NOMINERT: SV vil nominere Bradley Manning (innfelt) og Edward  Snowden til fredsprisen. (Foto: NTB Scanpix)
NOMINERT: SV vil nominere Bradley Manning (innfelt) og Edward Snowden til fredsprisen. (Foto: NTB Scanpix)

SV: – Snowden og Manning bør få fredsprisen

SVs utenrikspolitiske talsmann, Snorre Valen, nominerer de amerikanske varslerne Edward Snowden og Bradley Manning til Nobels fredspris.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nestlederen i Stortingets utenriks- og forsvarskomité ønsker at de to skal dele prisen i 2014, melder Dagsavisen og Adresseavisen.

– Bradley Manning har avslørt informasjon som bidro til å avslutte Irakkrigen, og eksponert overgrep verden trengte å vite om. Edward Snowdon har avdekket omfanget av overvåkingen vi alle utsettes for i navnet til «krigen mot terror», begrunner han.

Snowdon ble i forrige uke også nominert av den svenske sosiologiprofessoren Stefan Svallfors. Manning er tidligere nominert av den nordirske fredsaktivisten og tidligere fredsprismottakeren Mairead Corrigan-Maguire.

Valen skriver i sin begrunnelse at han ikke prinsipielt er tilhenger av å lekke gradert informasjon, men han mener varslere er viktig for å beskytte allmennheten mot ulovlig overvåking. Han betegner begge de to som politisk forfulgte av USA.

– Som medlem av utenrikskomiteen mottar jeg mye hemmelig informasjon jeg selvsagt ikke lekker. Men dette handler om noe annet: Genèvekonvensjonen gir alle et ansvar for å si nei til å følge ordre når det er i strid med deres egen samvittighet, sier Valen til Adresseavisen.

(NTB)