MINTES OFRENE: Eskil Pedersen og Jens Stoltenberg talte på Torbjørnskaia på fastlandet ovenfor Utøya.
MINTES OFRENE: Eskil Pedersen og Jens Stoltenberg talte på Torbjørnskaia på fastlandet ovenfor Utøya.

– Det gjør vondt å tenke på de vi mistet

Jens Stoltenberg og Eskil Pedersen hedret ofrene etter 22. juli.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Erlend Tangeraas Lygre

– Det er godt å være her. 22. juli er en dag å minnes og en dag å markere. Det er en dag å minnes de som omkom, og en dag for å vise omtanke til de som ble skadet og de som mistet noen de var glad i, sier Jens Stoltenberg i dagens minnesmarkering på Utøya.

På Utøya snakket Jens Stoltenberg også om sine erfaringer fra 22. juli for to år siden. Han kjente flere av ofrene, og arbeidet i tillegg med ettervirkningene og krisebehandlingen rundt tragedien. I tillegg ble flere av hans kolleger drept da bomben gikk av i regjeringskvartalet.

– Jeg har et forhold til 22. juli fordi jeg var statsminister i Norge da Norge ble rammet av det mest brutale angrepet siden andre verdenskrig, sier han.

Markerte på fastlandet

OPPLEVDE KRISEN: Jens Stoltenberg snakket om sine egne erfaringer under tragedien for to år siden i en minnemarkering på Utøya mandag.
Arbeiderpartiet og AUF holdt mandag formiddag en minnemarkering for Utøya-ofrene på Torbjørnkaia på fastlandssiden i Tyrifjorden.

– Kjære alle sammen. Det er godt å se dere, men det er fortsatt så meningsløst at vi kommer sammen i sorg fordi vi mistet de 77 livsglade, umistelige menneskene som ble revet bort fra oss, sier Eskil Pedersen.

Han forklarer at flere av de etterlatte tynges av sinne og hat. For han er sorgen den følelsen som stikker seg mest fram.

– Tynges av sorg

– Fortsatt er det mange som tynges av sorg. Som sliter med konsentrasjonen på skole og jobb. Som ser at Norge har gått videre, men som ikke selv makter å gjøre det samme, sier AUF-lederen.

Samtidig trekker han fram faktorer som gir håp for en god fremtid for de som fremdeles sliter med traumer og sorg etter tragedien.

– Mange som opplevde det mest dramatiske man kan oppleve, har tatt hverdagen tilbake og kan igjen oppleve noe godt. Det er håp i at mange av de som opplevde det ufattelige har fullført videregående skole og gleder seg til studier. Det er håp i å nyte sommeren, selv om vi har følt på at denne dagen nærmet seg, sier han.

– Ta avstand fra ekstremisme

Jens Stoltenberg benyttet anledningen til å gå Breiviks ideologi midt imot.

– Jeg er stolt over at AUF står for mangfold og likeverd. Vi må møte fordommer med kunnskap, og hat med argumenter, sier statsministeren.

– Vi må ta avstand fra all form for ekstremisme, og ta avstand fra holdninger som skaper fremmedfrykt, sier Stoltenberg.

Han oppfordrer alle til å ta folk de ikke kjenner så godt fra før inn i deres liv og fellesskap. Han understreker sin mening om at mangfold er en berikelse, både kulturellt og økonomisk.

– Det norske fellesskapet har plass til alle, konkluderer han.

Hadde sønnen på Utøya

Utenriksminister Espen Barth-Eide sto igjen med vemodige følelser etter minneseremonien på Torbjørnskaien.

Han har selv vært på Utøya flere ganger i sin ungdom. I tillegg hadde han en sønn som overlevde tragedien for to år siden.

– Min sønn gjemte seg lenge fra gjerningsmannen og klarte til slutt å redde seg ved å svømme ut til en båt. Dette er noe jeg lever veldig mye med, sier han til TV 2.

Som myndighetsperson måtte han i tillegg jobbe med krisehåndtering og ettervirkningene av massakren. Han forklarer at dette har preget ham som person.

– Dette har gjort at jeg setter mer pris på livet og de nærmeste, forklarer utenriksministeren.

LES OGSÅ: Ingvild (18) ble skutt på Utøya - gleder seg til ny AUF-leir