Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Kristoffer Hovde Andersen

Mandag arrestert spansk politi 58 personer for salg av timeshare-leiligheter og salg av «eksklusive ferieklubb-avtaler».

Tirsdag ble ytterligere 16 personer arrestert, som er involvert i svindelvirksomheten som i stor grad ha vært sentrert rundt Arguineguín sørvest på Gran Canaria, ifølge avisen La Provincia

De fleste arresterte skal være britiske statsborgere. Nettverket har vært aktive siden 2007, og en nordmann skal være en sentral skikkelse, ifølge Mindtimeshare.me.

Ifølge den spanske avisen vil de 74 mistenkte bli fremstilt for en domstol onsdag, for brudd på den EU-innførte loven, som trådte i kraft i Spania i mars, om ulovlige avtaler der kundene blir lurt til å først betale flere tusen euro, for å få tilgang på visse fordeler når det gjelder reise og opphold.

BAKGRUNN: – Nordmann arrestert for millionsvindel på Gran Canaria

Svindlerne forsøkte å lure «TV 2 hjelper deg»s Solveig Barstad på Gran Canaria i forbindelse med programmet «Redd ferien min» som dokumenterer hvordan nordmenn blir lurt i utlandet – se video!

– Kjenner til svindelen

Mange av firmanavnene går igjen, og er kjent for Forbruker Europa fra tidligere. Voyager Travel, Lifestyle Holidays, Reclaimgc, Timeshare Refund Network og flere andre er blant firmanavnene som er brukt i forbindelse med svindelen.

– Bare første halvår i år har vi fått omlag 90 klager fra nordmenn, hovedsakelig på to av disse selskapene; Voyager Travel og Lifestyle Holidays, sier direktør i Forbruker Europa, Ragnar Wiik.

Mindtimeshare.me skriver at rundt 2000 mennesker som er lurt for nærmere fem millioner euro til sammen. Flere nordmenn blant disse har blitt lurt til å betale inn mange tusen euro for et produkt som ikke eksisterer.

– Nordmenn blir kontaktet av selgere, som til og med kanskje snakker samme dialekt som en selv, og blir spurt om å betale inn penger etter å ha vunnet på et skrapelodd. Enkelte drar kortet på 300 euro, på stranda, sier Wiik.