tsjekkia, Danmark, Finland, Frankrike, Tyskland, Ungarn, Irland, Italia, Liechtenstein, Nederland, Norge, Polen, Portugal, Romania, Russland, Spania, Sverige, Sveits, Storbritannia og Ukraina.