MENER NORGE MÅ PRESSE DUBAI: Selv om Marte-saken er løst, må ikke Norge glemme Dubais gjentatte brudd på kvinners rettigheter, mener flere fremtredende menneskerettsforkjempere.  (Foto: Montasje: TV 2)
MENER NORGE MÅ PRESSE DUBAI: Selv om Marte-saken er løst, må ikke Norge glemme Dubais gjentatte brudd på kvinners rettigheter, mener flere fremtredende menneskerettsforkjempere. (Foto: Montasje: TV 2)

– Norge må presse Dubai

Menneskerettsforkjempere mener norske myndigheter må opprettholde presset mot Emiratene, selv om Marte-saken nå er løst. – Dubai krenker kvinners menneskerettigheter systematisk, sier daglig leder ved Raftostiftelsen.

Av Haakon E. H. Eliassen

Marte Deborah Dalelv anmeldte en voldtekt i Dubai og endte opp med en dom på ett år og fire måneders fengsel. Tirsdag er hun på vei hjem til Norge med fly.

Therese Jebsen, daglig leder i Raftostiftelsen, reagerer på saken som satte fyr på en hel medieverden. Hun mener at Norge må fortsette å legge press på Dubai, selv om Marte-saken løste seg raskt.

– Det at hun er benådet handler om at noen har vært generøse og tilgitt henne, som om det er noe å tilgi. Det er helt rystende, sier Jebsen til TV 2 Nyhetene.

Benådningen kom etter et gigantisk internasjonalt medietrykk, og raskt påfølgende press fra det norske utenriksdepartementet.

LES OGSÅ: Marte reiser til Norge natt til onsdag

Mandag klokken 11 norsk tid slapp utenriksminister Espen Barth Eide nyheten: Marte var blitt benådet og var fri.

– Problematisk å takke emiren

– Jeg har lyst å takke emiren, som også er statsminister i De forente arabiske emirater, for hans beslutning, sa statsminister Jens Stoltenberg til TV 2 etter at benådningen ble kjent.

TAKKET EMIREN: Statsminister Jens Stoltenberg takket emiren i Dubai etter at han hadde benådet Marte Deborah Dalelv. – Problematisk, sier Therese Jebsen ved Raftostiftelsen. (Foto: TV 2)
Også utenriksminister Eide takket emiren høflig i en uttalelse.

– Dette er dypt problematisk, sier Jebsen.

Hvorfor dét?

– Fordi emiren representerer et regime som krenker kvinners rettigheter på grovt og brutalt vis, sier hun.

Tirsdag tok saken en ny vending. Den statsstyrte lokalpressen i Dubai går nå ut med påstander om at dette juridisk sett ikke var noen voldtektssak.

Jebsen reagerer på nyhetsvinklingen saken har fått i Dubai.

Se menneskerettighetsekspertenes reaksjoner på Marte-saken her:

– Det er jo ikke uventet i det hele tatt. Det er ikke en fri presse, det bekrefter jo dette. Her løper pressen politikerens ærend, forklarer Jebsen.

Marte Dalelv har merket seg hva slags dekning saken har fått i Emiratene.

– Det kommer alltid til å være folk som tror meg og folk som ikke tror meg. En voldtektssak er utrolig vanskelig å bevise.

– The National i Dubai er veldig tro til myndighetene og må få godkjenning for alt de skriver, sier 24-åringen til TV 2.

– En liten ripe i lakken

– Saken har fått bemerkelsesverdig stor oppmerksomhet, men det er bra, sier Jan Egeland, direktør i Human Rigth Watch Europe.

Til TV 2 sier han at Dubai slapp billig unna, med kun en liten ripe i lakken.

– Det er klart et problem. Tusenvis av kvinner opplever overgrep og fordømmelser, sier Egeland.

LES OGSÅ: Derfor ble Marte benådet

Han drar paralleller til kvinners situasjon i Afghanistan, og forteller at mange afghanske kvinner opplever å bli fengslet når de anmelder vold og overgrep fra eksempelvis ektemann.

– Må norske myndigheter fortsette å øve press for å få endret forholdene i Emiratene?

– Ja, det bør norske myndigheter gjøre, mener Egeland.

– Må skje noe mer

– Vi skal være glade for en løsning, og Marte Deborah Dalselv skal være glad for a hun slapp å sitte i fengsel, mener Hanne Sophie Greve.

Menneskerettighetsforkjemperen og den tidligere dommeren ved Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg tror fengselsoppholdet ville blitt tøffere enn det Dalelv selv antok.

Overfor TV 2 sa Marte at hun var innstilt på å sone og fryktet ikke vold eller overgrep. Dette mener Greve at hun absolutt burde fryktet.

– Saken med Marte endte godt. Hun kom hjem. Og Dubai slapp videre negativt fokus. Bør presset fortsette for å bedre menneskerettighetene?

MENER MARTE VAR HELDIG: Marte Deborah Dalselv skal være glad for a hun slapp å sitte i fengsel, mener tidligere dommer ved Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg, Hanne Sopie Greve. (Foto: TV 2)

– Presset mot Dubai for brudd på menneskerettigheter må ikke må stoppe nå, selv om Marte-saken er løst, understreker Greve. Holdninger og praksis må endres, fortsetter hun.

– Gir ikke opp

Raftostiftelsen jobber nå med å få etablert et verdensomspennende kvinnenettverk hvor profilerte muslimske kvinner skal bidra til å øke fokus på menneskerettigheter.

– Det skal selvfølgelig ikke stoppe her, dette er jo en vekker og vi må sørge for at det får en effekt videre slik at vi får drahjelp i kampen for kvinners rettigheter der hvor Sharia-lover praktiseres, avslutter Therese Jebsen.